In het nieuws

Nachtje kamperen op zo'n 100 meter hoogte

Keer wat anders, kamperen op 100 meter hoogte

Foto van 'Iris Hermans'

12 JUL 2018

Acht gelukkigen beleven donderdagnacht gegarandeerd een hoogtepunt, op het dak van de A’DAM Toren, in hun tentje. Of erbuiten, op het dak, want daar gebeurt het steeds meer, op allerlei plekken in de stad.

Geen pleepapier mee

Wc-papier genoeg een verdieping onder het dak in het restaurant waar de toiletten zijn, dus dat hoeven de prijswinnaars die een kampeernachtje op het dak hebben wonnen, niet mee te nemen. En geen geknoei met haringen en gestruikel over de stokken: de tenten staan ook al. ,,Het is een vrij luxe kampeer-experience”, beaamt Pauline Goedhart van de A’DAM Toren. ,,Meer een glamping dan een camping. De winnaars slapen in compleet ingerichte tentjes en hoeven eigenlijk niks mee te nemen, behalve schone kleren en een tandenborstel.”

Winnaar Juan

Juan houdt wel van slapen op bijzondere plekken

En misschien wel het zakmes dat hij als kleine Juan tijdens een van zijn eerste kampeerervaringen kreeg van zijn ouders in Zwitserland. Prijswinnaar Juan van Vessem schreef over zijn kampeerherinneringen op Facebook en hoe hij als geadopteerd Colombiaans en 'totaal verkaasd' jongetje, hier opgroeide en altijd ging kamperen met het hele gezin. ,,Het zakmes heb ik nog steeds, ik maak er m’n biertjes mee open!” Ook die keer trouwens toen hij illegaal kampeerde ‘ergens in een tuin bij de Vinkeveense Plassen.’ ,,Gingen we met vrienden en drank op kampeerboevenpad. En betrapte iemand ons, dan doken we snel de boot weer in.” Of die keer dat hij z’n tentje opsloeg in het Vondelpark by night (,,mag niet, wel heel cool’) en the one in de woestijn, tijdens Burning Man. Mooie tijden, hoor, verzucht hij. ,,Je ervaart zo’n vrijheidsgevoel.”

All-in

Ook Juan gaat zeker weten schommelen

De rode draad van zijn overnachtingen op spannende plekken: de tent en de vrolijke Amsterdammer verheugt zich dan ook al op het nachtje slapen op 100 meter hoogte. Al gaat hij er natuurlijk niet de hele tijd in liggen, want nu kan hij eindelijk vanaf dáár eens zíjn huis zien, ,,ik kijk vanaf mijn eigen dakterras op de toren en droom altijd een beetje weg als ik dat ding zie.” Hij neemt wel warme kleren mee, want hij verwacht dat het koud gaat worden, en gaat verder all-in. Dus ook volle bak meedoen aan de yoga bij het krieken van de dag en, en nu beginnen z’n ogen te glinsteren, moving over the edge: ,,Die schommel staat al een miljoen jaar op m’n verlanglijstje... Of in elk geval al zolang-ie er al staat, dus daar ga ik ook zeker op.” Vannacht gaat een once-in-a-lifetime worden, mijmert hij, ,,toch wel echt bijzonder dat we op die toren zijn tijdens uren dat er verder helemaal niemand is.” Behalve de andere prijswinnaars dan, ,,een gedeelde ervaring, dat gaat zeker weten gezellig worden!”

ROEF

ROEF'ers Cathelijn de Reede en Jesse Jorg op hun beider lievelingsplek. Het dak / Marc Deurloo

Zelf slaapt ze er dan wel niet, ,,best jammer...”, maar verder is Cathelijn de Reede helemaal op de hoogte van de camping op de A’DAM Toren, als medeoprichter van ROEF, waar alles draait om de daken van Amsterdam. ,,Nog zo’n beetje de enige plekken in de stad waar alle ruimte is en dus nog van alles mogelijk.” Behalve het hoogste festival van de stad, waarbij wordt geborreld, gedanst en nog veel meer op de rooftops, organiseren ze expedities, symposium en diners, op het dak dus. ,,We willen zo iedereen inspireren om eens wat meer omhoog te kijken.”

