Likeability of 6

Reismeisjes #2: Heb je een vriendje?

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

21 AUG 2017

Hoe is het om als lesbische vrouw door een land als Rusland te reizen? Maartje Hensen en haar vriendin pakten hun koffers en reizen nu de hele wereld over. Voor Metro bloggen ze elke woensdag over hun avonturen als De Reismeisjes.

Heb je een vriendje? Daar is hij weer: de vraag. Gelukkig is het antwoord simpelweg 'nee'. En op de vraag 'waarom niet', is het standaard antwoord ‘te lastig tijdens het reizen’ genoeg. Het is natuurlijk ook anders bij jullie, verzuchten de meeste meiden. Bij jullie mag je tot je 30e ontdekken wat je wil worden en met wie je wil trouwen. In Rusland niet.

We leren al snel dat Russen ontzettend graag willen weten of we al een vriendje hebben. Niet omdat ze willen weten of je een gepassioneerde relatie hebt met de liefde van je leven, maar omdat je als vrouw maar het beste jong kan trouwen. En dan is 21 de magische leeftijd. Alles ervoor is jong – maar ook prima – en erna is te oud. Ik ben dus nu ‘rijp’ en daardoor dus eigenlijk al te laat. Met haar 23 jaar moet Roxanne toch zeker op zoek naar een man.

Onze lieve couchsurfing host in Moscow, Olga (26), is in ogen van haar moeder serieus al een ouwe vrijster. Godzijdank heeft haar jonge zusje – ondanks haar twijfels – toch voor het huwelijk gekozen vorig jaar. Ze had Olga toevertrouwd 'ik kan toch altijd over twee jaar nog scheiden'. Want ironisch genoeg is dat wat hun moeder ook deed toen ze kinderen had gekregen. Olga’s andere zusje stapte ook in het huwelijksbootje en floepte er een maand geleden meteen een kind uit. En toen viel het moeder toch een beetje tegen, ze kon helemaal niet zoveel helpen als verwacht, omdat haar kleinkind al in de goede handen was van de andere oma. Traditiegetrouw was Olga’s zusje namelijk bij haar man ingetrokken, die nog thuis woont.

Viktoriya (21) heeft besloten toch niet in het huwelijksbootje te stappen. We ontmoeten haar in Krasnoyarsk, als vriendin van het – nog ongetrouwde – stel waarbij we logeren. Vlak voor de grote dag blies Viktoriya het huwelijk af, tot grote teleurstelling van haar moeder. Haar moeder had haar proberen te overtuigen om wel te trouwen. Het is toch zeker een goede jongen, bedenk wat voor zekerheden je dan hebt: een man, een huis, geld en vast en zeker snel kinderen. Alles wat een vrouw nodig heeft!

Maar ook hier in Rusland hebben ze Facebook, Instagram en Netflix en laat de Russische millenials kennismaken met westerse ideeën over relaties. En steeds meer groeit het besef dat zij ook andere keuzes kunnen maken dan hun ouders. Zo besluit Viktoriya haar gevoel te volgen, en niet te trouwen met de jongen die niet de ware is. De nieuwe generatie gelooft in echte liefde en in meer gelijkheid tussen de seksen. De eerste stappen worden gezet in de richting van een cultuur waar 'heb je een vriendje' niet de eerste vraag is aan een vrouw. En wie weet krijgen we bij ons volgende bezoek niet als eerste, maar als een latere vraag 'heb je een relatie?' Waarop wij eerlijk kunnen antwoorden 'ja, die hebben wij.'

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagram foto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en reizen door naar China! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com!

Volgende week woensdag staat Maartje weer vroeg voor je klaar met het vervolg op haar reis!


love
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avataruser_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Likeability of 5

8 x leuke must-visit hotspots van Utrecht

Foto van 'Nick Visser'

Nick Visser

11 SEP 2017

Speciaal voor Metro bracht Hotspotjes een bezoek aan Utrecht om de allerleukste must-visit-hotspots voor jullie op een rijtje te zetten. Het gezellige centrum van de Domstad heeft namelijk zoveel leuke plekken dat je eigenlijk niet kunt kiezen; van fijne koffietentjes, ultieme diner-spots, shoppen tot slapen in een te gek hotel. Dit zijn onze favorieten die écht eens moet proberen! We love Utrecht!!

