Rotterdam

Rechtstreex wint Aardig Onderweg Award Publieksprijs

foto: Danielle Rijsdijk

Foto van 'Sophie Moerman'

14 SEP 2015

De organisatie Rechtstreex is de grote winnaar van de Aardig Onderweg Award, die vrijdagavond werd uitgereikt in het Luxortheater in Rotterdam. Initiatiefnemers Arthur en Maarten namen de prijs in ontvangst uit handen van wethouder van Haven Pex Langeberg.

Lees ook: Aardig Onderweg Award naar hoogtepunt

Publieksprijs

De Aardig Onderweg Award is een prijs van € 10.000 voor mensen die iets bijzonders doen, ontwikkelen of betekenen in de stadsregio Rotterdam. Zowel Rechtstreex als de andere finalisten Rode Lint en Open Doek wonnen eerder al de geldprijs, maar alleen Rechtstreex won de publieksprijs. De uitreiking werd live uitgezonden door RTV Rijnmond.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Droom

Met het winnen van die publieksprijs ging er een mooie droom van de mannen in vervulling: ze gaan een bijzondere studiereis maken naar Californië, waar over een paar maanden het prestigieuze Sustainable Food Summit wordt georganiseerd. Rechtstreex geeft Rotterdamse consumenten de mogelijkheid om boodschappen bij de boer te bestellen. Via de site kiezen zij producten die ze vervolgens in hun eigen wijk kunnen afhalen.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Pittig nieuws uit Rotterdam

Foto van 'Metro'

14 MAA 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

0

Hokjesvrije karaoke in BAR

Hokjesvrije karaoke in BAR

Nieuwspeper

VANDAAG, 17:01

Na een paar weken te zijn ingevallen als karaoke-host in BAR bleek Jurriën Bergman zijn roeping te hebben gevonden.

Tegeltje

‘Muziek is de taal die iedereen spreekt. Dat klinkt alsof het zo op een tegeltje zou kunnen, maar het is gewoon echt waar”, zegt Jurriën Bergman (26). Hij ervaart dat elke woensdag als host van de karaokeavond in BAR, aan de Schiekade. ,,Aan ons publiek is niet echt een label aan te hangen, het is van alles door elkaar heen. Maar omdat een deel bijna altijd wel internationaal is presenteer ik de avond in het Engels.”

Zingende Japanners

Het zijn voor een deel buitenlandse studenten, maar ook toeristen die in het nabijgelegen hostel slapen. ,,Een van de hoogtepunten voor mij was een groep van vijftien Japanners die een liedje in hun eigen taal zongen, inclusief bijbehorend dansje. Zo proef je veel verschillende culturen, gewoon hier in Rotterdam.”

Per toeval

Bergman host de avond nu ruim twee jaar. ,,Ik kwam hier per toeval een keer terecht omdat ik doordeweeks samen met een vriend op zoek was naar iets leuks om te doen. We werden hier ontvangen door een groep mensen die allemaal voor hetzelfde komen: zingen, dat schept meteen een band.” Het merendeel van het publiek komt wekelijks terug en zo werd ook hij een trouwe bezoeker.

Aan de knoppen

Omdat de host een paar weken op vakantie ging, vroeg hij Bergman om hem te vervangen. ,,Omdat ik hier toch elke week was en ik altijd al aan de knoppen stond te draaien. Toen hij na een paar weken terugkwam was voor hem wel duidelijk dat ik het liefste door wilde gaan.”

Blijdorp Festival

In het dagelijks leven doet Bergman een opleiding tot ondernemen aan de Hogeschool Rotterdam en geeft hij gitaarles. ,,Ik heb bedacht dat ik van karaoke echt een onderneming wil maken, dus ik sta al ingeschreven bij de KvK. Binnenkort sta ik bijvoorbeeld op het Blijdorp Festival.” Eigenlijk is zijn passie voor muziek groter dan per se het zingen. ,,Maar toch sta ik op zo’n avond zo’n twee uur te zingen. Ik heb mijn eigen microfoon dus meestal zing ik met mensen mee of doe ik een nummer samen met vrienden.” Under the Bridge, van de Red Hot Chili Peppers, is wat dat betreft een van de favorieten.

