Zelfverbranding Tibetaanse non

13 februari 2012 om 09:50 door Novum/AP
Zelfverbranding Tibetaanse non

BEIJING - Een 18-jarige Tibetaanse non in de West-Chinese provincie Sichuan heeft zich zaterdag in brand gestoken uit protest tegen de wijze waarop Beijing de Tibetanen behandelt. De vrouw heeft haar actie niet overleefd. Dat heeft de activistengroep Free Tibet maandag gezegd.

De jonge vrouw, Tenzin Choedon, was verbonden aan het nonnenklooster Mamae in Sichuan. Choedon zou vlak voor haar daad leuzen tegen de Chinese regering hebben geroepen. Soldaten en agenten hebben haar volgens Free Tibet meteen afgevoerd. Daarna werd het klooster hermetisch afgesloten.

Het afgelopen jaar hebben minstens achttien monniken, nonnen en andere Tibetanen zich in brand gestoken, van wie er twaalf zijn omgekomen. De zelfverbrandingen zijn volgens de activisten een protest tegen de Chinese onderdrukking van Tibet en van Tibetanen in andere regio's in China.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d