Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 16 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen: liever maand geen seks dan geen smartphone

Veel mensen zijn verslaafd aan hun telefoon, maar er zijn grenzen, zou je denken. Toch hebben Nederlandse vrouwen liever een maand geen seks dan dat ze het in die periode zonder hun telefoon zouden moeten doen. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Anderzorg onder meer dan duizend millennials.

Van de vrouwelijke respondenten gaf 55 procent aan eerder een maand niet met iemand het bed in te duiken dan een maand hun smartphone niet aan te raken. Bij de mannen gaf de meerderheid (65 procent) aan liever een maand af te kicken van hun telefoonverslaving dan dat ze het zonder een of meerdere vrijpartijen zouden moeten doen.

Leeftijd

Er is ook een duidelijk verschil in de verschillende leeftijdsklassen. Hoe ouder, des te vaker men voor een maand zonder telefoon verkiest boven een maand geen seks. Van de respondenten tussen de 17 en 24 jaar vindt 48 procent het prima om 30 dagen zonder telefoon door het leven te gaan in plaats van zonder seks, terwijl onder mensen tussen de 30 en 38 jaar 61 procent is.

Deze uitkomst is een onderdeel van een uitgebreid onderzoek naar telefoonverslaving onder jongeren. Maar liefst 81 procent geeft aan te vaak met de smartphone in zijn of haar hand te zitten. Bijna de helft (49 procent) van de millennials geeft aan daar deze zomer verandering in aan te willen brengen.

Stress

Een belangrijke reden daarvoor is stress. Likes, hartjes en replies zorgen voor zogenaamde digitale dopamine. Een lekker gevoel, maar daarom ook extra verslavingsgevoelig. Van de ondervraagden zegt 35 procent na een post continu te checken of ze al likes of reacties hebben. Een lege batterij is dan een nachtmerrie. Meer dan een kwart (26 procent) zegt dan ook stress te ervaren als ze zien dat het powerbalkje bijna leeg raakt.

Het niet kunnen stoppen met het scrollen door je tijdlijn roept niet alleen bij millennials zelf irritaties op. Bij 40 procent veroorzaakt het ook wrijving binnen vriendschappen en binnen de familie en hun relatie. Niet zo vreemd: 54 procent zegt vaak een deel van persoonlijke gesprekken te missen omdat hun telefoon voor afleiding zorgt. Ook zegt 32 procent dat hun telefoongebruik de aanleiding is voor het tekortschieten op werk of tijdens de studie.

Bij 13 procent van de mensen die eerder hebben geprobeerd om ‘cold turkey’ af te kicken van de telefoonverslaving werkt het maar heel even. Daarna zijn we weer even vaak aan het scrollen, swipen en liken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.