Blogsociety

Likeability of 5

Camera videoHet is toch onmogelijk dat jullie vriendinnen zijn?!

Foto van 'Maartje Hensen'

30 AUG 2017

Hoe kunnen jullie vriendinnen zijn? Dat is dé vraag van de Koreanen die we ontmoeten. Wij snapten er de eerste keer niks van, hoezo zouden wij geen vrienden kunnen zijn? Dus grappen we: 'alle lange en blonde meiden zijn verplicht vrienden te zijn'. Maar als ook onze Koreaanse vriendin de vraag krijgt 'hoe kan jij Westerse vriendinnen hebben?' begrijpen we dat Koreanen onze relatie echt niet snappen…

Mede dankzij deze vraag duiken we de Koreaanse cultuur in. Met hulp van onze couchsurfing hosts in Seoul komen we achter de strikte hiërarchie-structuren van de Koreaanse cultuur. Zo hebben ze bizarre eet-regels (daarover volgende week meer), maar het belangrijkste aspect van de hiërarchie: leeftijd.

Leeftijd bepaalt je status in de maatschappij. Hoe ouder je bent, hoe meer gezag je hebt. Hoe jonger je bent, hoe beleefder je moet zijn. Respect voor ouderen is in Korea werkt heel anders dan in Nederland. Waar Nederlanders er soms niet eens over twijfelen om op te staan voor een 65-plusser, staan Koreanen al op voor iemand die maar een paar jaar ouder is.

En het blijft niet bij opstaan in de metro of trein, het zit ook in de Koreaanse taal. Vergelijkbaar met het je/u gebruik in Nederland, maar dan strikter. Je spreekt een vreemde altijd met ‘u’ aan en je hebt pas toestemming om ‘je’ te zeggen als je 100 procent zeker weet dat iemand jonger is dan jij.

Om de leeftijd-scheiding makkelijker te maken hebben ze iets slims bedacht: iedereen wordt op dezelfde dag een jaar ouder. Namelijk met nieuwjaar. Zodra je geboren wordt, ben je één, en met het nieuwe jaar word je twee. Zo is iedereen uit 1995 nu drieëntwintig, ongeacht of je in januari of december bent geboren.

En zo zit je gezellig met al je leeftijdsgenoten in je leerjaar op school. En zo ontstaat de prangende vraag van de Koreanen die we ontmoeten: hoe kunnen jullie vriendinnen zijn, als jullie niet één, maar TWEE jaar in leeftijd verschillen? Het lijkt ze te ontgaan dat er andere systemen kunnen bestaan dan die van hen. Na wat navraag blijken Koreanen van verschillende leeftijden wel met elkaar te kunnen daten, dus dat zou een antwoord kunnen zijn op de vraag. Maar we waren al ‘gewoon’ vriendinnen voordat we gingen daten.

Dus we leggen uit dat we in Nederland een ander schoolsysteem hebben, waardoor we niet alleen met jongere en oudere kinderen in de klas kunnen zitten, maar ook buitenschoolse activiteiten kunnen doen waarbij we kinderen van een andere leeftijd kunnen ontmoeten. En zo vertellen we dat we tijd hadden voor een bijbaantje, waar we elkaar leerde kennen. Tijd buiten school bestaat ook niet in Korea, dus het was nogal wat om te bevatten.

En dat onze Koreaanse vriendin Melody – die ik ken van mijn semester studeren in Amerika – Westerse vrienden had, vond de taxichauffeur ook onbegrijpelijk. Ook hij vergat dat er een wereld is buiten Korea en dat er opties zijn om naar het buitenland te gaan om te studeren.

We vragen ons dan ook af wat alle mensen in de restaurants dachten toen we met onze couchsurfing hosts – twee Koreaanse oudere mannen – zaten te dineren in tentjes waar normaal geen toerist komt. Een oudere Koreaanse man, met niet één, maar twee jonge, witte, lange, blonde meiden?!