HOOI, BURGEMEESTER REIGERSTRAAT 24

Likeability of 5

Camera videoKorea is de vleeshemel

Korea staat bekend om de barbecue

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

6 SEP 2017

Goddank zijn we geen vegetariër. Ik word er vaak van verdacht vegetariër te zijn. Schijnbaar werken mijn bleke huid en dat ik op vrouwen val niet mee. Ik heb het geprobeerd, mijn moeder heeft me een tijd enkel vegetarisch eten voorgeschoteld, maar ik hou simpelweg teveel van vlees. En Korea is de vlees-hemel. Je ontkomt er niet aan: het is overal.

Korea staat namelijk bekend om de barbecue. Met spek, heel veel spek. Al snel komen wij erachter dat de Koreaanse barbecue in veel vormen en maten bestaat. De eerste avond eten wij Koreaanse barbecue in gehaktvorm. Een paar dagen later worden er dikke lappen spek bereid – en geknipt – voor ons in een restaurant. Een andere keer zijn de lappen weer dunner en moeten we het zelf grillen. We worden door onze couchsurfing host en onze Koreaanse vriendin Melody meegenomen naar de beste lokale restaurants en eten tot we ontploffen.

Verander jouw smartphone in een Star Wars lightsaber

Foto van 'Anke Horstman'

Anke Horstman

5 SEP 2017

Star Wars fan of niet, dit moet je eens geprobeerd hebben! Lenovo brengt realiteit en de virtuele wereld nog dichter bij elkaar dankzij ‘Jedi Challenges’. Verbeter je eigen Jedi-talenten dankzij Augmented Reality, een aantal beacons en een controller. Het is nog toffer dan je denkt!

Likeability of 5

Camera videoHet is toch onmogelijk dat jullie vriendinnen zijn?!

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

30 AUG 2017

Hoe kunnen jullie vriendinnen zijn? Dat is dé vraag van de Koreanen die we ontmoeten. Wij snapten er de eerste keer niks van, hoezo zouden wij geen vrienden kunnen zijn? Dus grappen we: 'alle lange en blonde meiden zijn verplicht vrienden te zijn'. Maar als ook onze Koreaanse vriendin de vraag krijgt 'hoe kan jij Westerse vriendinnen hebben?' begrijpen we dat Koreanen onze relatie echt niet snappen…

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Sextoys welkom op Berlijns tech-evenement

Mysteryvibe | Crescendo

Foto van 'Anke Horstman'

Anke Horstman

29 AUG 2017

De IFA, oftewel Europa’s grootste gadgetbeurs, staat weer op het punt te beginnen. Op 30 en 31 augustus loopt Berlijn vol met nerdy tech journalisten die als eerste willen schrijven over Samsung’s, Sony’s en LG’s onthullingen. Dat gaat meestal over brave innovaties, zoals smartphones en activity trackers. Maar zoiets als MysteryVibe... dat is wel even heel andere koek voor de (voornamelijk) mannelijke tech journo’s.

MysteryVibe is gespecialiseerd in genotsspeeltjes en is het eerste en enige bedrijf uit de sekstechsector met een booth op de IFA. En dat is best bijzonder, want bedrijven in deze branche werden tot op heden niet toegelaten voor het exposeren van hun producten. Vreemd toch?

Zzzzzzen met deze 5 chillgeluiden

Foto: Matthew Bennett | Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

28 AUG 2017

Geluiden kunnen een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Met muziek of natuurgeluiden waan je je even in een andere wereld; hallo ontspanning! Dus pak je oortjes of koptelefoon erbij en geniet van deze 5 zengeluiden op de vroege maandagmorgen.

1. Regen of een waterval

Likeability of 5

Voor koffiejunkies: 7 koffietentjes in Amsterdam

Marie Stella Maris

Foto van 'Nick Visser'

Nick Visser

28 AUG 2017

Voor de meeste mensen is koffie hét genietmoment van de dag. De dag eerst relaxed beginnen voordat de drukke (werk)dag weer begint, of na het eten nog even nagenieten met koffie en het liefst met een stukje gebak. Speciaal voor Metro heeft Hotspotsjes.nl zeven koffietentjes in Amsterdam bezocht die je echt eens moet proberen. Van cake tot een tof interieur, dit zijn dé hotspots voor koffie die jij niet wilt missen!

FILTER | VALKENBURGERSTRAAT 124