Syriza weigert deelname en steun aan coalitie

13 mei 2012 om 14:31 door Novum/AP
Syriza weigert deelname en steun aan coalitie

ATHENE - De Griekse radicaallinkse partij Syriza die vorige week als tweede eindigde bij de verkiezingen weigert deel te nemen aan een coalitieregering die het Europese reddingsplan voor Griekenland steunt. Ook wil Syriza geen steun geven aan een dergelijke coalitie. Dat bevestigde Alexis Tsipras, leider van Syriza, zondag.

Tsipras zei niet te kunnen instemmen met wat hij verkeerde maatregelen vindt. Tsipras deed zijn uitspraken na gezamenlijk overleg met president Karolos Papoulias, de conservatieve Nea Demokratia en de sociaaldemocratische PASOK. Het was een laatste bemiddelingspoging van Papoulias om de vastgelopen coalitieonderhandelingen vlot te trekken.

Nea Dimokratia, Syriza en PASOK wisten het tot dusver op eigen houtje niet eens te worden over de bezuinigingen, die Syriza anders dan de twee traditionele bestuurderspartijen pertinent afwijst. Slaagt Papoulias' bemiddelingspoging niet, dan moeten de Grieken komende maand opnieuw naar de stembus en wordt de kans steeds groter dat Griekenland uit de euro stapt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d