Argentijnse oud-dictator Jorge Videla overleden

17 mei 2013 om 15:13 door Jurgen van der Hoeven / anp

Jorge Rafael Videla, oud-dictator van Argentinië, is vrijdag op 87-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Hij zat een gevangenistraf van 50 jaar uit wegens de roof van baby's van politieke tegenstanders tijdens het regime van de Argentijnse militairen dat van 1976 tot 1983 duurde.

Van 1976 tot 1981 was Jorge Rafael Videla president van Argentinië. Hij geldt als de personificatie van het juntabewind dat Argentinië 7 jaar lang regeerde. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat tijdens de militaire dictatuur duizenden mensen vermoord of sindsdien 'vermist' zijn.

Politieke carrière
Videla werd op 2 augustus 1925 geboren in de stad Mercedes en schopte het in 1971 tot brigadegeneraal. Hij werd in 1975 onder druk van hoge militairen door de toenmalige president Isabel Perón benoemd tot opperbevelhebber van het leger.

Videla haalde in zijn nieuwe functie de bezem door de strijdkrachten en in maart 1976 kwam hij met een staatsgreep aan de macht. Hij werd na de val van de junta in 1983 vervolgd voor misdaden die tijdens de dictatuur werden gepleegd.

Vader van Máxima
Jorge Zorreguiete, de vader van koningin Máxima, was staatssecretaris van landbouw in het regime van Videla. Hij zegt nooit iets van de verdwijningen en andere misdaden geweten te hebben.

Jorge Zorreguiete is vanwege zijn discutabele verleden niet welkom bij officiële Nederlandse staatsaangelegenheden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d