Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 25 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Extra water en parasols in pretparken vanwege hitte

De zomervakantie is voor pretparken in Nederland normaal gesproken hét piekmoment van het jaar. Maar hoe zit dat als er sprake is van een hittegolf? Metro maakt een rondje langs de bekendste attractieparken om te vragen hoe zij omgaan met de hitte.

Efteling

Piraña is normaal gesproken al een populaire attractie, maar dezer dagen is het extra druk bij de Midden-Amerikaanse wildwaterbaan van De Efteling. Waar bezoekers normaal gesproken hun best doen om droog te blijven tijdens de rit, is het nu een stuk minder erg om nat te worden. Even afkoelen.

„Ook bij andere attracties die met water te maken hebben, zoals De Vliegende Hollander, is het drukker dan anders”, aldus een woordvoerster. Bij de wachtrijen heeft het pretpark voor parasols gezorgd, zodat mensen niet in de brandende zon hoeven te staan. „Gelukkig hebben we veel groen waardoor er dankzij bomen veel beschutting is. Bij de horecapunten hebben we extra water ingeslagen en in het park lopen medewerkers rond om met water ‘verras-de-gast-acties’ uit te voeren. Daar kan ik verder niets over zeggen, want dan is de verrassing eraf.”

Ook zorgt de Efteling goed voor het eigen personeel. Medewerkers mogen vaker een drinkpauze houden, er wordt bouillon uitgedeeld en er is voldoende zonnebrandcrème voor handen om de huid te beschermen.

Volgens de woordvoerster zorgt de hitte voor minder bezoekers in deze periode van het jaar dan tijdens vorige zomers. Exacte aantallen heeft ze niet. „Maar het is duidelijk dat er minder mensen komen. Toch laten heel veel mensen zich niet door de temperatuur weerhouden om naar de Efteling te komen. Op vrijdag en zaterdag zijn we tot 23 uur geopend en dan is het hier echt heerlijk.”

De Piraña is op warme dagen extra populair in de Efteling. Foto: ANP

Toverland

Voor de grootste douche van Nederland moet je in attractiepark Toverland zijn. Bij wildwaterbaan Djengu River stort een enorme waterval van 9 meter hoog en 20 meter breed grote hoeveelheden water naar beneden. „Daar zoeken heel veel mensen verkoeling”, aldus woordvoerster Tessa Maessen. „Alle waterattracties zijn momenteel erg populair. Gelukkig hebben we een grote capaciteit, dus met de wachtrijen valt het wel mee. Bij Djengu River moet je nu 10 tot 15 minuten geduld hebben.”

Om in te spelen op de hittegolf heeft Toverland het zogenaamde siësta-ticket in het leven geroepen. Daarmee kun je tegen een gereduceerd tarief vanaf de namiddag het park bezoeken. Maessen: „Dat loopt erg goed, daarom hebben we besloten er langer mee door te gaan. Aanvankelijk was het voor een periode van vier dagen bedoeld, maar bezoekers kunnen ook volgende week nog een siësta-ticket kopen. Verder geven we nu ook korting op kaartjes voor de midzomeravonden. Dan is het niet alleen lekker koel in het park, maar wordt de avond ook nog eens afgesloten met vuurwerk.”

Ze benadrukt dat ook voor de medewerkers van Toverland goed wordt gezorgd. „Ze krijgen allemaal een Slush Puppie.”

Julianatoren

Boy Breuker van de afdeling persvoorlichting kijkt uit op de rij bij de Dino’s Tour. „En het zal je verbazen hoeveel mensen er in de rij staan. Die is gezellig gevuld. Het is vanwege de hitte wel iets minder druk dan normaal, maar er zijn nog genoeg mensen die de weg naar ons park hebben gevonden.”

Ze maken vooral gebruik van de attracties waarin water de hoofdrol speelt. Breuker: „Verder hebben we een sproei-installatie op een dak geplaatst, zodat er water over een pleintje wordt gespoten. Als de mensen willen, kunnen ze daar doorheen lopen om af te koelen.”

Ook in Julianatoren wordt goed voor de werknemers gezorgd. Er wordt veelvuldig van plek gewisseld, zodat iemand niet alleen maar in de zon staat maar ook af en toe in de schaduw. Verder krijgen ze water, waterijsjes en petjes.

Op safari in Julianatoren.

Madurodam

Bij Madurodam merken ze dat veel strandgangers hun dagje aan de kust combineren met een bezoek aan de miniatuurstad. „De bezoekers komen vooral ’s ochtends voordat ze naar het strand gaan en ’s avonds als ze van het strand terugkomen”, aldus Marianne Aalders van Madurodam.

Tijdens warme dagen zijn er in het park meer ijsverkooppunten en kunnen mensen gebruikmaken van paraplu’s om zich te beschermen tegen de zon. Aalders: „Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van onze verschillende waterspellen in het park, zoals de Hollandse waterweg, het containers laden in de Rotterdamse haven of het Hansje Brinkerspel: bij deze laatste helpen bezoekers Hansje Brinker om te voorkomen dat Nederland overstroomt door het scheurtje in de dijk. Daarbij is een nat pak gegarandeerd.”

Waterpret in Madurodam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.