Rotterdamse oldtimerverzamelaars bundelen krachten

Niels van Ham is een van de initiatiefnemers achter de site 'Rotterdamse Klassiekers.'

Foto van 'Daniëlle Rijsdijk'

Daniëlle Rijsdijk

10 NOV 2015

Op het sociale medium Facebook zijn Rotterdamse oldtimerverzamelaars een actie gestart tegen de komst van de milieuzone. Ruim 300 mensen hebben zich inmiddels aangesloten bij de pagina ‘Rotterdamse Klassiekers’ en delen online lief en leed.

De gemeente Rotterdam sluit begin 2016 een deel van de stad af voor auto's en vrachtwagens om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dieselauto's van voor 2005 en benzineauto’s van voor juli 1992 worden vanaf dat moment geweerd om de stad uiteindelijk in 2018 schoner te laten zijn.

Online verzet

Niels van Ham, zelf in het bezit van een oldtimer, is een van de initiatiefnemers achter de online verzetsactie. „De weerstand zit ‘m niet zozeer in het feit dat er een zone komt, maar wel in het effect van de maatregel. Die is namelijk zeer beperkt. Laat één ding duidelijk zijn: wij zijn voor een beter milieu en voor een schonere lucht, maar niet op deze manier. Veel mensen worden hierdoor financieel geraakt.”

Onrecht

Projectleider Van Ham vindt dat bezitters van klassieke auto’s groot onrecht wordt aangedaan. „Sommigen mensen worden hier direct door geraakt. Ondernemers bijvoorbeeld, die voor hun werk in oude auto’s rijden. Jammer dat er een strijd dreigt te ontstaan tussen milieuorganisaties en ons, de liefhebbers. We hebben hetzelfde doel, maar denken alleen anders over de aanpak.”

De Rotterdammer, werkzaam als leraar en wonend in Schiebroek, heeft er wel ideeën over. „Rotterdam is toch een stad met ballen? Waarom komen ze dan met zo’n halfzachte maatregel? Het kan doelgerichter en effectiever: sluit de Coolsingel, de verkeersader van de stad, af of maak een autoluwe zone.”

Verkopen met verlies

Voor hem zelf betekent de invoering van de milieuzone dat hij zijn klassieker moet verkopen. „En waarschijnlijk met groot verlies. Als ik hem trouwens nog verkocht krijg. Na invoering in Rotterdam zullen ongetwijfeld anderen steden volgen en wie wil er dan nog een hebben? We zetten nu alle zeilen bij, want we gaan graag met de gemeente in overleg.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

1

Arts van Rotterdamse Velthuiskliniek gegijzeld

Arts van Rotterdamse Velthuiskliniek gegijzeld

De Velthuiskliniek aan de Jan Leenvaartlaan in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 DEC 2017

In Rotterdam zijn donderdagmiddag de hulpdiensten uitgerukt voor een situatie binnen de Velthuiskliniek. Een arts werd daar gegijzeld door een man met een vuurwapen.

Buiten de Velthuiskliniek waren ME’ers en politiemensen ter plaatse. De dader had de arts vastgebonden, maar hij is inmiddels weer vrijgelaten.

Tweetal omgekomen bij schietpartij Rotterdam

De politie doet onderzoek op de Rhijnauwensingel in Rotterdam waar woensdagavond twee doden zijn gevallen bij een schietpartij. (Foto: ANP)

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

20 DEC 2017

Bij een schietpartij in de wijk Beverwaard in Rotterdam zijn woensdagavond twee doden gevallen. Het tweetal zat in een geparkeerde auto toen ze rond 19:00 uur werden beschoten vanuit een passerende auto.

De schietpartij vond plaats op de Rhijnauwensingel. De passerende auto stond waarschijnlijk kort stil toen er werd geschoten op de auto van de slachtoffers. De witte auto waar de slachtoffers inzaten, is doorzeefd met kogels. Ook kwam een verdwaalde kogel in een woning terecht. De bewoner raakte niet gewond.

Politie Rotterdam verandert hoofddoekregel niet
Likeability of 6

Politie Rotterdam verandert hoofddoekregel niet

Politieagente Sarah Izat vond het niet kunnen dat zij geen hoofddoek en uniform tegelijkertijd mocht dragen. (Foto: ANP)

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

20 DEC 2017

Ook na de uitspraak van het College voor de Rechten van de mens mogen agentes van de politie in Rotterdam geen hoofddoek dragen als ze het politieuniform aanhebben. Dat heeft de politie in Rotterdam woensdag laten weten aan het College.

'Discriminerend'

ANP

DENK kaapt mediamomentje Geert Wilders in Rotterdam

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

14 DEC 2017

Geert Wilders heeft Géza Hegedüs gepresenteerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat vertelde hij aan de opgetrommelde pers pal voor de Essalam Moskee op Rotterdam-Zuid. Een andere partij, DENK, maakt van hetzelfde moment gebruik om ook aan te kondigen mee te doen in Rotterdam en ging demonstratief tussen de moskee en Wilders staan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

D66-raadslid Verveen weigert fractie te verlaten

Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

Foto van 'Metro'

Metro

13 DEC 2017

Raadslid Jos Verveen gaat vandaag gewoon als D66-lid in de gemeenteraad van Rotterdam zitten, ook al willen zijn fractiegenoten hem eruit gooien. „Ik ben namens D66 gekozen als volksvertegenwoordiger en laat me niet op een onrechtmatige manier wegzetten. Als D66 mij uit de partij wil gooien en als kandidaat van de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wil schrappen, moeten ze dat maar doen.”

Breekpunt Feyenoord

ANP

Moskee wacht Wilders op met koffie en koekjes

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

13 DEC 2017

Komt hij wel of komt hij niet? Dat was de afgelopen maanden de vraag in de Rotterdamse politiek. Maar Geert Wilders komt en maakt donderdag bekend wie de lijsttrekker is van de PVV Rotterdam in maart 2018. Hij doet dat op een pikante plek, namelijk tegenover de Essalam Moskee.

Lastig

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

12 DEC 2017

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.