Groenland heft mijnbouwverbod na decennia op

25 oktober 2013 om 00:40 door © 2013 ANP
Groenland heft mijnbouwverbod na decennia op

NUUK (ANP) - Groenland gaat de winning van uranium en zeldzame aardmetalen toestaan. Het parlement stemde donderdag met een nipte meerderheid (15-14) in met het opheffen van het decennia oude verbod op dit soort mijnbouw. Investeerders van Europa tot China staan te popelen om de grondstoffen op te graven. Milieuorganisaties zijn juist bezorgd over schade aan het ongerepte ecosysteem.

,,We kunnen niet leven met werkloosheid en oplopende kosten voor ons dagelijks levensonderhoud, terwijl onze economie stilstaat'', motiveerde premier Aleqa Hammond het voorstel van haar regering.

Groenland is een autonoom land binnen het Koninkrijk Denemarken. Hoewel de natie van zo'n 57.000 mensen zichzelf grotendeels bestuurt, heeft Denemarken nog veel zeggenschap op het gebied van veiligheid. Mogelijk zal het Deense parlement zich over de beslissing willen buigen. Het zou nog jaren kunnen duren voordat alle juridische aspecten zijn afgewikkeld.

Economisch gezien is Groenland tot nog toe zeer afhankelijk van bijdragen van de Deense regering. De mijnbouw kan het zeer dunbevolkte land flink wat eigen inkomsten opleveren.

Gevolgen

Het besluit kan ook geopolitieke consequenties hebben. Momenteel is de wereld grotendeels aangewezen op China als leverancier van zeldzame aardmetalen, die volop worden gebruikt voor de productie van elektronica. Het Aziatische land houdt een groot deel van de productie voor de eigen industrie.

Een deel van de elementen waar het om gaat is radioactief. Vanwege de risico's die dat kan opleveren voor het milieu en de gezondheid besloot Denemarken destijds de winning ervan te verbieden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d