Onder de sterren

Samen met haar vriend en ROEF’er van het eerste uur en bovenste plank Jesse Jorg heeft ze al wel een keer gekampeerd op een dak. Stiekem, glimlacht ze, ,,we zijn natuurlijk beiden groot fan van het daklandschap en toen we ooit op de Wibautstraat langs een gebouw in de stijgers fietsten, keken we elkaar aan en...” Het tweetal dacht preciés hetzelfde. Ze pakten thuis snel hun tent, klauterden de hoogte in en beleefden een hoogtepuntnacht, daar bovenop het dak. ,,Het is prachtig om alle lampjes in de stad onder je te zien aangaan, met de sterren die boven je stralen.” Ze weet zeker dat de winnaars vanavond ook zo’n magisch moment gaan beleven, ,,je voelt je on top of the world, het geeft zo’n kick om naar beneden te turen en de stad onder je druk in de weer te zien en mensen nog net op het tijd het pontje te zien halen, of niet.” Ze vraagt zich wel af of ze de volgende ochtend de vogeltjes zullen horen, ,,daar is het misschien wel te hoog voor...”

Daklandschap

Het overnachten op daken past perfect in het drukke Amsterdam van nu waar veel vraag is naar overnachtingen en als het aan ROEF ligt, zou het op veel meer daken kunnen. ,,Ook voor Amsterdammers zelf zou het een mooie beleving zijn. Het is net als met een boot door de grachten, dan zie je de stad ineens ook vanaf een heel andere kant.” En het gaat de goede kant op, naar boven dus, want er komen steeds meer groendaken en daktuinen bij. Een hele mooie stadsontwikkeling, zo besluit ze, ,,vanaf het dak zie en beleef je gewoon veel meer!”

Mooie uitzichten / Instagram @roefamsterdam

Topprijs

A'DAM, ROEF en Campspace, de startup en expert van bijzondere en out-of-the-box kampeerplekken, sloegen de handen ineen en organiseerden deze originele overnachting. Iedereen die kans wilde maken, kon op Facebook antwoord geven op de vraag: ‘Waarom en met wie wil jij kamperen op het dak van de A’DAM Toren?’. Uit de 265 aanmeldingen zijn acht winnaars gekozen. Hun prijs? Een overnachting in de ingerichte tenten, diner en ontbijt, filmvertoning van De Wilde Stad tijdens zonsondergang, yogales in de ochtend en een akoestisch optreden door een van de A’DAM Music School-talenten. Om middernacht stopt het programma en gaat het licht uit. Figuurlijk dan, want met alle lichtjes uit de stad, wordt het nooit écht donker, daar bovenop het dak. Maar dat heeft juist wel weer wat.


Views

1k+

Eerste speldenprikken van Koning Winter in aantocht

Moeten we volgende week weer gaan krabben? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Waar het vandaag nog met temperaturen van een graad of 12/13 redelijk zacht weer was, lijkt hier volgende week verandering in de komen.

Na het weekend draait de wind naar het oosten en dit maakt de weg vrij voor koudere lucht. De verwachte maximumtemperaturen zullen volgende week ongeveer 5 graden zijn en dat iets frisser dan normaal.

De dalende maximumtemperaturen in de pluim van Buienradar ©Buienradar


Views

200+

May roept ministers bijeen om conceptakkoord #brexit

Overleg op hoog niveau over #brexit ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Groot-Brittannië verlaat in maart 2019 de Europese Unie en hiervoor moesten afspraken gemaakt worden met de EU. Medewerkers van de Britse premier Theresa May bevestigen dat er nu een conceptovereenkomst ligt. Deze overeenkomst zal woensdag behandeld worden in het lagerhuis.

