Familie Kaddafi krijgt asiel in Oman

25 maart 2013 om 21:25 door © 2013 ANP
Familie Kaddafi krijgt asiel in Oman

MUSCAT (ANP) - Oman heeft asiel verleend aan een aantal familieleden van de vroegere Libische dictator Muammar Kaddafi. Dat heeft een overheidsfunctionaris van het Arabische land maandag gezegd.

Het betreft Kaddafi's weduwe Safia, zijn dochter Aisha en zonen Mohammed en Hannibal en een aantal kleinkinderen. Ze waren in 2011 naar Algerije gevlucht nadat de opstandelingen de Libische hoofdstad Tripoli hadden bereikt.

Algerije maakte vorige week bekend dat zij het land lange tijd geleden hadden verlaten, zonder te vermelden waar zij heen waren gegaan. Ze zouden al sinds oktober in Oman zijn.

Opsporingsverzoek

Voor Aisha en Hannibal geldt een internationaal opsporingsverzoek. Libië wil hen berechten voor hun rol tijdens het regime van hun vader, die Libië 42 jaar lang regeerde en op 20 oktober 2011 werd gedood in zijn thuisstad Sirte.

De Libische minister van Buitenlandse Zaken bevestigde dat familieleden van Kaddafi van Algerije naar Oman waren gereisd. Mohammed Abdelaziz zei dat het nog te vroeg is om over een uitleveringsverzoek te praten.

De bewindsman zei dat Oman net als andere landen het recht heeft om asielzoekers en leden van de oppositie te ontvangen. Libië vraagt wel aan die landen ,,geen negatieve factor op de weg naar de revolutie te zijn'', voegde Abdelaziz eraan toe.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d