Glad gaan op Museumplein

12 november 2015 om 14:50 door Iris Hermans
Glad gaan op Museumplein
De werkers van Pantar maken de baan / Dean Kappen

Het zweet gutst over de voorhoofden van de ijsbaanopbouwers op Museumplein. „Het is heet, man”, roept een harde werker. Niet zo gek daarom dat alle ijsbanen de deuren sluiten vanwege de hoge temperatuur en de harde wind. Weer of geen weer: de ijsbaan op het Museumplein gaat hoe dan ook open.

Koek, zopie en kaasfondue

Vanaf zaterdag 21 november kunnen hier de houtjes en ander schaatsschoeisel weer worden ondergebonden. Ook noren, „schaatsers van de Jaap van Eden baan zijn meer dan welkom hier!” Pim Pronk is medeoprichter van Stichting Ice* Amsterdam dat als doel heeft een ‘gezellige culturele winterse sfeer’ op het Museumplein te brengen met de ijsbaan en alles eromheen. Zoals de Brasserie naast de baan voor koek, zopie en kaasfondue en een expositie aan de zijkant van ruim 120 jaar oude foto’s van schaatsers van De Amsterdamse IJsclub. „Die vlogen hier toen ook al over het ijs, wij zetten de traditie voort.”

JA! onder de brug

Dit jaar zal ook de Magere Brug, waaronder in 2014 nog twee mensen zijn getrouwd, weer worden nagebouwd. „Natuurlijk een mooi ding die brug, maar ook heel praktisch. Hij staat precies op de plek waaronder de opslagruimte is", verklapt Pronk. Het groene bootje ligt ook weer voor anker, „voor het echt grachtengevoel.” De ijsbaan is ‘een cadeautje voor en van de Amsterdammers’, want via crowdfunding werd de 150.000 euro bij elkaar gesprokkeld. De baan is vier keer groter dan die op het Leidseplein, „en onze baan is ook open voor ijshockey, curling en ijssculpturen maken.”

Kerstdorp op het ijs

Nieuw dit jaar is de Christmas Village vanaf 18 december en Pronks droom is om ooit het hele Museumplein om te toveren tot de grootste kerstmarkt van Europa. Nog een wijze raad van deze ijsman: niet over de baan lopen in een dronken bui. Want die wordt door de verwachte regen en het bevriezingssysteem de komende dagen al spekglad. „Je gaat geheid op je bek en dan kun je niet meer schaatsen. Zou zonde zijn.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!