The Sun meldt dat May haar belangrijkste ministers dinsdagavond om beurten laat langskomen. Ministers hebben eerder op de dag een update ontvangen over de vorderingen van de onderhandelingen. Ze kregen toen te horen dat er nog een ,,klein aantal'' kwesties moet worden opgelost tussen de onderhandelaars, aldus de BBC.


Views

100+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

GISTEREN

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

1k+

HBO: 'Slotseizoen Game of Thrones in april te zien'

Nog vijf maanden geduld... ©HBO

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 17:30

Er gingen al langer geruchten rond over de premiere van het achtste en laatste seizoen van de hitserie Game of Thrones, deze geruchten blijken waar te zijn. HBO bevestigt per tweet dat de afleveringen inderdaad zullen worden uitgezonden vanaf april 2019.

De fans hebben het in 2018 een jaar zonder Game of Thrones moeten doen, maar hier komt aankomend voorjaar dus verandering in. Eerder gaf de zender alleen maar vage hints, nu is er een concrete releasemaand van de premiere.


Views

200+

Inbreker bloedt dood nadat hij ruit inslaat

Niet de inbreker uit dit verhaal ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 16:15

Een man die probeerde binnen te dringen bij een woning in het Texaanse El Paso, heeft zijn inbraakpoging niet overleefd. Het incident vond vorige week plaats, volgens de politie is de inbreker doodgebloed nadat hij zijn armen en handen had opengehaald aan glasscherven.

Bloedspoor

De bewoner van het huis waar de poging tot inbraak plaatsvond, kwam vorige week dinsdag tot de gruwelijke ontdekking. Hij trof een kapot raam aan en een grote hoeveelheid bloed verspreid door het hele huis. Hierop alarmeerde hij direct de politie, zo meldt het lokale medium WTOL.


Views

1k+

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok
Likeability of 3

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok

Een stockfoto van een kat / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

VANDAAG, 15:26

Een misselijkmakende actie in Zaanstad heeft afgelopen vrijdag het leven van een kat gekost. Een inspecteur van de Dierenbescherming zag met eigen ogen hoe een man in een woning een kat met een stok zó hard sloeg, dat het beestje overleed.

De Dierenbescherming schrijft in een artikel dat de inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een kijkje kwam nemen in het huis na een anonieme melding.

Dierenpolitie


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

800+

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Stan Lee is 95 jaar geworden / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 14:29

Maandagavond werd bekend dat Marvel-bedenker Stan Lee op 95-jarige leeftijd is overleden. Fans van over de hele wereld stromen uit naar de Walk of Fame in Hollywood, waar inmiddels een bloemenzee te vinden is bij Lee’s ster.

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

De ster van Stan Lee op de Walk of Fame / ANP

Huilen


Views

500+

video icon
01:17

In samenwerking met Desperados

6 NOV 2018

Dansvloer... op 42 meter diepte

Bizar! Desperados ging onlangs in de buurt van Venetië de diepte in en creëerde de ultieme dansvloer onder water. Met Elrow en DJ's Peggy Gou en Artwork, 4.3 miljoen liter water én 's werelds diepste zwembad. Vierhonderd mensen inclusief duikuitrusting, vierden het dansfeestje mee. Check meer videos hier! #FindYourDancefloor #Deephouse


Views

2k+

Vader (36) gebruikt opnieuw fors geweld tegen baby

Pixabay

Foto van 'Evie Westland'

VANDAAG, 09:29

Een treurig verhaal uit België. Een 36-jarige man die tien jaar geleden zijn zoontje van zes maanden oud doodsloeg, zou opnieuw fors geweld tegen een baby hebben gebruikt. Dit keer was het zijn dochtertje van drie maanden die het moest ontgelden. Het meisje zou meerdere schedelbreuken hebben opgelopen.

Cédric V. was veranderd, dacht zijn huidige vriendin. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is het Facebook-profiel van de man er een zoals „elke kersverse vader”.

