China en Rusland blijven tegen VN-resolutie Syrië

1 februari 2012 om 08:45 door Novum/AP
China en Rusland blijven tegen VN-resolutie Syrië

NEW YORK - Rusland en China hebben zich woensdag tegen een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangaande Syrië gekeerd. Moskou en Beijing zijn van mening dat de VN geen partij moeten kiezen en niet moeten aandringen op veranderingen in het regime, strafmaatregelen of militair ingrijpen.

De Russische ambassadeur Vitaly Tsjoerkin zei dat een interventie zou kunnen leiden tot een burgeroorlog en de regio ernstig zou kunnen destabiliseren. Sergej Lavrov, de Russische minister van buitenlandse zaken, verklaarde dat Moskou 'nooit toe zal staan dat de Veiligheidsraad iets toestaat dat lijkt op wat er is gebeurd in Libië'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton hekelde de vergelijking met Libië. "Ik weet dat sommige leden hier bezorgd zijn dat de Veiligheidsraad op weg is naar een tweede Libië, maar dit is een verkeerde analogie." Diplomaten uit Groot-Brittannië en Frankrijk en diplomaten van de Arabische Liga benadrukten eveneens dat het doel van de resolutie niet militair ingrijpen is.

"We hebben de keus: of we scharen ons achter de Syrische bevolking en de regio of we worden medeplichtig aan het voortdurende geweld daar", aldus Clinton. "Ondanks zijn meedogenloze tactieken komt het terreurregime van Assad ten einde en het Syrische volk heeft de kans zijn eigen lot te bepalen. De vraag voor ons is: hoeveel meer onschuldige burgers moeten er omkomen, voordat dit land in staat is stappen te zetten richting de toekomst die het verdient?"

Volgens Lavrov moeten alle partijen in Syrië het geweld staken en de dialoog aan gaan, maar Rusland 'steunt niets dat Syrië wordt opgelegd', aldus Lavrov. Ondanks het hevige verzet van Rusland, liet Tsjoerkin doorschemeren dat er mogelijk overeenstemming kan worden bereikt over een resolutie. De VN-ambassadeur zei dat Moskou in de ontwerptekst 'sommige elementen' heeft aangetroffen uit de tekst die Rusland eerder voorstelde. "Dat geeft ons hoop."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d