William en Kate getrouwd: “You look beautiful”

29 april 2011 om 13:24 door Merike Woning

Britse prins William en burgermeisje Catherine (Kate) Middleton geven ja-woord in Westminster Abbey • Grote vragen van vandaag: wie ontwierp de jurk van Kate én geeft het stel elkaar een zoen op de balustrade van Buckingham Palace?

De kus! Hij was er. Kort maar krachtig. En nog een! Het publiek dat zich massaal voor Buckingham Palace heeft verzameld, wacht niet voor niets. Het wordt door prins William en Kate beloond met liefst twee zoenen. Het pasgetrouwde stel zwaait op het balkon van het paleis. Een gelukzalige glimlach op hun gezichten. Eva Jinek, commentator bij de NOS, verwoordt het treffend: dit is het begin van een nieuw leven samen.

Om kwart over tien vanochtend, Engelse tijd, vertrekt prins William samen met zijn broer Harry uit het Londense Clarence House (Williams officiële residentie) in een Bentley naar de plek waar hij Catherine het ja-woord zal geven: Westminster Abbey. Opmerkelijk ontspannen begroet de prins de gasten die sinds een uur of acht de kerk zijn binnen komen druppelen. Naast koninklijke aanwezigen als prinses Máxima en prins Willem-Alexander zijn ook celebrities als Elton John, Guy Ritchie, Victoria en David Beckham en Joss Stone aanwezig.

Even later vertrekt Catherine samen met haar vader uit The Goring Hotel in een Rolls Royce naar Westminter Abbey. Langs de route een uitzinnige menigte met wapperende union vlaggen. Nog steeds weten we niet wie de jurk van Kate heeft ontworpen. Ondertussen schrijdt de zus van Kate, Phillippa, de kerk binnen samen met adorable bruidsjonkers (2) en –meisjes (4). De spanning stijgt. Het moment dat Kate de kerk nadert en uit de auto stapt komt dichterbij. Eindelijk komt er een einde aan de geruchten. Zal het een trouwjurk van Sarah Burton zijn, de rechterhand van de vorig jaar overleden populaire Engelse ontwerper Alexander McQueen? “Ja!”, roept de BBC-reporter op de BCC. “Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben.”

Aan de arm van haar vader schrijdt dan ook Kate de kerk binnen. Als William haar ziet valt er volgens de site van the daily mail een ‘you look beautiful’ van zijn lippen af te lezen. Vervolgens zien twee miljard mensen hoe de aartsbisschop van Canterbury het paar in de echt verbindt. Tranen vallen niet. Alleen Kate krijgt een ring om haar vinger geschoven. Af en toe wisselt het stel een glimlach uit.
Na de dienst kijken de 1900 gasten het juist getrouwde stel na, dat richting de uitgang loopt. De klokken luiden en het volk juicht. Zwaaiend en glimlachend zit het stel in de koets. Op naar Buckingham Palace waar de rest van de dag feest gevierd wordt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d