OVER DE REISMEISJES

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan en Korea! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com!

BEKIJK OOK


love
user_02afefab03ed81365bcb1ee1656b5c5a8f540260_avatar

Views

300+

Camera videoSteeds meer graffiti in de straten van Cuba

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Ingelise de Vries'

13 SEP 2017

In de straten van Cuba zie je steeds meer straatkunst. De straten worden versierd door graffiti-artisten. Door middel van kunst proberen jonge Cubanen zich uit te spreken over sociale kwesties.

Weinig straatkunst


Views

100+

Likeability of 5

8 x leuke must-visit hotspots van Utrecht

Foto van 'Nick Visser'

11 SEP 2017

Speciaal voor Metro bracht Hotspotjes een bezoek aan Utrecht om de allerleukste must-visit-hotspots voor jullie op een rijtje te zetten. Het gezellige centrum van de Domstad heeft namelijk zoveel leuke plekken dat je eigenlijk niet kunt kiezen; van fijne koffietentjes, ultieme diner-spots, shoppen tot slapen in een te gek hotel. Dit zijn onze favorieten die écht eens moet proberen! We love Utrecht!!

HOOI, BURGEMEESTER REIGERSTRAAT 24

Achter elk product bij lunchroom Hooi schuilt een inspirerend verhaal van Utrechtse bodem. Bij Hooi streven ze namelijk naar zoveel mogelijk producten van lokale ondernemers. Het woonkamerachtige café is een gezellige ontmoetingsplek, waar al het goede uit de buurt samenkomt. Zo beschikt Hooi over een eigen moestuin, komen de desemboterhammen van bakker Menno en hebben ze hun eigen eerlijke koffieblend. De producten maken weinig kilometers en Hooi ondersteunt hiermee lokale ondernemers.


love
user_103eddb81edeaa29707c04defcf36a31baf79084_avatar

Views

300+

Likeability of 5

Camera videoKorea is de vleeshemel

Korea staat bekend om de barbecue

Foto van 'Maartje Hensen'

6 SEP 2017

Goddank zijn we geen vegetariër. Ik word er vaak van verdacht vegetariër te zijn. Schijnbaar werken mijn bleke huid en dat ik op vrouwen val niet mee. Ik heb het geprobeerd, mijn moeder heeft me een tijd enkel vegetarisch eten voorgeschoteld, maar ik hou simpelweg teveel van vlees. En Korea is de vlees-hemel. Je ontkomt er niet aan: het is overal.

Korea staat namelijk bekend om de barbecue. Met spek, heel veel spek. Al snel komen wij erachter dat de Koreaanse barbecue in veel vormen en maten bestaat. De eerste avond eten wij Koreaanse barbecue in gehaktvorm. Een paar dagen later worden er dikke lappen spek bereid – en geknipt – voor ons in een restaurant. Een andere keer zijn de lappen weer dunner en moeten we het zelf grillen. We worden door onze couchsurfing host en onze Koreaanse vriendin Melody meegenomen naar de beste lokale restaurants en eten tot we ontploffen.


love
user_02afefab03ed81365bcb1ee1656b5c5a8f540260_avatar

Views

100+

Verander jouw smartphone in een Star Wars lightsaber

Foto van 'Anke Horstman'

5 SEP 2017

Star Wars fan of niet, dit moet je eens geprobeerd hebben! Lenovo brengt realiteit en de virtuele wereld nog dichter bij elkaar dankzij ‘Jedi Challenges’. Verbeter je eigen Jedi-talenten dankzij Augmented Reality, een aantal beacons en een controller. Het is nog toffer dan je denkt!

