SPD-leden stemmen unaniem in met verkiezingsprogramma

14 april 2013 om 17:26 door Jurgen van der Hoeven / anp
SPD-leden stemmen unaniem in met verkiezingsprogramma

De leden van de grootste oppositiepartij in Duitsland, het sociaaldemocratische SPD, hebben zondag in de Beierse stad Augsburg unaniem ingestemd met het programma voor de Bondsdagverkiezingen in september. Lijsttrekker Peer Steinbrück liet aan het begin van zijn toespraak weten dat hij de nieuwe bondskanselier wil worden. Hij werd daarop luid toegejuicht.

Speerpunten
Tot de speerpunten in het programma behoort de introductie van een minimumloon van 8,50 euro per uur. Momenteel zijn er nog veel Duitsers die fulltime werken, maar ondanks dat aanvullende bijstand aan moeten vragen, omdat ze niet genoeg verdienen.

De SPD wil ouderen en andere sociaal zwakkeren tegemoet komen door de stijging van de huren een halt toe te roepen. Voor minderbedeelden wordt het steeds moeilijker om in de grote steden betaalbare woonruimte te vinden. Kinderopvang moet gratis worden, het collegegeld moet overal worden afgeschaft.

Het was voor de eerste keer dat leden konden meeschrijven aan het verkiezingsprogramma.

De SPD schommelt in de peilingen momenteel tussen 23 en 27 procent. Probleem van de partij is het gebrek aan populariteit van Steinbrück. De oud-minister van Financiën wijst erop dat het nog 5 maanden duurt, voor de Duitsers naar de stemlokalen gaan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d