Amsterdam

Beveilingscanners voor reizigers Thalys op A'dam CS

De Thalys op Amsterdam Centraal Station. Foto: ANP.

Foto van 'Carlo Doodeman'

24 NOV 2015

De Franse hogesnelheidstrein Thalys gaat de veiligheid voor reizigers verhogen. Binnenkort moeten klanten van de trein eerst door een beveiligingspoortje voor zij mogen instappen, óók op station Amsterdam Centraal Station.

Beveiligingsscanners

Het besluit om de poortjes in te zetten, komt van de Franse minister van verkeer: Ségolène Royal. Hij wil dat er beveiligingsscanners komen op de stations van Parijs en Lille, maar ook op Brussel, Keulen én Amsterdam. De minister wil de veiligheidsmaatregelen zo snel mogelijk treffen, het liefst voor 20 december en anders begin 2016.

Wapens en tickets

De poortjes moeten er niet alleen voor zorgen dat er geen wapens aan boord van de trein komen, maar ook dat mensen zonder ticket buiten de deur gehouden kunnen worden. De beveiligingsscanners zijn niet uniek in Europa. Na de aanslagen van 2004 in Madrid, voerde Spanje ook al dergelijke beveiligingspoortjes in.

Lees ook: Helden overmeesterden aanslagpleger Thalys

Druppel

Toen een man met een kalasjnikov in augustus in een Thalys overmeesterd werd, overwoog de minister al om verhoogde veiligheidsmaatregelen te treffen, maar deed dat uiteindelijk niet. De terreuraanslagen in Parijs van 13 november waren de druppel.


Views

35

Amsterdams ov opgeschud door komst Noord/Zuidlijn

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De officiele opening trok zaterdag al zo'n 60.000 bezoekers, maar zondag gaat de dienstregeling van de Noord/Zuidlijn pas echt in. Vanaf 07.30 uur rijdt de nieuwe metro tussen Amsterdam-Noord en -Zuid. En dat verandert wel het nodige aan het hele bus- en tramnetwerk in de Nederlandse hoofdstad.

Zo rijden er minder trams en bussen naar Amsterdam Centraal Station, waardoor het daar iets minder druk wordt. In plaats daarvan eindigen de bussen uit Broek in Waterland of Purmerend voortaan bij station Noord, waar reizigers met de metro verder kunnen reizen. Tussen Oost en West komen juist meer trams en in Zuid verdwijnen er een aantal omdat de nieuwe metrolijn ondergronds dezelfde route rijdt.

Opstartproblemen


Views

1k+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

21 JUL 2018

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

1k+

Record met megalange roltrap op station Vijzelgracht

Inhijsen van een eerste, kleinrere, roltrap in station Vijzelgracht. | Gé Dubbelman/gemeente Amsterdam

Foto van 'Ruben Eg'

11 MEI 2015

Amsterdam heeft vanaf dinsdag de langste roltrap van Nederland. De trap die deze dag wordt ingehesen in het nieuwe metrostation Vijzelgracht vestigt met 47 meter een nieuw nationaal record. De 43 meter lange troltrap naar de Rotterdamse Maastunnel wordt met 4 meter voorbij gesneld.

De gigantische roltrap voor station Vijzelgracht arriveert dinsdag via de metrotunnel. Hierdoor hoeft het openbare leven en verkeer in de buurt niet te worden stilgelegd. De trap wordt via de zuidkant aangevoerd, en aan de noordkant van het perron ingehesen.

Lees ook: Eerste nooduitgang Noord/Zuidlijn heeft klep dicht


Views

500+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

2k+