Lenovo ft. Disney


Views

48

Likeability of 5

Sextoys welkom op Berlijns tech-evenement

Mysteryvibe | Crescendo

Foto van 'Anke Horstman'

29 AUG 2017

De IFA, oftewel Europa’s grootste gadgetbeurs, staat weer op het punt te beginnen. Op 30 en 31 augustus loopt Berlijn vol met nerdy tech journalisten die als eerste willen schrijven over Samsung’s, Sony’s en LG’s onthullingen. Dat gaat meestal over brave innovaties, zoals smartphones en activity trackers. Maar zoiets als MysteryVibe... dat is wel even heel andere koek voor de (voornamelijk) mannelijke tech journo’s.

MysteryVibe is gespecialiseerd in genotsspeeltjes en is het eerste en enige bedrijf uit de sekstechsector met een booth op de IFA. En dat is best bijzonder, want bedrijven in deze branche werden tot op heden niet toegelaten voor het exposeren van hun producten. Vreemd toch?

Tijdens het Berlijnse tech evenement toont MysteryVibe zijn flexibele vibrator: Crescendo. Het ergonomisch ontworpen seksspeeltje is flexibel naar het lichaam van de gebruiker te vormen. Met de bijbehorende app zijn talloze vibratiepatronen te downloaden voor een gepersonaliseerde genotservaring. Kijk, als dat geen technologische vooruitgang is!


like
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

200+

Zzzzzzen met deze 5 chillgeluiden

Foto: Matthew Bennett | Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

28 AUG 2017

Geluiden kunnen een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Met muziek of natuurgeluiden waan je je even in een andere wereld; hallo ontspanning! Dus pak je oortjes of koptelefoon erbij en geniet van deze 5 zengeluiden op de vroege maandagmorgen.

1. Regen of een waterval

Misschien moet je er nu nog niet aan denken, maar stel je voor dat je knus binnen zit met een kopje thee of warme chocolademelk. Als je naar buiten kijkt, zie je dat het regent dat het giet. Het geluid van tikkende regen en water dat maar blijft stromen, brengt je tot rust. Er bestaan zelfs apps met alleen maar regengeluiden. Eén van de populairste is ‘Rainy Mood’.


Views

200+

Likeability of 5

Voor koffiejunkies: 7 koffietentjes in Amsterdam

Marie Stella Maris

Foto van 'Nick Visser'

28 AUG 2017

Voor de meeste mensen is koffie hét genietmoment van de dag. De dag eerst relaxed beginnen voordat de drukke (werk)dag weer begint, of na het eten nog even nagenieten met koffie en het liefst met een stukje gebak. Speciaal voor Metro heeft Hotspotsjes.nl zeven koffietentjes in Amsterdam bezocht die je echt eens moet proberen. Van cake tot een tof interieur, dit zijn dé hotspots voor koffie die jij niet wilt missen!

FILTER | VALKENBURGERSTRAAT 124

Filter is een bijzonder koffiehuis dat in een paar jaar is door gegroeid tot een prachtige lunchzaak aan de drukke Valkenburgerstraat. In eerste instantie zou Filter alleen een ontbijtzaak worden, maar nu is Filter veel meer. Hier kan je terecht voor ontbijt, lunch, werkplekken, goede koffie én een relaxte sfeer.


love
user_103eddb81edeaa29707c04defcf36a31baf79084_avatar

Views

300+

Likeability of 6

Bij vreemde mannen in de auto

Foto van 'Maartje Hensen'

28 AUG 2017

Daar staan we weer, met een grote lach op ons gezicht, onze duim omhoog en een handgeschreven bordje. Op het bordje staat iets in het Japans, Google Translate vertelde ons dat dat de tekens zijn voor de volgende stad. Niet veel later zitten we in een auto. Roxanne zit op de achterbank en fluistert licht gepanikeerd: "Maartje, kijk eens wat er naast me ligt!" Ik draai me om en schrik; er ligt een grote zaag op de achterbank. Help, bij wie zijn we nou weer in de auto gestapt?

