Noorwegen voert dienstplicht voor vrouwen in

14 juni 2013 om 19:35 door © 2013 ANP
Noorwegen voert dienstplicht voor vrouwen in

OSLO (ANP) - Het Noorse parlement heeft vrijdag voor invoering gestemd van de dienstplicht voor vrouwen. De regering kreeg de opdracht hiervoor een wet te schrijven. Vanaf 2015 zou de dienstplicht dan voor beide geslachten moeten gelden.

De sociaaldemocratische minister Espen Barth Eide (Buitenlandse Zaken) zei erg trots te zijn op het besluit. ,,Ik denk dat andere landen zullen volgen.'' Alleen de christendemocraten stemden tegen.

Noorwegen is het eerste land in Europa en binnen de NAVO dat de militaire dienst verplicht maakt voor beide geslachten. Noorwegen kent al een vrijwillige militaire dienst voor vrouwen. Vrouwen maken momenteel circa 10 procent uit van de Noorse strijdkrachten. De regering hoopt dat hun aandeel in 2020 is verdubbeld.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d