IJspret en gloeiende wijn op Museumplein

22 november 2015 om 15:14 door Iris Hermans
IJspret op Museumplein

De ijsbaan op het Museumplein is weer 100 dagen open en trok zaterdag al meteen veel bekijks. Toeristen twijfelden of ze ook een ritje op glad ijs zouden wagen, de glühwein was niet aan te slepen en er was zelfs een vrijgezellenfeest op het ijs. De stripper werd -tot grote teleurstelling van sommige heren- achterwege gelaten, daar was het iets te koud voor.

'Die Jaap was een player'

Pim Pronk, medeoprichter van Ice* Amsterdam kijkt tevreden naar de baan. Het was wel even spannend met al die regen en harde wind van afgelopen week, vertelt hij. „Maar ik heb mijn belofte gehouden, er is ijs!” In 1887 werd op deze plek al geschaatst door de Amsterdamse IJsclub en de beroemde schaatser Jaap Eden werd hier in 1893 als eerste wereldkampioen. Een bescheiden plaquette aan de rand van de ijsbaan, onthuld door Jaap Eden, de kleinzoon van die andere Jaap en stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar, herinnert aan die tijd. „Die Jaap was een player van hier tot overmorgen”, knipoogt Pim. Het schijnt dat hij in zijn tijd al 40.000 gulden per jaar bij elkaar schaatste, maar het uitgaf als ijswater. „Zijn zilveren bekers moesten worden verkocht om zijn begrafenis te betalen.”

Pionnenkoppen

De hete klanken van Enrique Iglesias schallen uit de boxen terwijl de temperatuur snel daalt en natte sneeuw uit de lucht valt. Onverstoord wordt door geschaatst. Jongens en meisjes liggen gestrekt op een slee en koppen met hun hoofd zo veel mogelijk pionnen om en boven de replica van de Magere Brug worden talloze selfies genomen. Roemeense toeristen Valeriu en Cezar nippen aan hun glühwein en noemen de ijsbaan de beste plek van Amsterdam. Het ijs gaan ze niet op, „de live action vlak voor ons is al genoeg.” Met hun I love Amsterdam aansteker steken ze een sigaret op, blazen de rook in wolkjes uit en kijken naar de wolken boven de ijsbaan. „Het uitzicht is net een schilderij van Pieter Bruegel” en ze warmen zich aan hun gloeiende wijn. „We zouden hier zo naartoe willen verhuizen.”

Cool

Paul Slettenhaar, dagelijks bestuurder van stadsdeel Zuid, is zelf ook fervent schaatser, hoewel hij er nu nog maar weinig tijd voor heeft. Hij noemt de ‘Thialf-achtige ijsbaan’ een plek vol geschiedenis. „Daarnaast is het een gezellige plek, een mooi stukje Amsterdam.” Scholier Jan manoeuvreert met zijn ijshockeystick soepel over het sportgedeelte van het ijs. In het weekend is hij hier elke avond te vinden en hoewel het ijs ‘nog wel even moet worden ingeschaatst’, is het zijn favoriete baan. „Cool om voorbijgangers te laten zien wat je kunt.” Bovendien een goede hangplek voor de tweedeklasser van de Tobiasschool. „Mijn vrienden van huiswerkinstituut komen hier ook, soms mogen we nog wat langer blijven na sluitingstijd.”

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!