Omdat Japan een duur land is, hebben wij als avontuurlijke backpackers besloten gratis door Japan te reizen: we gaan liften. Liften wordt vaak gezien als iets wat ‘echte’ backpackers doen. Tijdens een liftwedstrijd van onze studentenvereniging twee jaar geleden kregen we op de route van Amsterdam naar Lille constant te horen ‘dit doet toch niemand meer?’


likelove
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avataruser_02afefab03ed81365bcb1ee1656b5c5a8f540260_avatar

Views

400+

Likeability of 5

Komt Samsung explosieve Galaxy nog te boven?

Foto van 'Anke Horstman'

22 AUG 2017

Samsung’s nieuwe paradepaardje komt eraan! Het bedrijf heeft morgen een smartphone presentatie gepland staan, en het moet wel heel gek lopen, als daar niet de Galaxy Note 8 gepresenteerd wordt. Mag ik je nog even helpen herinneren aan zijn voorganger? De Note 7 haalde het niet eens tot in de Nederlandse winkel, omdat het toestel nogal explosief bleek...

Alles ligt al op straat

Toeval of niet: maar de Note 8 kent vrijwel geen geheimen meer. Veel specificaties waren al uitgelekt in het geruchtencircuit, maar Samsung zelf deed er onlangs nog een schepje bovenop. Opeens stond er een Galaxy Note 8 productpagina online op de Samsung website. Per ongeluk? Dat zou prima kunnen. Een bewuste actie is ook goed denkbaar: zoiets wordt wel vaker als marketingstunt gebruikt om consumenten warm te krijgen voor een nieuw product. En dat is misschien geen overbodige luxe gezien het eerdere explosie debacle...


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

300+

5x de grootste misverstanden over mediteren

Foto: Kiwihug | Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

21 AUG 2017

Op de schaal van geitenwollensokken scoort mediteren hoog. Bij mediteren denken veel mensen denken aan uren met je ogen dicht in een oncomfortabele houding zitten, omringd door wierook en andere zweverige attributen. Tijd om deze misverstanden uit de wereld te helpen!

1. Als je mediteert, moet je aan niets denken

Iedereen kent wel het effect van een roze olifant. Juist als je er niet aan probeert te denken, blijf je het voor je zien. Aan niets denken terwijl je mediteert, is daarom ook praktisch onmogelijk. Gelukkig is dat ook niet het doel. De kunst is juist dat je je gedachten leert aanschouwen, maar er niets mee doet. Je merkt ze alleen op en focust daarna weer op je ademhaling of een ander punt.


Views

300+

Likeability of 6

7x leuke hotspots voor een date in Amsterdam

Kanarie Club

Foto van 'Nick Visser'

18 AUG 2017

Je hebt een (Tinder)date gescoord, maar weet nog niet waar je moet afspreken? Met zoveel keuze aan hotspots in Amsterdam moet dat wel goed komen, zou je zeggen. Maar juist omdát er zoveel hotspots zijn, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Dit zijn dé zeven plekken in Amsterdam voor een geslaagde first date.

1. THE LOBBY FIZEAUSTRAAT

The Lobby


love
user_103eddb81edeaa29707c04defcf36a31baf79084_avataruser_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avatar

Views

800+

Likeability of 6

Waarom Japanse jongeren geen seks hebben

Voor Metro bloggen Maartje Hensen en haar vriendin elke woensdag over hun avonturen als De Reismeisjes.

Foto van 'Maartje Hensen'

21 AUG 2017

„Nee ik zie mijn vriendin niet naakt, uit beleefdheid.” Japanse cultuur is me toch wat! Tijdens onze vijf en een halve week Japan is onze mond meerdere malen opengevallen van verbazing. Natuurlijk hadden we vooraf gehoord over anime gekkigheid en rare wc-brillen, maar waar wij het meeste van stonden te kijken is de beleefdheid van mensen. Een kwaliteit die veel voordelen met zich meebrengt – zo is Japan het veiligste land ter wereld – maar tegelijkertijd veel problemen oplevert… in de slaapkamer.

