Rebellenactie: honderden Syriërs dood of vast

11 oktober 2013 om 08:15 door © 2013 ANP
Rebellenactie: honderden Syriërs dood of vast

NEW YORK (ANP) - Bij een grootscheepse actie van opstandelingen zijn in augustus zeker 190 Syriërs omgebracht en meer dan 200 anderen ontvoerd. De meeste slachtoffers vielen in alawietische plaatsen in de provincie Latakia, die het regime van president Bashar al-Assad openlijk steunen. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW).

Volgens HRW was het allesbehalve 'zomaar' een offensief. ,,Deze operatie was een gecoördineerde, geplande aanval op de burgers in deze alawietische dorpen", stelt Joe Stork, directeur Midden-Oosten van de mensenrechtenorganisatie. Het geweld in Syrië lijkt uit te groeien tot het niveau van oorlogscriminaliteit en misdaden tegen de mensheid, aldus HRW.

De gijzelaars, vooral en vrouwen en kinderen, worden nog altijd vastgehouden door twee van de minstens 20 rebellenorganisaties die de actie gezamenlijk uitvoerden. Verreweg de meeste dodelijke slachtoffers vielen meteen toen het geweld op 4 augustus begon, maar de agressie hield nog tot en met 18 augustus aan.

Gifgasaanval

Als het aan Human Rights Watch ligt, moeten de Syrische opstandelingen en het regime zich voor het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) verantwoorden. HRW heeft namelijk ook bewijs waaruit blijkt dat het regime van Assad ook misdaden tegen de mensheid pleegt.

Voor het rapport interviewde Human Rights Watch meer dan 35 getuigen, hulpverleners, rebellen en aanhangers van zowel de overheid als de opstandelingen. Gezien het grote aantal slachtoffers, het type verwondingen en het feit dat tientallen vrouwen, kinderen en ouderen werden gedood, was de actie volgens HRW niet op specifieke personen gericht, maar wilden de rebellen alle dorpelingen doden.

3 dagen na het einde van de actie kwamen honderden Syriërs om tijdens een gifgasaanval in hoofdstad Damascus, ruim 300 kilometer verderop. Human Rights Watch heeft het sterke vermoeden dat het regime van Assad die daad op zijn geweten heeft.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d