Foto's: zwaarste storm ooit op aarde teistert de Filipijnen

8 november 2013 om 11:41 door D. van Aken

Een van de zwaarste stormen ooit op aarde is vrijdagochtend aan land gegaan op de Filipijnen en is nu op weg naar Vietnam. Tyfoon Haiyan laat op dit moment een spoor van vernieling achter in het Aziatische land. Er worden windstoten gemeten van 300 kilometer per uur.

Meer dan 600 duizend bewoners in de Filipijnen zijn op dit moment geëvacueerd. Vier mensen zijn inmiddels om het leven gekomen, en de tyfoon heeft aardverschuivingen en veel schade veroorzaakt in het land. De harde wind veroorzaakte tot 17 meter hoge golven.

Volgens een meteoroloog is de tyfoon niet alleen een van de zwaarste ooit gemeten, maar zelfs de zwaarste ooit gemeten bij aankomst op land. Haiyan kwam aan land in het zuiden van het eiland Samar, en ging daarna door naar het eiland Leyte:

Volgens NOS zitten meer dan een miljoen mensen nu in schuilkelders. De goed voorbereide evacuatie zou er tot nu toe voor hebben gezorgd dat het aantal slachtoffers relatief meevalt, gezien de kracht van de storm.

De tyfoon heeft boven de Filipijnen iets aan kracht verloren, maar zal die boven de Zuid-Chinese Zee mogelijk weer terugwinnen. Wanneer Haiyan zondag Vietnam bereikt, heeft de tyfoon nog altijd windsnelheden tot maximaal 220 kilometer per uur.

Klik op de foto's voor een overzicht van de ravage die Tyfoon Haiyan op dit moment aanricht op de Filipijnen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d