Wachtlijst

Het enthousiasme van de bezoekers om te zingen is niet te stuiten, vertelt hij. ,,Vaak heb ik binnen een uur een wachtlijst van zo’n zestig nummers. Mensen staan letterlijk in de rij om te vragen wanneer ze aan de beurt zijn. Laatst kwam iemand naar me toe die zei dat hij nog nooit zo leuk was uit geweest in Rotterdam, dat zijn fijne complimenten.” Volgens Bergman komt dat omdat de sfeer in BAR zo open en vrij is. ,,Het maakt echt niet uit of je kunt zingen, juist met enthousiasme en inzet kun je het publiek meekrijgen.”

Karaokebar is elke woensdag vanaf 21 uur in BAR aan de Schiekade.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

2

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Woontorens gaan officieel 'Lee Towers' heten

Torens gaan officieel 'Lee Towers' heten

Foto van 'Tara Lewis'

VANDAAG, 16:48

De ‘Lee Towers’, is de nieuwe naam van de woontorens in de Merwe-Vierhavens. De twee torens zijn iconisch onderdeel van het Marconiplein in Delfshaven, op de rand met Schiedam. In elke leegstaande toren wordt 40.000 m2 vloeroppervlakte omgebouwd tot woningen. In totaal leveren de twee torens 860 nieuwe huizen op.

Lee & Lee

De Lee Towers dragen de naam van de beroemde zanger. Lee Foolen, van de ontwikkelaar City Pads speelde al lang met de gedachte van de vernoeming: "Lee Towers was verrast door mijn vraag om zijn naam te verbinden aan de torens en dacht in eerste instantie aan een grap. Maar het idee voor de Lee Towers lag -vooral door de ongewone voornaam die we samen delen- al veel langer bij ons op de plank. Dat we ze nu juist in Rotterdam mogen maken, is natuurlijk extra mooi.”

Penthouses

Op de 22ste en 23ste verdieping worden in de ene toren 20 penthouses gebouwd. Dan andere toren krijgt op die plek een hotel, restaurant of horecagelegenheid met rooftop bar. De bovenste verdieping wordt dakterras voor de bewoners van de torens.

Kaarsrecht

De Lee Towers bepalen al sinds begin jaren ‘70 de skyline van het Merwe-Vierhavens gebied. Elke toren is 95 meter hoog en heeft 24 verdiepingen. De torens zijn op elke verdieping naar boven enkele centimeters breder, waardoor de torens een kaarsrechte indruk maken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

1

Opkomst Rotterdam hoger dan vorige verkiezingen

Opkomst Rotterdam hoger dan vorige verkiezingen

Foto van 'Tara Lewis'

VANDAAG, 16:07

Ondanks berichtgeving in sommige media is de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam hoger dan vier jaar geleden. In 2014 was de opkomst om 16 uur 23,7 procent, nu was deze op dezelfde tijd 24,3 procent.

Analyse

John Bijl van het Periklesinstituut, een kenniscentrum voor de representatieve democratie, geeft zijn analyse van de verkiezingen tot nu toe. ,,Omdat er meer mobiele stembureaus zijn, stemmen mensen steeds vaker ’s avonds. Dan zie je vaak een sterke toename van het opkomstpercentage.”

Leefbaar grootste

Hij verwacht verder geen grote verrassingen wat betreft opkomst. ,,Wel bij de uitslag vanavond in de Burgerzaal op het stadhuis, al zal Leefbaar gewoon de grootste worden.” Tot nu toe is de opkomst voor de gemeenteraad lager dan voor het referendum. Bijl: ,,Mensen die hier nu vijf jaar wonen mogen stemmen voor de raad, dus die zijn nog niet naar de stembus geweest, dat verklaart het verschil.”

