Rotterdam

Snackbar Cappadocia dicht vanwege achtergrondmuziek

Murat Gezer kan geen ziektekostenverzekering betalen voor zijn kinderen nu de gemeente zijn snackbar gesloten heeft

Foto van 'Lucette Mascini'

24 AUG 2015

De Rotterdamse snackbar Cappadocia aan de Nieuwe Binnenweg moet drie maanden dicht omdat stadswachten de muziek in de zaak te hard vonden. Maar bewijs in de vorm van decibelmetingen hebben ze niet. Dat blijkt uit de motivering van het besluit van de gemeente die in handen is van Metro. Ondertussen raakt de eigenaar aan de grond.

Het zijn barre tijden voor Murat Gezer (37). De gemeente heeft zijn snackbar annex lounge Cappadocia aan de Nieuwe Binnenweg gesloten. Drie maanden moet hij dicht. En nu heeft hij geen cent meer.

„Dit gaat me zeker 90.000 euro kosten", zegt Gezer. Iedereen aan wie hij geld betalen moet, heeft hij gebeld om te zeggen dat hij de komende maanden geen geld heeft maar weer betaalt als de zaak weer open kan. De huurbaas moet nog antwoorden op zijn verzoek. De vaste kracht die voor hem werkt krijgt geld van de verzekering. Maar zijn oproepkrachten kan hij niets bieden. En zelf heeft hij ook geen inkomen, zegt hij.

Geen geld voor ziektekostenverzekering

Zijn hypotheek bij ING mag hij opschorten. „Ik hoef pas vanaf december weer te betalen." Hij is vader van twee opgroeiende kinderen. Dus dat hij nog een dak boven zijn hoofd heeft, is belangrijk. Maar een ziektekostenverzekering heeft hij niet meer. „Die kan ik niet betalen." Dus als hen wat overkomt, is hij de klos. Oorzaak van de sluiting is dat stadswachten tot drie keer toe constateerden dat de muziek in zijn snackbar te hard stond.

„Maar wat is te hard?", zegt Gezer. „Ze staan buiten op het terras en horen dan geluid van het Youtube-kanaal binnen dat aangesloten is op een beeldscherm in de lounge en waar klanten liedjes op uitkiezen. Dan horen ze dat. Maar om dan te zeggen dat de muziek te hard staat? Wie bepaalt dat eigenlijk en op grond waarvan?"

'Stadswachten oordelen zonder te meten'

De juridisch horeca-adviseur die Gezer terzijde staat, Henny Janssen, zegt gekscherend dat ondernemers in de horeca in Rotterdam zich zowat moeten beschermen tegen stadswachten. „De regels van het horecabeleid in Rotterdam slaan nergens op. Niemand weet hoe hard de muziek staat, omdat niemand dat gemeten heeft. Vroeger kwam de DCMR Milieudienst Rijnmond. Maar tegenwoordig bepalen stadswachten naar eigen inzicht of ze de muziek hard vinden, of niet. Je moet maar hopen dat die stadswachten goed horen waar het geluid vandaan komt en of het echt te hard is. "

Lees ook: Cafés in Rotterdam boos over lawaaiberisping zonder decibelmeter

Gezer maakt zich hevig zorgen over de toekomst. Die 90.000 euro die de sluiting hem kost moet hij terug verdienen. „Dat kost me zeker twee jaar."

Doodsbang voor sluiting

Daarbij is hij doodsbang dat een stadswacht een vierde keer langs komt en de muziek weer te hard vindt, zonder dat uit metingen blijkt dat er ook sprake is van een te hoog afspeelvolume. Als dat gebeurt moet de zaak dicht. Dan verliest hij zijn exploitatievergunning. Mogelijk schaft hij een geluidsbegrenzer aan die hij dan moet laten installeren door de DCMR. „Om aan te tonen dat ik de muziek niet harder zet dan toegestaan." Maar ook dat kost geld. En dat heeft Gezer niet. Als hij het wel had gehad, zou hij een advocaat in de arm nemen om de zaak voor de rechter te brengen. „Maar die vragen al 1500 euro voor het intaketarief."

'Ook klachten als snackbar dicht is'

Horeca-exploitanten zijn door het oordeel zonder verplichte decibelmeting een makkelijk slachtoffer voor buren die kwaad in de zin hebben. „Ze bellen de DCMR ook om te klagen over geluidsoverlast als we dicht zijn. Zoals vorige week. Ik kreeg ’s nachts om twee uur een telefoontje. Terwijl we niet eens open waren." Ook zijn er buren die hem proberen af te persen. „Dan zeggen ze: als je me 200 euro per maand betaalt, klaag ik niet."

