NS-hoofdconducteur Justin Kuiper mag straks naast de ov-chipkaart ook smartphones scannen. / Lilian van Rooij

In 2017 is je ov-chipkaart overbodig

NS-hoofdconducteur Justin Kuiper mag straks naast de ov-chipkaart ook smartphones scannen. / Lilian van Rooij

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

30 NOV 2015

„Allemaal uw vervoersbewijs alstublieft”, schreeuwt een conducteur door de coupe in 2017. Smartphones, bankpassen en barcodes worden tevoorschijn gehaald. Een enkeling pakt nog zijn ov-chipkaart. Over anderhalf jaar zou dit zo maar eens de werkelijkheid kunnen zijn. Je reis betalen met je smartphone, bankpas of barcode is dan heel gewoon. Metro zet de mogelijkheden in 2017 op een rij:

De smartphone
Een proef met 200 personen gaat nog deze maand van start om in- en uit te checken met het ov. En als dat allemaal goed verloopt, dan kan iedereen met een NFC-chip in zijn of haar telefoon reizen en betalen in het ov. En dat biedt voordelen. Want voor een telefoon gaan we terug naar huis, maar voor een portemonnee niet meer. En op je telefoon kan je precies zien of je wel of niet bent ingecheckt. Daarnaast kun je precies zien welke reizen je hebt afgelegd. En mocht de accu van je telefoon leeg zijn, geen probleem. Je kan nog steeds in- en uitchecken. Wel moet de simkaart geschikt worden gemaakt om er een ov-chipkaart op te zetten. Naar verwachting is dit in 2017 de snelst groeiende vorm van betalen in het ov.

De barcode
Wat zou het makkelijk zijn als je naast een kaartje voor het theater of het startbewijs van bijvoorbeeld een marathon meteen een kaartje voor het openbaar vervoer krijgt? Dat kan, want nog volgend jaar moet het mogelijk zijn om met een barcode te reizen. Daarvoor moeten in Rotterdam en Amsterdam wel de kaartlezers vervangen worden. Die op de NS-stations zijn al geschikt. RET-directeur Pedro Peters denkt dat deze vorm wel eens aan kan gaan slaan. „Na het bestellen, printen ze het ticket uit en kunnen dan gerust naar het evenement reizen. Ook voor bijvoorbeeld een beurs of congres met buitenlandse gasten is het een prima oplossing.”

De bankpas
Contactloos betalen is aardig aan het inburgeren, dus de stap naar het inchecken met de bankpas is niet heel groot. In het land is een kleine groep al aan het testen, maar het project is complexer dan het inchecken met de mobiel. Op grote schaal zal er in 2017 nog niet mee worden gereisd, omdat kenners verwachten dat het testen nog wel even gaat duren. Vooral ook omdat de banken goed moeten samenwerken om het product goed te laten werken. De ING is bijvoorbeeld al heel ver met contactloos betalen. Maar bij sommige banken moeten de meeste passen van de klanten nog worden vervangen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Arts van Rotterdamse Velthuiskliniek gegijzeld

Arts van Rotterdamse Velthuiskliniek gegijzeld

De Velthuiskliniek aan de Jan Leenvaartlaan in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 DEC 2017

In Rotterdam zijn donderdagmiddag de hulpdiensten uitgerukt voor een situatie binnen de Velthuiskliniek. Een arts werd daar gegijzeld door een man met een vuurwapen.

Buiten de Velthuiskliniek waren ME’ers en politiemensen ter plaatse. De dader had de arts vastgebonden, maar hij is inmiddels weer vrijgelaten.

Tweetal omgekomen bij schietpartij Rotterdam

De politie doet onderzoek op de Rhijnauwensingel in Rotterdam waar woensdagavond twee doden zijn gevallen bij een schietpartij. (Foto: ANP)

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

20 DEC 2017

Bij een schietpartij in de wijk Beverwaard in Rotterdam zijn woensdagavond twee doden gevallen. Het tweetal zat in een geparkeerde auto toen ze rond 19:00 uur werden beschoten vanuit een passerende auto.

De schietpartij vond plaats op de Rhijnauwensingel. De passerende auto stond waarschijnlijk kort stil toen er werd geschoten op de auto van de slachtoffers. De witte auto waar de slachtoffers inzaten, is doorzeefd met kogels. Ook kwam een verdwaalde kogel in een woning terecht. De bewoner raakte niet gewond.

Politie Rotterdam verandert hoofddoekregel niet
Likeability of 6

Politie Rotterdam verandert hoofddoekregel niet

Politieagente Sarah Izat vond het niet kunnen dat zij geen hoofddoek en uniform tegelijkertijd mocht dragen. (Foto: ANP)

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

20 DEC 2017

Ook na de uitspraak van het College voor de Rechten van de mens mogen agentes van de politie in Rotterdam geen hoofddoek dragen als ze het politieuniform aanhebben. Dat heeft de politie in Rotterdam woensdag laten weten aan het College.

'Discriminerend'

ANP

DENK kaapt mediamomentje Geert Wilders in Rotterdam

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

14 DEC 2017

Geert Wilders heeft Géza Hegedüs gepresenteerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat vertelde hij aan de opgetrommelde pers pal voor de Essalam Moskee op Rotterdam-Zuid. Een andere partij, DENK, maakt van hetzelfde moment gebruik om ook aan te kondigen mee te doen in Rotterdam en ging demonstratief tussen de moskee en Wilders staan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

D66-raadslid Verveen weigert fractie te verlaten

Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

Foto van 'Metro'

Metro

13 DEC 2017

Raadslid Jos Verveen gaat vandaag gewoon als D66-lid in de gemeenteraad van Rotterdam zitten, ook al willen zijn fractiegenoten hem eruit gooien. „Ik ben namens D66 gekozen als volksvertegenwoordiger en laat me niet op een onrechtmatige manier wegzetten. Als D66 mij uit de partij wil gooien en als kandidaat van de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wil schrappen, moeten ze dat maar doen.”

Breekpunt Feyenoord

ANP

Moskee wacht Wilders op met koffie en koekjes

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

13 DEC 2017

Komt hij wel of komt hij niet? Dat was de afgelopen maanden de vraag in de Rotterdamse politiek. Maar Geert Wilders komt en maakt donderdag bekend wie de lijsttrekker is van de PVV Rotterdam in maart 2018. Hij doet dat op een pikante plek, namelijk tegenover de Essalam Moskee.

Lastig

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

12 DEC 2017

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.