Boeing Dreamliners weer aan de grond

11 oktober 2013 om 08:39 door Jan Hazevoet
Boeing Dreamliners weer aan de grond

Twee Dreamliners van Japan Airlines (JAL) moesten gisteren omkeren vanwege technische storingen. Bij één toestel was het systeem kapot dat ijsvorming rond de motoren voorkomt. Bij het andere spoelden zes toiletten aan boord niet door: niet zo handig op de lange vlucht van Moskou naar Tokyo.

Het is niet de eerste keer dat de Boeing 787 wordt geplaagd door storingen. Eerder dit jaar stonden álle Dreamliners ter wereld maandenlang aan de grond, omdat een ontwerpfout in de hypermoderne lithium-ion accu's moest worden opgelost. Die vlogen namelijk spontaan in brand. Het probleem lijkt nog steeds niet helemaal de wereld uit, want op 12 juli brak er bij een Dreamliner van Ethiopian Airlines weer brand uit. Het toestel stond gelukkig zonder passagiers op de grond.

Volgens luchtvaartwatcher Klaas-Jan van Woerkom heeft de Dreamliner veel meer kinderziektes dan andere vliegtuigen in hun beginfase hadden. "Bij de Dreamliner zijn veel compleet nieuwe technologiën gebruikt die nog niet uitvoerig waren getest, zoals lichte composietmaterialen en ingewikkelde computersystemen. Ik denk dat Boeing niet goed ingeschat heeft hoe gevoelig die zijn. Vooral met die accu's hebben ze zich verkeken."

Dat Boeing er toch voor heeft gekozen om met het toestel door te gaan, komt volgens Van Woerkom door de moordende concurentiestrijd tussen Boeing en Airbus. "Ze wilden elk de eerste zijn om dit nieuwe type toestel op de markt te brengen. Het is een miljardeninvestering en de druk om te presteren is groot."
Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn het toestel inmiddels zat. In eigen land willen ArkeFly en KLM er mee gaan vliegen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d