Russische politie ontruimt protestkamp

16 mei 2012 om 09:55 door Novum/AP
Russische politie ontruimt protestkamp

MOSKOU - De Russische politie heeft woensdagochtend een protestkamp in het centrum van Moskou ontruimd. In het kamp kwamen leden van de oppositie bijeen.

Dinsdag bepaalde een rechtbank dat de activisten het woensdag om 12.00 uur (lokale tijd) moesten verlaten. De politie had gezegd het kamp, bekend als Occupy Abai, niet voor die tijd te zullen ontruimen, maar agenten trokken er al om 5.00 uur 's ochtends binnen en verwijderden tientallen demonstranten. Het kamp heeft niet veel permanente leden en de bezetting varieert van duizenden in de avonduren tot minder dan honderd 's nachts.

De Moskouse politie zei meer dan twintig mensen te hebben gearresteerd omdat ze zich tegen de ontruiming verzetten. Sommigen van hen zouden onder invloed zijn van verdovende middelen, maar de arrestanten ontkenden dat in tweets vanaf het politiebureau. De politie zou hen in diskrediet willen brengen, aldus de activisten. Na enkele uren werden alle arrestanten vrijgelaten.

De naam van Occupy Abai komt van de negentiende-eeuwse Kazachse dichter Abai Koenanbajev, wiens standbeeld op de boulevard staat waar het kamp is opgericht.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d