Bouterse noemt amnestiewet 'nieuw begin'

6 april 2012 om 06:55 door Novum/AP
Bouterse noemt amnestiewet 'nieuw begin'

AMSTERDAM - De Surinaamse president Desi Bouterse noemt de wijziging van de amnestiewet die woensdag werd aangenomen door het Surinaamse parlement een 'nieuw begin'. Dat zei hij donderdag tegen persbureau AP bij een bezoek aan buurland Guyana.

Het aannemen van de wet betekent in principe dat Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 niet verder worden vervolgd. Bouterse, toen legerleider, is een van de belangrijkste verdachten in de zaak. Hij zou zelf twee tegenstanders van het regime hebben omgebracht.

De amnestieregeling is volgens Bouterse bedoeld om 'het hele land weer bij elkaar te brengen'. De bitterheid over de periode van militaire dictatuur en binnenlandse strijd zal er volgens Bouterse mee verdwijnen.

De Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin gaat Nederland om inzage in dossiers over de jaren tachtig vragen, zo zei hij vrijdagochtend op Radio 1. Nu de amnestiewet is aangenomen, moet er in Suriname een waarheids- en verzoeningscommissie worden ingesteld die de Decembermoorden verder onderzoekt. Nederlandse dossiers zijn daarvoor volgens Lackin van belang.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d