Column GVB: Duidelijk over geweld

21 oktober 2015 om 06:03 door Inge Vermeulen
Column GVB: Duidelijk over geweld

Onlangs sprak ik een van onze medewerker die slachtoffer was van agressie. Onze mensen staan heus stevig in hun schoenen, maar geloof me, een dergelijke ervaring schudt niemand zomaar van zich af. De verhalen die ik hoor raken mij zeer.

Reizen met GVB is in de afgelopen jaren veiliger geworden, zo blijkt uit onze eigen cijfers en ook uit de resultaten van de jaarlijkse OV-barometer. Zijn we tevreden? Ja, want onze inspanningen om het veiliger te maken voor reizigers en medewerkers werpen duidelijk hun vruchten af. En nee, want ieder incident is er een te veel. Kunnen we alle incidenten voorkomen? Dat is onwaarschijnlijk, maar het blijft ons streven. Wij willen dat onze reizigers en medewerkers zich bij ons niet alleen veilig voelen, maar dat ook zijn.

Agressie is niet per definitie fysiek. Wat wel eens onderschat wordt is de impact van verbaal geweld. Of van spugen, een van de meest intimiderende vormen van agressie. Onze medewerkers worden nogal eens bespuugd, en dat is echt onacceptabel.

Minister Plasterk roept bestuurders en managers op om mee te doen aan de campagne 'Wees duidelijk over agressie', die deze maand van start gaat voor alle sectoren. Wij doen wat wij kunnen om onze mensen te ondersteunen en beschermen, zoals gezegd met succes. Zoals camera’s aan boord van al onze voertuigen, beelden van incidenten gaan altijd direct naar de politie. Onze camera’s hebben de politie overigens al vele malen geholpen met het opsporen van verdachten, zowel voor eigen incidenten als voor incidenten buiten het OV.

We zetten onze medewerkers van OV zorg in, professionele collega’s die service verlenen en die - al dan niet samen met het team VOV van de politie - waken over jullie en onze veiligheid. Onze bestuurders staan overigens in direct contact met de collega’s van verkeersleiding en kunnen via een noodknop razendsnel om assistentie vragen (als het moet is OV zorg of de politie binnen enkele minuten ter plekke).

We zijn gestart met een proef met een spuug-kit, waarmee materiaal veiliggesteld kan worden en gebruikt in de opsporing van de daders. We geven voorlichting op scholen, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Eerder sloten we al de metropoortjes , en we doen frequente controles. We geven al onze bestuurders weerbaarheidstrainingen, en herhalen deze om de twee jaar. En als er onverhoopt toch wat gebeurt, dan zijn we er voor onze medewerkers, met de best mogelijke nazorg.

GVB is duidelijk over agressie. We tolereren het niet.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!