De gastvrijheid van Japanners is ongekend, merken we meteen in Tokio. We couchsurfen in een huis waarvan de eigenaar er niet eens is. Daar ontmoeten we Michèle, een aardige Italiaan die al twee maanden in Japan woont en zich volledig probeert onder te dompelen in de Japanse cultuur. Hij draagt graag al zijn kennis over op ons en ineens hebben we het over Japanse seks. En die is niet best. Een groot probleem is Japanse porno. Op een of andere manier huilen vrouwen altijd als ze klaar komen, dus denken Japanners dat het zo hoort.


lovelike
user_96ba6de8433a1f801aeaf597057d32a426bf4423_avataruser_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avataruser_02afefab03ed81365bcb1ee1656b5c5a8f540260_avatar

Views

3k+

Likeability of 5

5 apps om jouw vakantie te redden

Foto van 'Anke Horstman'

15 AUG 2017

Daar zit je dan: in de trein op weg naar Schiphol. Je vakantie is bijna begonnen! Mag ik je voordat je op het vliegtuig stapt nog even deze 5 apps aanbevelen? Dat scheelt namelijk veel stress en ongemak in het buitenland!

1. Maps.me

Ja, ja… roamingkosten zijn sinds juni 2017 verleden tijd (mits je in Europa verblijft). Helaas trekt niet iedere provider dat even goed en blijft dekking op sommige plekken achterwege. Met je 4G-abonnement lukt het lang niet overal om bijvoorbeeld video’s te streamen. Vermaken lukt vast ook wel op een andere manier, maar het wordt pas echt vervelend als je de route kwijtraakt naar het hotel. Of tijdens je hike. Zie zonder smartphone en landkaart de weg nog maar eens terug te vinden.


like
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

300+

Begin de dag ontspannen met een dankbaarheidslijstje

Foto van 'Lisa en Shirah'

14 AUG 2017

Sta jij wel eens stil bij de dingen waar je super dankbaar voor bent? De loze minuten of zelfs uren in de trein kun je gebruiken om dit op te schrijven in een dankbaarheidslijstje. Een positiever en meer ontspannen begin van je dag.

Stap 1: zie het nut in van een dankbaarheidslijstje

Het klinkt logisch: een dankbaarheidslijstje maken, maakt je dankbaarder. Je kunt het vergelijken met het kopen van een nieuwe fiets. Als je op het punt staat om een fiets kopen, zie je ineens over reclames voor fietsen. Je hebt oog voor dingen die je eerder niet zag. Hetzelfde geldt voor het maken van een dankbaarheidslijstje. Het maakt je bewuster van de rijkdom die je hebt, waardoor kleine dingen minder vanzelfsprekend zijn. Ook kan het je op minder vrolijke dagen juist opvrolijken. Cliché maar waar, zelfs dan is er nog genoeg om dankbaar voor te zijn.


Views

100+

Likeability of 6

Dé hotspots voor gin-tonics, bier en bites

Foto van 'Maico Barneveld'

11 AUG 2017

FriYAY! Na een week hard werken, is het tijd voor ontspanning, een borrel (of twee), bites en pasjes maken op de dansvloer van een van de leukste vrijmibo-plekken van het land! Nick van Hotspotjes.nl ging deze week weer op zoek naar de leukste vrijmibo-hotspots. Cheers!

KLEIN BERLIJN, UTRECHT

Klein Berlijn


love
user_1d9a9a87637c61417bc8960ed952ce111bb41b31_avataruser_103eddb81edeaa29707c04defcf36a31baf79084_avataruser_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Fotografietips voor een regenachtige dag

Foto van 'Maico Barneveld'

10 AUG 2017

Heb je zomervakantie, heb je het volledige Netflix-aanbod er in een week doorheen gejast en is het hoog tijd voor een nieuwe hobby? Ha, komt dat even goed uit. Fotoblogger Maico Barneveld heeft namelijk een paar tips voor je hoe je binnenshuis de mooiste foto's kunt maken. Tijd om die Insta-feed te pimpen!