Schaduw

De formatie hoeft, ondanks de verwachte politieke versplintering, geen probleem te worden volgens hem. ,,Als mensen over hun eigen schaduw heen kunnen springen zijn er dingen mogelijk, als wethouders bijvoorbeeld namens meerdere fracties worden voorgedragen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

8

30-plusfeest: 'Om half tien staat de dansvloer vol'

30-plusfeest: 'Om half tien staat de dansvloer vol'

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Broodroosterfeest groeide in de Cruise Terminal uit naar een feest voor 3000 bezoekers in drie zalen. Zaterdag 24 maart viert het feest voor dertig plussers haar twintigste verjaardag.

Hobby

René Cieremans, eigenaar van restaurant Zotte in Hillegersberg, is één van de organisatoren. ,,Samen met mijn compagnon zijn we in 2011 begonnen in Off_Corso. We kenden elkaar via onze vrouwen en hielden allebei van uitgaan, een wijntje drinken. We kwamen al snel tot de conclusie dat we samen maar eens een feestje moesten geven. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby."

Andere vibe

Er bleek genoeg animo te bestaan voor een avond die zich specifiek op dertig plussers richt. Wat begon als een een evenement voor 500 mensen trekt inmiddels zo'n 3000 bezoekers. ,,We beginnen om negen uur en om half tien staat de dansvloer al vol. Je hebt een andere vibe als mensen allemaal dertig plus zijn. We stoppen om drie uur, onze doelgroep wil vaak toch de volgende dag een beetje fris zijn."

In drie zalen is house, tech house en disco te horen. Daarnaast onderscheidt het feest zich door te beloven dat bij de garderobe en bar geen rij staat. De entree is 34,75 euro.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Geen Stijl-campagne werkt averechts

Geen Stijl-campagne werkt averechts

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

De oproep van Geen Stijl om massaal op CDA'er Rick Brink uit Hardenberg te stemmen zodat 'die totale islam-lul van NIDA' uit Rotterdam niet zou winnen heeft een averechts effect gehad. Het artikel werd door veel mensen gedeeld met de oproep om juist wel op NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali te stemmen. In totaal werden bijna 80.000 stemmen uitgebracht.

Hackers

Nadat hackers de website van de verkiezing hadden aangevallen is de wedstrijd stilgelegd. Tegen De Volkskrant verklaarde jurylid Erik van Bruggen: ,,De aanval is mislukt, maar we hebben de stemming wel stopgezet. (..) Tot nu toe was het een fantastische verkiezing."

De finale is dinsdagavond 20 maart live te beluisteren vanaf 21.30 uur op NPO Radio 1 tijdens WNL Haagse Lobby Extra.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

'Wees geen figurant, maar een hoofdrolspeler'

'Wees geen figurant, maar een hoofdrolspeler'

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Rotterdam is een van de jongste steden van Nederland. Daarmee vormen jonge stemgerechtigden een belangrijk potentieel tijdens de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. Zeker nu zestien- en zeventienjarigen als proef voor het eerst mogen stemmen voor de gebiedscommissie én zich kandidaat konden stellen.

Toekomstige leiders

Toch merkt fotograaf Marwan Magroun (32) dat een groot deel van de jongeren zich niet aangesproken voelen door de verkiezingen. ,,Het begint met bewustmaking, jongeren wakker schudden en zeggen: er is plek voor je, óók in de gemeenteraad. Wij moeten de toekomstige leiders inspireren om vertegenwoordigers te willen zijn. Zoals Nourdin el Ouali van Nida het zegt: wees geen figurant in deze stad, maar een hoofdrolspeler.”

Minderheden worden meerderheid

Zelf kreeg hij als kind nooit veel mee over politiek. ,,Achteraf vind ik dat jammer. Vooral omdat deze stad zo snel aan het veranderen is, daar had ik me dan eerder betrokken bij gevoeld. Je merkt bijvoorbeeld dat minderheden in Rotterdam een meerderheid worden, zonder dat je dit terugziet in de gemeenteraad.”

