Hulporganisatie VS moet weg uit Rusland

18 september 2012 om 21:15 door Novum/AP
Hulporganisatie VS moet weg uit Rusland

WASHINGTON - De Amerikaanse Dienst voor Internationale Ontwikkeling (USAID) staakt zijn werkzaamheden in Rusland. Moskou heeft aangegeven geen prijs meer te stellen op de hulp van Washington, meldt het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag.

President Vladimir Poetin klaagt al langer over de Amerikaanse inspanningen om democratie en mensenrechten te promoten. USAID is sinds de val van de Sovjet-Unie actief in Rusland, om 'een opener en innovatievere samenleving en een versterkt partnerschap tussen Rusland en de Verenigde Staten' te bevorderen. Ook nu aan de fysieke aanwezigheid van USAID in Rusland ten einde komt, 'blijven wij toegewijd aan ondersteuning van democratie, mensenrechten en de ontwikkeling van een robuustere civiele samenleving in Rusland', zei woordvoerster Victoria Nuland van het State Department.

Nuland leverde geen kritiek op de Russische beslissing, maar zei dat USAID zeer uiteenlopende initiatieven ondersteunt, zoals bestrijding van aids en tuberculose, opvang van wezen en slachtoffers van mensenhandel en verbetering van natuur- en milieubescherming. Ongeveer een derde van de beschikbare gelden, dit jaar vijftig miljoen dollar, gaat naar programma's voor openbaar bestuur, mensenrechten en democratie. "Wij hopen dat Rusland nu zelf de volle verantwoordelijkheid op zich neemt en al dit werk voortzet", zei Nuland.

Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney zeggen dat van het voornemen van president Barack Obama om de relatie met Rusland te 'resetten' niet veel terecht is gekomen. Er zijn spanningen op tal van terreinen, van het raketschild tot de burgeroorlog in Syrië.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d