Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 18 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Rits open en gáán: zij maken kamperen sexy

Startup Campspace zorgt voor kampeerrevolutie en maakt het zelfs sexy (en Instagrammable)! Geen massacampings waar je een kampeernummer hebt en bent, wel overnachten op onbewoond eiland tot achtertuin en zelfs een pop-upcamping bij Tomorrowland.

Campspace.com: de ultieme honeymoomspot, op onbewoond eilandje bij Nieuw-Zeeland

Beste idee

Het beste idee dat-ie ooit heeft gehad! noemt Alexander van Nimwegen (33) zijn startup Campspace, dat hij samen met drie vrienden slash compagnons runt. Hij is ondernemer in hart, nieren en hoofd (,,ideeën bedenken vind ik het allerleukst”) en heeft al heel wat bedrijven en horeca-ondernemingen op z’n naam staan. ,,Ik was al aan het ondernemen toen ik 16 was, het is het mooiste dat er is.”

Win-win

Het eureka-moment beleefde hij drie jaar geleden toen hij met z’n vriendin door Nieuw-Zeeland aan het reizen was met de camper. ,,De prachtigste plekken waren in de enorme achtertuinen van de locals en toen dacht ik: hoe megavet zou het zijn als je daar je tent kunt opzetten of je camper neerzetten en van de bewoners hoort waar je de lekkerste koffie drinkt met misschien wel verse melk van hun koeien en waar je het beste uitzicht hebt?” Hij belde aan bij wat locals, legde z’n idee voor en… ,,Ze vonden het fantastisch! Een win-winsituatie, want wij konden op een topplek staan en zij verdienden er nog wat aan.”

Instagram: campspacecom Alexander met vriendin en camper

We bundelen de krachten!

Terug in Nederland bundelde hij de krachten met vrienden Jeroen Wielaard en Merijn Straathof, die samen een succesvol Leids reclamebureau runnen en Hugo van Donselaar, net klaar met z’n studie en volle bak zin in een nieuw avontuur. ,,Een en een is vier in ons geval. We werken allemaal samen en doen waar we goed in zijn en Hugo is echt de man die de kar trekt.” Of de camper.

‘Airbnb van…’

De Airbnb van de kampeerplekken, zo vergelijken ze Campspace dat nu anderhalf jaar live is. De gelikte website toont de ruim 400 plekken inclusief foto’s en uitgebreide beschrijving en waar het woord ‘uniek’ overal van afspat. En voor elk wat wils.

Campspace.com: patoyo-kitesurfing-nature-camp

Voor elk wat kampeers

Zo is er voor de krap-bij-kas-liefhebber voor 5 euro per nacht (exclusief servicekosten) de ‘tuinspot in West-Vlaanderen’ van Peter, de parttime vader van een 5-jarige dochter en leraar Nederlands en Spaans. Of word voor 17 euro wakker tussen de geiten in Florida in de Goat House, of op de ‘magisch mooie camping in de boomgaard bij onze kunstgemeenschap’ in Kleef Noordrijn-Westfalen (10 euro) en bij de ‘twee vriendschappelijke schildpadden’ in het Filipijnse Patoyo Kitesufing Camp (9 euro). Maar je kunt ook slapen onder de sterrenhemel op een onbewoond eilandje bij Nieuw-Zeeland en ‘ideaal voor honeymooners’  (411 euro) of gewoon de achtertuin van Alexander zelf à 40 euro per nacht, ,,zo cool als je ineens wildvreemden achter je huis hebt die jij nu zelf leuke tips kunt geven!”

Campspace.com: 'stille tuinspot' West-Vlaanderen

De V&D’s van de…

De enthousiaste ondernemers zijn klaar om het kampeerimago compleet te veranderen en de bestaande markt te ontwrichten, vult compagnon Hugo ‘de jongen die de camper trekt’ van Donselaar (27) aan. Je hebt nu veel van die massale ANWB-campings of ‘van die crappy oude kampeerspots’ en hij weet het treffend te omschrijven: ,,de V&D’s van de kampeerwereld die niet vernieuwen.” Niet sexy dus, schudden beide jongens hun hoofd. Net zo min als het animatieteam dat elk jaar weer de Vogeltjesdans in het repertoire heeft, 100 exact dezelfde plekken naast elkaar met een kampeerpleknummertje erbij en de buurman die elke ochtend hetzelfde schunnige grapje maakt. De kampeerders die dit juist wel heel vertrouwd vinden, inclusief het van huis meegenomen pak kwinkslag hagelslag, natuurlijk daargelaten. ,,Iedereen doet het op z’n eigen manier en dat is alleen maar goed, maar wij hopen ook dat mensen die niet per se kampeerders zijn via ons de wereld gaan ontdekken.”

Instagram: campspacecom: rits open en wauw….

Urban camping

Of de stad, want urban camping wordt ‘steeds hotter’ en ook het balkon van hun kantoor hartje Leiden campspacen ze, vertelt Hugo, ,,kan bijna niet anders als je een bedrijf in kampeerplekken hebt.” De gemeente hebben ze nog niet op de stoep/oprit/balkon gehad en echte regelgeving, zoals in Amsterdam waar Airbnb-verhuurders aan strenge eisen moeten voldoen, is er niet. Even afkloppen natuurlijk, ,,maar mochten we tegen diezelfde problematiek aanlopen, gaan wij graag met lokale overheden in gesprek om snel oplossingen te zoeken.” Hun focus ligt toch wel echt op ‘eropuit’ en waar Airbnb de mensen juist de stad intrekt en ‘vol slempt met toeristen’, willen zij ze vooral naar buiten krijgen, ,,om het vrijheidsgevoel ervaren.”

Instagrammable

Hun doelgroep is jong en oud, maar zeker ook millennials gaan voor de beleving, beaamt Hugo en daar is het u-woord weer. ,,Ze zoeken unieke plekken die Instagrammable zijn.” Je wilt niet nummer 34 zijn op een saaie Eurocamping, ,,Maar juist op dat ene heuveltje staan, onder die oude boom met uitzicht op het glinsterende meer iets verderop, bij de buffels. Dan gaat het wel lekker met die likes, hoor!” Ze hebben onlangs nog Camp the Night georganiseerd waar op/aan de Euromast werd gekampeerd (,,dat was echt kicken”) en ook de 100 meter hoge A’dam Toren bleek een hoogtepunt. Een zucht, van opwinding: ,,er zijn nog zóveel plekken te bedenken en we willen einde jaar op 1000 zitten en jaar daarop 10000 en…”

Instagram: campspacecom

Ja, ze zitten allemaal vol ambitie en ideeën, daar bij Campspace. Zo hebben ze laatst een boer benaderd die vlakbij Tomorrowland z’n weiland heeft. Het resultaat: een pop-up camping tijdens het festival. ,,Veel goedkoper en minder massaal.” Ook Lowlands staat op het wensenlijstje en daarover gesproken… De boys durven te dromen en the sky blijkt zeker niet the limit. De Eiffeltoren, noemt Hugo als ultieme kampeerplek, ,,of de tuin van het Witte Huis, ook een topper.” Of, en nu beginnen vier ogen te stralen. ,,Kamperen op de maan! Dat past toch perfect bij Campspace?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.