Iran klaagt over ongeoorloofde bemoeienis in VS

23 maart 2012 om 11:45 door Novum/AP
Iran klaagt over ongeoorloofde bemoeienis in VS

NEW YORK - De Iraanse VN-missie heeft in reactie op een nieuwsbericht van Associated Press bij de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties protest aangetekend tegen de wijze waarop een Iraanse diplomaat door de politie van New York (NYPD) en de FBI is geschaduwd. De manier waarop de gangen van de man zijn nagegaan is onwettig, zegt Iran.

De Iraniër in kwestie, Gholamzadeh Mahabadi Hossein, zou nauw verbonden zijn aan de Iraanse VN-missie. AP haalde hem aan als voorbeeld van de slecht functionerende samenwerking tussen de NYPD en de FBI, die individuele zaken, maar ook de nationale veiligheid, in gevaar zou brengen.

Uit documenten die door AP zijn ingezien blijkt dat de NYPD Hossein en diens woning in de wijk Queens in de gaten hield. De politie was van mening dat hij banden onderhield met de Iraanse Revolutionaire Garde en ingezet zou kunnen worden om een eventuele aanslag te plegen in New York. De FBI daarentegen geloofde niet dat Hossein een terrorist was, maar verdacht hem wel van spionage. Beide departementen waren niet op de hoogte van het feit dat ze een en dezelfde man schaduwden. Volgens de Iraanse VN-missie was Hossein, die de Verenigde Staten inmiddels verlaten heeft, überhaupt niet betrokken bij spionagepraktijken.

De missie laat nu in een protestbrief weten misnoegd te zijn over de incorrecte behandeling van Iraniërs, die hierdoor belemmerd zouden worden in de uitvoering van hun 'alledaagse werkzaamheden'. De VS schenden de immuniteit en privileges van diplomatiek personeel, aldus Iran.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d