Blijburg: komende twaalf jaar een zekerheidje

5 november 2015 om 19:33 door Iris Hermans
De Kapel aan het water / Kimberly Muis

Blijburg zegt de nomadische status voor minstens twaalf jaar vaarwel. Het stadsstrand met paviljoen heeft na een zoektocht met de gemeente een mooie nieuwe stek gevonden en opent de deuren aan de Pampuslaan 50, op het Centrumeiland van IJburg.

Zomer, maar eerst winter

Komende zomer zal zon- en waterminnend Amsterdam hier de blote voeten weer volop in het zand kunnen steken, maar ook deze herfst en winter is er op Blijburg veel te doen, te beginnen het grote Openingsbal op zaterdag met DJ Isis, poëzie en vuur, in willekeurige volgorde. Maar dat is uitverkocht. Gelukkig weet Blijburgs founding mother en algemeen directeur Stanja van Mierlo een alternatief: „zondag vieren we feest in onze nieuwe Kapel met dj’s en jamsessies en de entree is hartstikke gratis.”

Voor anker

Blijburg is de afgelopen twaalf jaar op verschillende plekken neergestreken en Stanja blikt even -„niet te lang hoor, je kunt er wel een boek over schrijven”- terug. „Dit is alweer onze vierde locatie. We begonnen ooit op een bijna kaal eiland waar maximaal veertig gezinnen woonden. Het is enorm gegroeid de laatste jaren.” Nu is het tijd om ‘voor anker’ te gaan en dat betekent meer rust en ruimte en ook meer geld om te investeren, „om hier echt met zijn allen iets supermoois van te maken.” Ze is blij met de nieuwe plek, „het uitzicht geeft van alle kanten fantastisch mooie vergezichten.” Ook telt het nieuwe Blijburg 71 zonnepanelen. „De afgelopen maanden is er flink gebouwd aan een groot en sustainable Blijburg en dat is gelukt.”

'Extreem snelle wifi'

Er is meer: „We hebben extreem snelle wifi, dat is ook weleens anders geweest! Mensen kunnen dus elke dag bij ons terecht om te lunchen en werken.” Of om een wandeling te maken en 'te ravotten’, want van alle plekken waar Blijburg ooit zat, is dit het meest een recreatiegebied. „Kom daarna pie met rodebietencurry, doperwtenmuntcrème en aardappelchips eten van onze chef-kok Else de Bruin, een aanstormend talent. Dat proef je meteen.” De oude vertrouwde bitterbal staat gelukkig ook nog op de kaart. „Sommige dingen moet je gewoon niet veranderen!”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!