Noodtoestand wegens protesten in Guatemala

3 mei 2013 om 05:35 door © 2013 ANP
Noodtoestand wegens protesten in Guatemala

GUATEMALA-STAD (ANP) - De regering van Guatemala heeft donderdag (lokale tijd) de noodtoestand uitgeroepen in vier zuidoostelijke steden wegens massale protesten tegen een zilvermijn. Daarbij zijn twee doden gevallen.

De demonstranten zeggen dat de nieuwe zilvermijn het drinkwater zal vervuilen. Bij een protest zaterdag schoten beveiligers van de mijn op de protestanten, waarbij zes mensen gewond raakten. De volgende dag werden 23 politieagenten ontvoerd.

De politie en het leger vielen de vier steden binnen en arresteerden 15 mensen op verdenking van ontvoering, wapendiefstal en vernieling. De noodtoestand zal 30 dagen duren. In die tijd worden de grondwettelijke rechten van de inwoners opgeschort. Zo geldt er een samenscholingsverbod en mag niemand wapens dragen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d