Rotterdam

Snackbar Cappadocia dicht vanwege achtergrondmuziek

Murat Gezer kan geen ziektekostenverzekering betalen voor zijn kinderen nu de gemeente zijn snackbar gesloten heeft

Foto van 'Lucette Mascini'

24 AUG 2015

De Rotterdamse snackbar Cappadocia aan de Nieuwe Binnenweg moet drie maanden dicht omdat stadswachten de muziek in de zaak te hard vonden. Maar bewijs in de vorm van decibelmetingen hebben ze niet. Dat blijkt uit de motivering van het besluit van de gemeente die in handen is van Metro. Ondertussen raakt de eigenaar aan de grond.

Het zijn barre tijden voor Murat Gezer (37). De gemeente heeft zijn snackbar annex lounge Cappadocia aan de Nieuwe Binnenweg gesloten. Drie maanden moet hij dicht. En nu heeft hij geen cent meer.

„Dit gaat me zeker 90.000 euro kosten", zegt Gezer. Iedereen aan wie hij geld betalen moet, heeft hij gebeld om te zeggen dat hij de komende maanden geen geld heeft maar weer betaalt als de zaak weer open kan. De huurbaas moet nog antwoorden op zijn verzoek. De vaste kracht die voor hem werkt krijgt geld van de verzekering. Maar zijn oproepkrachten kan hij niets bieden. En zelf heeft hij ook geen inkomen, zegt hij.

Geen geld voor ziektekostenverzekering

Zijn hypotheek bij ING mag hij opschorten. „Ik hoef pas vanaf december weer te betalen." Hij is vader van twee opgroeiende kinderen. Dus dat hij nog een dak boven zijn hoofd heeft, is belangrijk. Maar een ziektekostenverzekering heeft hij niet meer. „Die kan ik niet betalen." Dus als hen wat overkomt, is hij de klos. Oorzaak van de sluiting is dat stadswachten tot drie keer toe constateerden dat de muziek in zijn snackbar te hard stond.

„Maar wat is te hard?", zegt Gezer. „Ze staan buiten op het terras en horen dan geluid van het Youtube-kanaal binnen dat aangesloten is op een beeldscherm in de lounge en waar klanten liedjes op uitkiezen. Dan horen ze dat. Maar om dan te zeggen dat de muziek te hard staat? Wie bepaalt dat eigenlijk en op grond waarvan?"

'Stadswachten oordelen zonder te meten'

De juridisch horeca-adviseur die Gezer terzijde staat, Henny Janssen, zegt gekscherend dat ondernemers in de horeca in Rotterdam zich zowat moeten beschermen tegen stadswachten. „De regels van het horecabeleid in Rotterdam slaan nergens op. Niemand weet hoe hard de muziek staat, omdat niemand dat gemeten heeft. Vroeger kwam de DCMR Milieudienst Rijnmond. Maar tegenwoordig bepalen stadswachten naar eigen inzicht of ze de muziek hard vinden, of niet. Je moet maar hopen dat die stadswachten goed horen waar het geluid vandaan komt en of het echt te hard is. "

Lees ook: Cafés in Rotterdam boos over lawaaiberisping zonder decibelmeter

Gezer maakt zich hevig zorgen over de toekomst. Die 90.000 euro die de sluiting hem kost moet hij terug verdienen. „Dat kost me zeker twee jaar."

Doodsbang voor sluiting

Daarbij is hij doodsbang dat een stadswacht een vierde keer langs komt en de muziek weer te hard vindt, zonder dat uit metingen blijkt dat er ook sprake is van een te hoog afspeelvolume. Als dat gebeurt moet de zaak dicht. Dan verliest hij zijn exploitatievergunning. Mogelijk schaft hij een geluidsbegrenzer aan die hij dan moet laten installeren door de DCMR. „Om aan te tonen dat ik de muziek niet harder zet dan toegestaan." Maar ook dat kost geld. En dat heeft Gezer niet. Als hij het wel had gehad, zou hij een advocaat in de arm nemen om de zaak voor de rechter te brengen. „Maar die vragen al 1500 euro voor het intaketarief."

'Ook klachten als snackbar dicht is'

Horeca-exploitanten zijn door het oordeel zonder verplichte decibelmeting een makkelijk slachtoffer voor buren die kwaad in de zin hebben. „Ze bellen de DCMR ook om te klagen over geluidsoverlast als we dicht zijn. Zoals vorige week. Ik kreeg ’s nachts om twee uur een telefoontje. Terwijl we niet eens open waren." Ook zijn er buren die hem proberen af te persen. „Dan zeggen ze: als je me 200 euro per maand betaalt, klaag ik niet."

'Buren eisen gratis eten'

Een andere bewoner eist gratis eten van hem. „Ik geef die persoon elke dag een gratis maaltijd en een gratis drankje. Dan klaagt hij niet. Als ik het niet doe, belt hij de DCMR dat we stank veroorzaken. Die komt dan langs en zegt dat onze vetafvoer niet schoon is."


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

GISTEREN

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

GISTEREN

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

GISTEREN

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

GISTEREN

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen


Nieuwe vis- en wijnbar BEET Rotterdam geopend

Foto van ''

10 JAN 2019

Visliefhebbers opgelet. Aan de Rodezand vond gisteren de feestelijke opening van BEET Rotterdam plaats. Een nieuwe vis- en wijnbar, powered by Schmidt Zeevis

Gouden confettiregen


Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'

Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'. Foto: Luc Schol

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Voor iemand van drieëntwintig heeft Beau Zwart al redelijk wat muzikale fases achter de rug. Van klassieke piano in het orkest, naar achter de draaitafels op het schoolfeest, tot het schrijven van filmmuziek. De meeste mensen kennen hem echter uit het Rotterdamse nachtleven, als artiest en DJ.

Door Tara Lewis

In het Rotterdamse uitgaansleven is Beau Zwart (23) een naam die al wat jaren de ronde doet. Hij maakt ondertussen al elf jaar zelf muziek. “Vanaf mijn achtste speelde ik klassieke piano in orkesten, soms ook op festivals. Tegen de tijd dat ik tien was begon ik klassiek wat saai te vinden dus vanaf mijn twaalfde ben ik zelf elektronische muziek en jazz gaan maken.” De geboren Rotterdammer zat op het Montessori Lyceum toen hij voor het eerst zijn geluk als DJ beproefde op schoolfeesten. “Eerst op mijn eigen school en daarna op de feesten van het Erasmiaans Gymnasium waar veel van mijn vrienden op zaten. Zo kwam ik op mijn zestiende in clubs te draaien als Off Corso en de Maassilo, met serieuze apparatuur.”


Love is in the air, op het dak van de Laurenstoren

Foto: Rio-Sarah Nederveen-Ouborg

Foto van ''

9 JAN 2019

Wil je deze Valentijnsdag nu écht een keer indruk maken op je geliefde, let dan nu even op. In het kader van de dag van de Liefde organiseert de Laurenskerk een bijzondere en romantische Valentijns-actie. De Laurenskerk verloot een exclusief proostmoment op 14 februari 2019 op het dak van de Laurenstoren onder het genot van een hapje en glaasje bubbels.

Romantische aanzoeken