Sleutel

Magroun is ervan overtuigd dat juist jongeren de sleutel naar oplossingen voor de stad in handen hebben. Om dat zichtbaar te maken deed hij in aanloop naar de verkiezingen een project waarbij hij portretten fotografeerde én schreef van politici. Hij bevroeg jonge kandidaten van de gebiedscommissie en lijsttrekkers over de rol van jonge Rotterdammers in de politiek.

Kippen

,,Onder hen is de zestienjarige Hamza Ciklaakbiyik uit Delfshaven, die elke dag voor de kippen zorgt in het park bij hem voor de deur en gemotiveerd is om zijn wijk beter te maken. Hij is een voorbeeld dat PVV en Leefbaar geen idee hebben hoe de samenleving in elkaar zit. Het is mijn werk om dat zichtbaar te maken, ook om andere jongeren te inspireren.”

Uitzondering

Op de koude zondagmiddag voor de verkiezingen is Hamza, de nummer drie van Wij Delfshaven, met verschillende kandidaten voor de gebiedscommissie bijeen gekomen om samen te flyeren. ,,Het is onder jongeren nog helemaal niet bekend dat ze mogen stemmen in de wijk. De gemeente heeft ook niet de moeite genomen om het onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld op social media.” Hij vormt met zijn politieke betrokkenheid een uitzondering op veel van zijn leeftijdsgenoten.

,,De meeste zitten liever achter de computer of Playstation. Mijn vrienden begrepen er niks van dat ik me verkiesbaar stelde. Maar veel van de dingen die de politiek besluit hebben invloed op hun leven. Dat bijvoorbeeld al het groen verdwijnt uit de wijk en alle buurthuizen gesloten zijn, waardoor ze de hele dag voor winkels staan te hangen. Ik wil die beslissingen niet meer overlaten aan mensen die alleen maar praten.” Hij sloot zich aan bij Wij Delfshaven omdat het een ‘a-politieke partij’ is.  ,,Andere partijen zie je alleen tijdens verkiezingstijd en daarna niet meer.”

Mening

Aan de andere kant van de stad woont de eveneens zestienjarige Cheyma Er-Rahhali, die op de tweede plek van de lijst van Nida in Hillegersberg-Schiebroek staat. ,,Ik ben al lange tijd geïnteresseerd in politiek en heb overal een mening over. Het heeft wel even geduurd voordat ik wist bij welke partij ik me wilde aansluiten, maar toen ik het programma van Nida las was ik overtuigd. Zij staan voor verbinding tussen mensen en in een stad als Rotterdam is dat essentieel.”

Veel van haar klasgenoten hebben geen flauw idee dat ze lokaal mogen stemmen. ,,Als ze het wel weten zijn ze niet altijd van plan om te gaan stemmen, ook al hebben ze over veel dingen wel een mening. De een weliswaar wat beter onderbouwd dan de ander. Ze denken niet dat ze invloed kunnen hebben met hun stem, maar ik probeer zoveel mogelijk jongeren over te halen om tóch te gaan stemmen.”

Bubbels

Rob van Beek (49) geeft al zeventien jaar maatschappijleer op een middelbare school in Spijkenisse. Hij constateert dat het per leerling verschilt in hoeverre ze zich betrokken voelen bij de verkiezingen. ,,Ik heb het geluk dat ik kinderen kan motiveren om zich in politiek te interesseren. Als ze achttien zijn gaat het echt leven en vragen ze soms om stemadvies. Ik ga dan met ze in gesprek over de thema’s die ze belangrijk vinden.” Zijn school is niet overwegend ‘wit’ of ‘zwart’ maar heeft een divers leerlingenbestand. ,,Wat mij opvalt is dat op Twitter vaak twee bubbels tegenover elkaar staan. In de klas leeft veel meer het idee: wij wonen hier en wij zijn de toekomst, ongeacht wat je achtergrond is.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0