„Sinds zijn vriendin S. eind juli beviel van hun dochtertje Z. deelde hij hun babygeluk met de hele wereld. Babyfotootje hier, vertederd commentaar daar. Maar dat schattige babymeisje van drie maanden oud werkte zondagavond zodanig op zijn zenuwen, dat de stoppen van de man opnieuw volledig doorsloegen."


Views

2k+

Maak een tijdreis door de historische driehoek

Ontdek Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Partnercontent

7 NOV 2018

Toeristen weten de Holland boven Amsterdam de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk in de Kop van Noord-Holland? In het laatste deel geeft Metro je tips om de geschiedenis van de Gouden Eeuw van Holland boven Amsterdam beter te leren kennen.

Overal ter wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. In de Noord-Hollandse steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen slenter je langs de havens en imposante panden uit die roemrijke tijd. De geschiedenis van de VOC-steden is nog steeds zichtbaar in vele grachtenpanden, musea, kerken, stadsmuren en havens. Wil je Holland boven Amsterdam beter leren kennen? Maak dan een spannende tijdreis met boot en stoomtram van Enkhuizen-Medemblik-Hoorn. Deze dagtocht begint bij de aanlegsteiger van de boot bij station Enkhuizen.


Views

2k+

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Harrold is alweer verliefd, en het is niet op Steffi / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:19

Zagen we afgelopen zondag dat deelnemer Harrold werd afgewezen door boerin Steffi, heeft hij nu zijn droomvrouw gevonden. En nee, het is niet Steffi!

Gevoelens


Views

700+

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

De twee klinieken moeten in 2019 hun deuren openen / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:46

Volgend jaar openen voor het eerst in Nederland twee klinieken voor homoseksuelen met kinderwens. De bedoeling is dat zij daar met een draagmoeder een kindje kunnen krijgen. In 2019 zouden ze daarvoor in eigen land terehct kunnen, blijkt uit onderzoek van televisieprogramma 'De Monitor'.

Voorwaarden

Nu is het onmogelijk voor een homoseksueel stel om met draagmoeder in Nederland een kind te krijgen, en moet nog uitgeweken worden naar het buitenland, schrijft Trouw. Bij heteroseksuelen lag dat anders: die konden bij het Amsterdam UMC terecht voor ivf-draagmoederschap. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.


Views

500+

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Er worden nog zo'n 200 mensen vermist / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:15

Californië is door president Donald Trump officieel uitgeroepen tot rampgebied. Daardoor kan er sneller en makkelijker bijgesprongen worden bij het bestrijden van de bosbranden.

Dodelijkste branden


Views

500+

Rechter oordeelt over verbieden Sinterklaasintocht
Likeability of 5

Rechter oordeelt over verbieden Sinterklaasintocht

De rechter doet dinsdag uitspraak / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:50

Een rechter in Haarlem buigt zich vandaag over het mogelijke verbieden van de landelijke Sinterklaasintocht. Tegenstanders van Zwarte Piet hadden daartoe een verzoek ingediend en willen dat het feest in Zaanstad zaterdag niet doorgaat.

Tegenstand

Het kort geding is aangespannen door de stichting Majority Perspective tegen onder meer de NTR, het Commissariaat voor de Media (CvdM), Kijkwijzer, mediabedrijf Vinke Vision en burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad.


likedislike
user_8159d2e0028da8c4e7390cfa3af9b536be7650f4_avataruser_667c0168ffeb4a5cafcfc967264345fc6003a18b_avataruser_f5f4e2e3573a85dd5ed4c5c49dc5e9bd2c321486_avatar

Views

4k+

CDA: lagere heffing sport- en muziekverenigingen

ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Sportclubs, muziekverenigingen, de scouting, maar ook bijvoorbeeld dorpshuizen en speeltuinverenigingen profiteren vanaf volgend jaar mogelijk van een lager tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Het voorstel van regeringspartij CDA met steun van coalitiepartners ChristenUnie en D66 kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, melden de christendemocraten zelf.

Goedkoper lidmaatschap

Door de lagere gemeentelijke heffing kan bijvoorbeeld een lidmaatschap goedkoper, wat tot meer leden kan leiden. Of een club kan betere velden laten aanleggen.


