Opstellen grondwet Nepal mislukt

27 mei 2012 om 21:55 door Novum/AP
Opstellen grondwet Nepal mislukt

KATHMANDU - Het is politieke leiders in Nepal niet gelukt overeenstemming te bereiken over een nieuwe ontwerp-grondwet. Dat heeft premier Baburam Bhattarai zondagnacht gezegd nadat om middernacht het mandaat van de Grondwetgevende Vergadering was verstreken.

"Er zit niets anders op dan terug te gaan naar het volk en een nieuwe vergadering te kiezen om een grondwet op te stellen", zei Bhattarai voor de televisie. Hij zei tot de nieuwe verkiezingen op 22 november als waarnemend premier te zullen aanblijven.

De Grondwetgevende Vergadering werd in 2008 voor een termijn van twee jaar gekozen. De termijn is nog vier keer verlengd, maar het Hooggerechtshof vindt het nu welletjes.

Leiders van de vier belangrijkste partijen kwamen zondag bijeen, maar vonden geen oplossing. De belangrijkste vraag is of in de grondwet te vormen nieuwe deelstaten gebaseerd moeten zijn op etniciteit.

Voor het gebouw van de vergadering waren aanhangers van de verschillende politieke partijen bijeengekomen. De politie moest traangas en wapenstok gebruiken om de groepen uit elkaar te houden en werd daarbij met stenen bekogeld. Drie agenten en verscheidene demonstranten raakten gewond.

Twee jaar voor de vergadering werd gekozen was de koning na protesten gedwongen zijn autoritaire bestuur op te geven en de democratie in Nepal te herstellen. De vergadering schafte meteen de eeuwenoude monarchie af en veranderde Nepal in een republiek.

De politieke partijen hebben daarna nog wel verscheidene andere netelige kwesties uit het verleden weten op te lossen, zoals de toekomst duizenden maoïstische rebellen die sinds hun demobilisatie in 2006 in kampen verbleven, maar de etnische kwestie bleek onoverkomelijk.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d