Italiaanse regering laat belediging zwarte minister onderzoeken

1 mei 2013 om 19:28 door Jurgen van der Hoeven / anp
Italiaanse regering laat belediging zwarte minister onderzoeken

De nieuwe Italiaanse regering heeft woensdag opdracht gegeven voor een onderzoek naar racistische beledigingen van de eerste zwarte minister van het Zuid-Europese land. Dat deelde minister Josefa Idem van Gelijke Kansen mee. De in Congo geboren minister Cecile Kyenge van Integratie wordt op websites van neofascistische groeperingen uitgemaakt voor bijvoorbeeld Congolese aap, Zulu en de zwarte anti-Italiaan.

Mario Borghezio, Europarlementariër van de rechtse separatistische partij Lega Nord, die geen deel van de regering uitmaakt, wekte dinsdag opschudding, toen hij Kyenge verweet dat zij ''tradities van stammen'' aan Italië wil opleggen en oordeelde dat Afrikanen ''geen grote genieën'' hebben voortgebracht. Borghezio, die in het verleden omstreden uitlatingen over immigranten deed, kreeg ook kritiek van leden van zijn eigen partij. Een van hen zei ''absoluut te walgen'' van Borghezio's woorden.

Vorig jaar prees Borghezio PVV-leider Geert Wilders omdat die een meldpunt had ingesteld waar burgers overlast van buitenlanders, met name Polen, konden aangeven. Ook prees hij de ''ten diepste gezonde'' ideeën van de Noorse terrorist Anders Behring Breivik en noemde hij de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic een patriot, die hij in diens cel wilde bezoeken.

Idem laat de zaak onderzoeken door het overheidsbureau tegen discriminatie. ''Ik doe dit in mijn hoedanigheid als minister van Gelijke Kansen, maar vooral als vrouw'', liet zij weten. De 49-jarige Idem is in Duitsland geboren en evenals Kyenge door haar huwelijk met een Italiaan Italiaans staatsburger geworden. Beiden zijn lid van de centrumlinkse Democratische Partij van premier Enrico Letta.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d