Honderden deelnemers protestmars Chicago

18 mei 2012 om 22:45 door Novum/AP
Honderden deelnemers protestmars Chicago

CHICAGO - Duizenden verpleegkundigen en andere betogers hebben vrijdag deelgenomen aan een lawaaiig, maar overwegend vreedzaam protest in het centrum van Chicago. De betogers eisten meer een 'Robin Hood'-belasting op banktransacties. Een groep van een paar honderd betogers hield een protestmars.

Niet alleen leden van de vakbond voor verplegend personeel namen deel aan de demonstratie, ook de Occupy-beweging, andere vakbonden en veteranen sloten zich aan. Volgens de gemeente Chicago waren er in totaal zo'n vijfduizend mensen op de been.

De betoging stond oorspronkelijk gepland om samen te vallen met de start van de G8-top. De top werd echter verplaatst van Chicago naar Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president even buiten Washington.

Wel heeft er dit weekeinde een top van de NAVO-top plaats in Chicago. Volgens een van de initiatiefnemers van de betoging delen de demonstranten bepaalde standpunten. "Het hele idee dat we het sociale vangnet dat we hier en in Europa hebben afbreken - het is een ramp. Er wordt voorbijgegaan aan de oorzaak van de economische teruggang en het zorgt ervoor dat mensen onnodig lijden. Dat brengt ons samen."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d