'Gevechten tussen Kachin-militie en leger Myanmar'

4 mei 2012 om 18:15 door Novum/AP
'Gevechten tussen Kachin-militie en leger Myanmar'

RANGOON - Gevechten tussen Myanmarese regeringstroepen en Kachin-rebellen hebben aan 31 mensen het leven gekost. Dat heeft de Myanmarese staatskrant New Light of Myanmar vrijdag gemeld. De gevechten tussen het leger en de etnische rebellen in het noorden vormen een bedreiging voor de hervormingen en het verzoeningsproces in Myanmar.

In de laatste week van april hebben volgens de New Light of Myanmar elf gevechten plaatsgevonden. Een van de aanvallen was gericht tegen een basis van de Myanmarese grenswacht. Volgens de krant zitten rebellen van het Onafhankelijke Leger van Kachin achter de aanslag. Ze probeerden de basis in te nemen 'om hun afnemende militaire prestige te redden'. Onder de 31 doden waren 29 Kachin-rebellen. De twee overige slachtoffers waren militairen. Vijftien militairen raakten gewond. De Kachin waren niet te bereiken voor commentaar.

De Kachin-militie, bestaande uit achtduizend mensen van verschillende etnische afkomst, strijdt voor meer autonomie. De regering van president Thein Sein heeft met diverse etnische groeperingen een wapenstilstand gesloten, maar de vredesgesprekken met de Kachin hebben tot dusver niet tot succes geleid. De Kachin sloten in 1994 een vredesovereenkomst met de militaire leiders van het land. Er kwam echter een einde aan de rust toen de Kachin vorig jaar weigerden in het leger te integreren en aan de slag te gaan als grensbewakers.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d