'Buren eisen gratis eten'

Een andere bewoner eist gratis eten van hem. „Ik geef die persoon elke dag een gratis maaltijd en een gratis drankje. Dan klaagt hij niet. Als ik het niet doe, belt hij de DCMR dat we stank veroorzaken. Die komt dan langs en zegt dat onze vetafvoer niet schoon is."


Views

71

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

3k+

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Fun voor jong en oud(er) bij Camping Crooswijk. Foto: Evert Buitendijk

Foto van 'Ilja Post'

13 AUG 2018

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen


Views

400+

Volop gin tastings langs Schiedamse grachten

Foto van 'Ilja Post'

10 AUG 2018

Gin liefhebbers kunnen zaterdag 25 augustus hun lol op. In de Schiedamse binnenstad vindt dan het zomerfestival GinFever plaats. Het ‘zusje’ van het populaire Jeneverfestival, dat dit keer een jaartje overslaat vanwege renovatie van de Havenkerk.

GinCity


Views

800+

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Deelnemers gezocht voor plastic dieet

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

BlueCity zoekt Rotterdammers die in september mee willen doen aan het plastic dieet.

In BlueCity zijn verschillende ondernemers bezig met de circulaire economie, oftewel het hergebruiken van reststromen. Daarnaast initieert en ondersteund BlueCity zelf circulaire initiatieven, zoals het plastic dieet waarbij in de maand september zo min mogelijk plastic afval wordt gemaakt.

Festival


Views

500+

Rotterdamse bekent doden eigen zoontje

De Rotterdamse vrouw zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te duwen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 AUG 2018

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam heeft bekend dat zij in april dit jaar haar eigen zoontje heeft gedood. Het kind was pas zeven maanden oud. Het is niet bekend waarom Katiuscia R. haar eigen zoontje om het leven bracht.

De officier van justitie verdenkt R. van moord. Ze zou haar zoontje hebben gedood door een kussen op zijn hoofd te drukken. Terwijl ze dat deed, zou haar andere zoon ook aanwezig zijn geweest in de woning in Rotterdam. Hij zou er niets van hebben meegekregen.

Veel onduidelijkheid


Views

2k+

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

9 AUG 2018

Ketels aan de Kade, het zomerse dorpsfeest inclusief streekmarkt in Historisch Delfshaven, bestaat dit weekeinde vijf jaar.

Het historische culinaire festival Ketels aan de Kade wil ervoor zorgen dat Rotterdam tenminste één keer per jaar stilstaat bij haar verleden. Organisator Rachid Benhammou: ,,Ketels aan de Kade is het enige historische festival in deze moderne stad, waar het vaak over het heden en de toekomst gaat.”

Gouden concept


Views

1k+

Dood aan het ‘groene monster’

Met een speciale maaimachine maaien bestrijders de duizendknoop weg. Het snoeisel wordt opgevangen en resten zorgvuldig verwijderd. Foto: gemeente Rotterdam

Foto van ''

8 AUG 2018

Echt lelijk is de plant nog geen eens. Probleem is meer dat de Japanse duizendknoop zó snel groeit dat hij alle andere soorten wegdrukt. Daarom bindt de gemeente nu de strijd aan met dit ‘groene monster’, dat zelfs dwars door steen en beton groeit.

Invasieve exoot


Views

600+

Boijmans zoekt nieuw kinderbestuur

Foto van ''

8 AUG 2018

Alle kinderen verzamelen. Museum Boijmans zoekt ook dit jaar weer basisscholieren om lid te worden van het kinderbestuur dat meedenkt over het beleid, de programmering en de identiteit van het museum. Solliciteren kan via de website van Boijmans van Beuningen.

Meer jonge bezoekers


Views

500+

Honderden extra fietsrekken voor Bergpolder

Foto van ''

8 AUG 2018

Goed nieuws voor fietseigenaren in de wijk Bergpolder. Vanaf 14 augustus plaatst de gemeente daar meer dan 600 extra fietsrekken. Handig voor wanneer je, zoals voor veel bewoners daar geldt, geen eigen berging hebt.

Actiepunt


Views

300+

Thuis na vakantie? Spoel je kranen goed door

Foto van ''

7 AUG 2018

Langere tijd van huis geweest? Spoel dan na thuiskomst alle kranen en leidingen één minuut door. In stilstaand water kan namelijk de ziekmakende legionellabacterie ontstaan.