Views

800+

Politie zal straks ook 'nee' moeten zeggen

Politie zal straks ook 'nee' moeten zeggen

De werkdruk bij de politie is zo hoog, dat het aantal overtredingen van de Arbeidstijdenwet dit jaar zal uitkomen op 200.000. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Te veel nacht- en piketdiensten, te weinig pauzes en vrijwel standaard overwerken. De problemen in de politiesector blijven zich opstapelen. Dit jaar is de Arbeidstijdenwet, een wet waarin staat hoe lang je per dag mag werken en wanneer je recht hebt op pauze, bij de politie al ruim 173.000 keer overtreden.

Jan Struijs, voorzitter van de Nationale Politiebond (NPB), baalt van de cijfers. „Dit is nu al het zesde jaar op rij dat de jaarlijkse cijfers naar buiten worden gebracht. En iedere keer weer blijkt dat de politie te maken heeft met structurele onderbezetting. Voortdurend wordt gezegd dat er iets aan wordt gedaan, maar ondertussen verandert er niks.”

Noodmelding


Views

1k+

Een toekomst voor de nieuwe Blokker, het kan

De familie Blokker doet de gelijknamige winkelketen in de verkoop. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Huishoudwinkel Blokker staat in de verkoop. Daarmee neemt de familie Blokker na 122 jaar afscheid van hun familiebedrijf. De taak is aan de nieuwe eigenaar om het merk nieuw leven in te blazen.

Een ‘survival pakket’ voor studenten die voor het eerst op kamer gaan. Een interieurstylist die op Instagram toont hoe je betaalbaar je huis inricht en een spaaractie voor écht mooi bestek. Huishoudwinkel Blokker heeft nog volop potentie, denken trendwatcher Lieke Lamb en retaildeskundige Paul Moers.

Straatbeeld


Views

1k+

Vader 4,5 jaar cel na mishandelen stalker dochter

Vader 4,5 jaar cel na mishandelen stalker dochter

Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De ‘wraakvader’ die de stalker van zijn tienerdochter zelf hardhandig aanpakte, is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel. De 53-jarige Helmonder Mario H. kreeg eerst tien maanden celstraf vanwege mishandeling, maar daar was het Openbaar Ministerie (OM) het niet mee eens.

Ex-tbs’er

Mario H. ging door het lint omdat zijn 14-jarige dochter door een veel oudere man uit Eindhoven werd lastiggevallen via internet. De 46-jarige ex-tbs’er Jack S. probeerde af te spreken met zijn dochter. Mario H. mishandelde Jack S. zodanig dat hij in het ziekenhuis belandde. H., ook wel bekend als de ‘wraakvader’, had voor zijn daad aangekondigd dat hij naar de man toe zou gaan en mikte volgens het OM met een schep op zijn hoofd. De man kreeg van de rechtbank in het eerste vonnis tien maanden celstraf opgelegd.


Views

2k+

Rechter: Piloot met vliegangst onterecht ontslagen

Rechter: Piloot met vliegangst onterecht ontslagen

Op een vlucht naar Florence ging het mis en werd hij misselijk en duizelig. Foto: Getty Images

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een Britse piloot is onterecht ontslagen door zijn werkgever vanwege zijn vliegangst. De rechter oordeelt dat de desbetreffende luchtvaartmaatschappij, Flybe, meer had moeten doen om de man te laten reïntegreren.

Al zeven jaar vloog de piloot korte vluchten zonder enig probleem, toen hij in 2014 ineens op lange vluchten ingedeeld werd. Op een vlucht naar Florence ging het mis en werd hij misselijk en duizelig: een gevoel wat hem daarna steeds bekroop als hij moest gaan vliegen. In de daaropvolgende maanden werd de man steeds overvallen door buikpijn, hartkloppingen en paniekaanvallen. Zodra hij een lange vlucht moest vliegen, voelde hij zich alsof hij in het toestel opgesloten zat.

Kruiswoordpuzzel


Views

1k+