Betogingen na verkrachting kleuter in India

20 april 2013 om 12:10 door © 2013 ANP
Betogingen na verkrachting kleuter in India

NEW DELHI (ANP) - Spontane betogingen zijn zaterdag ontstaan in de Indiase hoofdstad New Delhi na de aanhouding van een 22-jarige verdachte die een meisje van vijf zou hebben vastgehouden en verkracht. De betogers verzamelden zich bij het hoofdkwartier van de politie waar demonstranten slaags raakten met agenten. De betogers eisen het aftreden van politiechef Neeraj Kumar omdat die er niet in is geslaagd iets aan de schokkende verkrachtingszaken in New Delhi te doen.

De woede richt zich ook op het politiebureau in het district in het oosten van de stad waar de verkrachting werd gepleegd, Gandhi Nagar. Daar zou geprobeerd zijn de hele zaak af te wimpelen door de ouders van het slachtoffer 2000 rupia's (28 euro) te geven. Een politieofficier van het bureau is geschorst, maar activisten eisen meer en hardere sancties.

Het meisje verdween op 15 april in de avond en werd 17 april vreselijk toegetakeld teruggevonden in een appartement in hetzelfde gebouw als waar ze woont. Het meisje kreeg tijdens de twee dagen van gijzeling geen eten en is herhaaldelijk verkracht. Het meisje raakte daarbij zwaar gewond, maar haar toestand is volgens artsen inmiddels stabiel.

De Indiase president Pranab Mukherjee heeft zijn landgenoten opgeroepen goed na te denken over wat achter deze onmacht zit om vrouwen en kinderen te beschermen. Het probleem kwam half december weer op de voorgrond door de groepsverkrachting van een studente in een bus in New Delhi. Het zwaar mishandelde slachtoffer stierf twee weken na de verkrachtingen in een ziekenhuis in Singapore. Het misdrijf leidde tot enorme protesten in India.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d