Tip 1. Maak een stilleven levendig

Bij het fotograferen van een stilleven leg je een object vast dat niet beweegt en daardoor ideaal is om mee te experimenteren. Speel bijvoorbeeld eens met je belichting, composities, een externe lichtbron, een andere hoek van fotograferen en scherpstelling.


love
user_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avatar

Views

100+

Likeability of 6

En dan ben je plots beroemd in China

Maartje Hensen en haar vriendin pakten hun koffers en reizen nu de hele wereld over. Voor Metro bloggen ze elke woensdag over hun avonturen als De Reismeisjes.

Foto van 'Maartje Hensen'

21 AUG 2017

‘Are you model?!’ wordt ons – lichtelijk agressief – gevraagd als we door de verboden stad in Beijing lopen. De vrouw in kwestie is klein van stuk en lijkt in haar land nog niet eerder lange blonde Nederlandse meiden te hebben gezien. Ze kijkt naar ons op met dichtgeknepen ogen, alsof onze ‘echte’ verschijning dan beter tot zijn recht komt. We barsten in lachen uit en zeggen dat we toch echt geen modellen zijn.

Onze verschijning is nogal wat in China. Het was waarschijnlijk ook wat in Mongolië en Rusland, maar daar hadden we geen last van. In China wel. Er worden te pas en te onpas foto’s van ons gemaakt. De tactieken zijn werkelijk waar hilarisch. Alsof we niet doorhebben dat je ons fotografeert als je je mobiel in ons gezicht drukt, maar zelf de andere kant op kijkt. Of de zogenaamde panorama waar wij precies staan. En nog erger: de selfie van onder, waarbij wij op het mobiele schermpje kunnen zien dat wij echt de enigen zijn die op de achtergrond te zien zijn.


love
user_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avataruser_02afefab03ed81365bcb1ee1656b5c5a8f540260_avatar

Views

400+

Likeability of 5

Werken met je laptop in de zon: zo!

Foto van 'Anke Horstman'

8 AUG 2017

Terwijl ik dit typ, zit ik heerlijk met mijn laptop in het zonnetje. Wellicht is het tegen de tijd dat jij dit leest een grauwe boel buiten, want Nederland zou Nederland niet zijn als het weer binnen een dag niet totaal kan omslaan. Toch is het nooit verkeerd om meer af te weten over hoe je nou moet omgaan met zulke zonnige situaties en je laptop. Want hoe houd je het scherm van je laptop helder genoeg om nog te kunnen lezen?

1. Helderheid

Ten eerste is het belangrijk dat de zon niet op je scherm schijnt. Draai je richting de zon, zodat je scherm niet overbelicht wordt door de zon. Zet vervolgens je helderheid zo hoog mogelijk via je instellingen. Helaas gaat je batterij er zo wel snel doorheen, maar je moet er wat voor over hebben om die vitamine D te pakken!


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

400+

Likeability of 5

Doei, treinstress!

Foto van 'Lisa en Shirah'

7 AUG 2017

Als je kunt mediteren in de trein, dan is visualiseren ook een makkie. Het klinkt misschien zweverig en het voelt eerst misschien onwennig, maar het is een hele fijne manier om te ontspannen. Zeker als je onderweg bent.

Een situatie uitvergroten

Visualiseren kun je op oneindig veel manieren doen. Het is eigenlijk niets meer dan je iets inbeelden. Als je het voor het eerst doet, is het slim om een mooie herinnering te kiezen. Denk aan een moment waar je met een fijn gevoel op terugkijkt. Misschien is dit een barbecue met vrienden of een middag aan zee. Sluit je ogen en stel je voor dat je de geuren van toen ruikt en hetzelfde ziet en ervaart. Neem de tijd voor elk detail. Wat dronk je toen en met wie proostte je? Hoe voelde het om met blote voeten op het strand te lopen en wat deed de frisse lucht met je?


love
user_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avatar

Views

200+