Minuutje doorspoelen


Views

500+

Regen of zonneschijn voor Pleinbioscoop?

Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Foto van ''

7 AUG 2018

Morgen begint dan eindelijk de Pleinbioscoop Rotterdam. Oftewel: negentien zomeravonden genieten van film in het Museumpark.

Neem je eigen stoeltje mee of huur er één voor een euro. En vergeet vooraf ook niet Buienradar te checken. Want na een aantal kurkdroge weken lijkt er vanaf morgen een flink pak regen op ons neer te dalen.


Views

400+

130 man orkest, koor en solisten op drijvend podium

Foto van ''

7 AUG 2018

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt zaterdag 25 augustus voor het eerst op het jaarlijkse Veerhavenconcert. Verwacht veel Italiaanse klassiekers, waaronder highlights uit de opera’s Nabucco en La Traviata van Verdi en Madame Butterfly van Puccini.

Drijvend podium


Views

300+

Kinderboerderijen doen sigaret in de ban

Een rookvrij-bordje op kinderboerderij De Blijde Wei. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van 'Ilja Post'

3 AUG 2018

Buiten een sigaretje opsteken, terwijl de kinderen de geitjes aaien? Vergeet het maar. Voortaan zijn alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen off-limits voor rokers.

Meeroken


Views

47

Tien jaar Duizel in het Park

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Bijzondere tijden voor de organisatie van Duizel in het Park. Maar ook voor haar bezoekers: een 10-jarig jubileum betekent immers een nóg betere line-up.

Magische wereld


Views

89

Likeability of 5

Wavey Cartel gaat voor meer vrouwen in de dj-booth

Aaliyah (links van het midden) en Jacqueline (met het grote haar) temidden van een deel van hun girls. Foto: Lisa Elean Top

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Aaliyah van Stiphout (22) vindt het maar vreemd. Die scheve man-vrouwverhouding op de radio, festivalpodia en achter de draaitafels. Daarom richtte ze samen met Jacqueline Monteiro (23) Wavey Cartel op, een artiesten- en evenementbureau met een all-female bestand.

Niet meer van deze tijd


love
user_09d02d9aee097a4a20d130b18f3896a784d7af11_avatar

Views

800+

Opnieuw gaan stemmen op voor een Dance Parade 2.0

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van 'Ilja Post'

2 AUG 2018

Rotterdam Festivals viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en vraagt mensen te stemmen op hun leukste evenement van de afgelopen 25 jaar. Organisator JMR grijpt de verkiezing aan om de campagne om de Dance Parade weer tot leven te wekken een extra duwtje in de rug te geven.

Pompende dancemuziek


Views

100+

Geluidsoverlast nekt Sjatzi alsnog

Sjatzi in betere tijden, net voor de opening. Met helemaal rechts: Kris de Leeuw. Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

Foto van 'Ilja Post'

31 JUL 2018

Aanhoudende klachten over geluidsoverlast hebben eigenaar Kris de Leeuw doen besluiten de deur van Sjatzi voorgoed op slot te doen. Na dit weekend is het over en uit voor de hippe ‘paaldans-bierstube’ in het Scheepvaartkwartier.

Voormalige animeerbar


Views

400+

Ontmoet de Urban Witches Rotterdam

Foto: Timothy van den Dolder

Foto van 'Ilja Post'

30 JUL 2018

Amanda Wams (32) richtte twee jaar geleden Urban Witches Rotterdam op. Geen verzameling oude vrouwen met haakneus en wrat, maar moderne, stadse dames die zij leert te dansen onder de volle maan en vooral om te doen wat hun hartje hen ingeeft.

De fascinatie voor hekserij heeft ze van haar moeder, van wie ze een voorliefde voor al het vreemde en afwijkende geërfd heeft. Zo legde ze op 11-jarige leeftijd al tarotkaarten en begon ze zich twee jaar later te verdiepen in ‘maanmagie’.


Views

700+

Miljoenenvondst aan drugs in Rotterdams appartement

De tas met crystal meth. / Foto: politie Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

30 JUL 2018

De politie heeft in Rotterdam een grote drugsvondst gedaan. In een appartement in Zuidwijk vonden agenten ruim 13 kilo aan crystal meth, met een straatwaarde van ruim twee miljoen euro.

Spookwoning

Het appartement in Zuidwijk viel al een tijdje op. Niemand stond ingeschreven op het adres van het appartement, maar toch liepen steeds mensen in en uit de woning met grote tassen in hun hand.


Views

1k+