Binnenland

Onduidelijkheid over aanpak radicalisering. / ANP

Onduidelijkheid over aanpak radicalisering gemeentes

Een politiewagen rijdt langs een vestiging van de Islamitische Stichting Qanitoen tijdens het vrijdaggebed. De omstreden imam Fawaz zou een lezing geven maar is niet komen opdagen in verband met een gebiedsverbod in de Haagse Schilderswijk en de wijk Transvaal. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

13 JUL 2018

Het beleid dat gemeenten voeren tegen radicalisering en de controle daarop zijn een lappendeken. Hierdoor is het onduidelijk of er een aanpak is die werkt. Dit schrijft Trouw. Deskundigen pleiten er in de krant voor dat de rijksoverheid meer de regie neemt.

Resultaten onduidelijk

Trouw ondervroeg de twintig gemeenten die de zogeheten versterkingsgelden krijgen naar hoe zij dit geld, zes miljoen euro in totaal, besteden. In grote lijnen geven zij het uit aan hetzelfde type projecten, maar de resultaten zijn vaak onduidelijk. Sommige gemeenten monitoren de uitkomsten ook niet.

Kamerleden willen dat het Rijk beter controleert. „We maken terecht overheidsgeld vrij om radicalisering aan te pakken, maar wat mij betreft is de besteding daarvan niet vrijblijvend", zegt VVD-Kamerlid Bente Becker in de krant.


Views

1k+

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse. / ANP

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse

Afghanistanveteraan Ronald van Dort komt als eerste over de finish op tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

20 JUL 2018

Rolstoeler Ronald van Dort (36) uit Ridderkerk heeft als eerste Vierdaagsedeelnemer de 102e Vierdaagse volbracht. De goedgetrainde militair kwam alle vier de dagen ruim als eerste binnen in Nijmegen.

Van Dort ging vrijdag zo snel over het parcours dat de speciaal voor de Vierdaagse aangelegde pontonbrug over de Maas bij Cuijk in Brabant nog niet klaar was. Hij is met een speedbootje overgezet, vertelde hij bij terugkomst in Nijmegen.

Uruzgan


Views

1k+

Laffe daad rolstoelbakfietsrover leidt tot crowdfund

Foto van 'Iris Hermans'

20 JUL 2018

Laffe daad leidt tot hartverwarmende reacties en een crowdfunding en mocht het lukken, dan mag de bakfietspimper zich melden. ,,Zou echt te gek zijn als iemand iets moois voor ons erop wil maken!”

'Droeftoeter'


Views

1k+

'Nederland verkiest term patat boven friet'

Waarvoor kies jij?/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2018

Het is een van de hevigste discussies waar je als Nederlander in verzeild kan raken: zeg je patat of zeg je friet? Ter ere van French Fries Day (13 juli) ging het bureau Coosto op onderzoek uit.

Coosto monitort trends op social media en analyseerde dit keer per gemeente welk woord er vaker gebruikt wordt: friet of patat. Team patat heeft daarbij toch wel duidelijk de overhand. In 195 gemeenten wint friet, terwijl in 271 gemeenten patat als grootste uit de bus komt rollen. In de drie overige gemeenten bleef de strijd onbeslist.


Views

7k+

Het gebeurt vaak: in slaap vallen achter het stuur

Het gebeurt vaak: in slaap vallen achter het stuur

Het gebeurt vaak: in slaap vallen achter het stuur. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

19 JUL 2018

„Op het moment dat hij links van mij reed, viel hij in slaap”, vertelt Mieke Langenhuizen (53) aan Metro. „Hij ramde mijn auto en met zijn tweeën zwierden we over de snelweg.” Als klap op de vuurpijl kreeg Langenhuizen, met dezelfde bestuurder, nog een tweede botsing. „Ik dacht bij mezelf: ‘het zal toch niet zo zijn dat ik hier het loodje ga leggen?’”

Vermoeidheid net zo gevaarlijk als rijden onder invloed

Vermoeid achter het stuur kruipen is haast even gevaarlijk als rijden onder invloed. Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland (VVN) aan het begin van de zomervakantie, nu veel mensen met de auto vertrekken voor een lange reis naar de zon. Bij tien tot vijftien procent van de verkeersongevallen is er sprake van vermoeidheid bij de bestuurders, volgens cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).


Views

1k+