Binnenland

Douane kan ruimbagage controleren zonder passagier. / ANP

Douane kan ruimbagage controleren zonder passagier

Schiphol. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 JUL 2018

De douane heeft kenbaar gemaakt dat het de informatieverstrekking over onder meer het controleren van ruimbagage bij 100 procent-controles heeft verbeterd. De dienst kan nu voor controle bagage openen zonder dat de passagier daarbij aanwezig is. Deze informatie staat al op de website van de Douane, en binnenkort ook op informatieborden van de Douane bij de gates op Schiphol en in de app 'Douane reizen'.

Verzoek van de Nationale ombudsman

De Douane geeft hiermee gehoor aan een verzoek van de Nationale ombudsman. De ombudsman ontving een aantal signalen en klachten van reizigers over de uitvoering van en informatieverstrekking over de 100%-controles. De ombudsman achtte de klachten over de manier van controleren niet gegrond, maar stelde wel dat de Douane reizigers vanuit het oogpunt van behoorlijkheid vooraf zou moeten informeren. Dat doet de Douane nu door te medlen dat de ruimbagage buiten de aanwezigheid van de reiziger kan worden geopend voor een controle. De Nationale ombudsman heeft hier met instemming kennis van genomen.

Achtergrond

Sinds december 2003 voert de Douane op Schiphol zogenoemde 100%-controles uit bij vluchten vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Bij aankomst worden alle reizigers en bagagestukken van deze vluchten gecontroleerd met onder meer scanners en drugshonden. De 100%-controles zijn bedoeld om drugssmokkel tegen te gaan. Reizigers zijn bij wet verplicht om eraan mee te werken.

Tot 17 augustus 2017 werd ruimbagage bij 100%-controles in principe in de aankomsthal gecontroleerd. De eigenaar was daar dan bij aanwezig. Vanaf 17 augustus 2017 controleert de Douane ruimbagage in de bagagekelder. Reizigers kunnen daar niet bij aanwezig zijn. Alleen medewerkers van de luchthaven met een zogenoemde Schipholpas en een specifieke taak, zoals het controleren van bagage, mogen in de bagagekelder komen. In koffers die voor een controle worden geopend, stopt de Douane een brief met een mededeling over deze controle.


Views

1k+

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse. / ANP

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse

Afghanistanveteraan Ronald van Dort komt als eerste over de finish op tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Rolstoeler Ronald van Dort (36) uit Ridderkerk heeft als eerste Vierdaagsedeelnemer de 102e Vierdaagse volbracht. De goedgetrainde militair kwam alle vier de dagen ruim als eerste binnen in Nijmegen.

Van Dort ging vrijdag zo snel over het parcours dat de speciaal voor de Vierdaagse aangelegde pontonbrug over de Maas bij Cuijk in Brabant nog niet klaar was. Hij is met een speedbootje overgezet, vertelde hij bij terugkomst in Nijmegen.

Uruzgan


Views

300+

Laffe daad rolstoelbakfietsrover leidt tot crowdfund

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:16

Laffe daad leidt tot hartverwarmende reacties en een crowdfunding en mocht het lukken, dan mag de bakfietspimper zich melden. ,,Zou echt te gek zijn als iemand iets moois voor ons erop wil maken!”

'Droeftoeter'


Views

500+

Vermiste kat duikt op zodra baasje uit coma komt

Foto ter illustratie. Bron: Emre Gencer/ Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

18 JUL 2018

Een hond is je beste vriend, maar een kat kan er blijkbaar ook wat van! Kat Pruttel was tijdenlang vermist, maar dook ineens weer op toen baasje Ineke van Broenswijk na een half jaar uit coma kwam.

„Het is een wonder, we hebben allebei een hele lange reis gemaakt", zegt Ineke tegen RTV Utrecht. De kat werd volledig uitgeput teruggevonden in Baarn. Deze week zagen de twee elkaar voor het eerst in maanden weer terug.

Longontsteking


Views

1k+

Treinen rijden op tijd, maar klaag vooral verder!

Volgens ProRail reden er in Nederland nog nooit zo veel treinen op tijd als in de eerste zes maanden van 2018. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

ProRail had donderdagochtend goed nieuws voor treinreizigers. Heel goed nieuws, zelfs. In de eerste helft van dit jaar reed maar liefst 92,1 procent van de treinen volgens planning. Met een vertragingsmarge van vijf minuutjes ligt dat percentage zelfs op 96 procent. „Nog nooit eerder reden treinen in Nederland zo vaak op tijd”, aldus de jubelende spoorbeheerder.

En toch overheerste niet bij alle reizigers dezelfde feeststemming. Uitval van treinen, langere vertragingen of overvolle coupés zorgen voor gefronste wenkbrauwen bij een positief bericht vanuit ProRail. Logisch, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. „Negatieve dingen blijven altijd langer hangen, dat geldt voor iedereen. Als ik een dag met mijn kinderen op pad ben en ze huilen tien minuten keihard, kan ik aan het eind van de dag het gevoel hebben dat het een rotdag was. Terwijl ze de rest van de tijd heel vrolijk waren. Dat geldt ook voor reizen met de trein. Een paar minuten langer op het perron wachten blijft mensen langer bij dan wanneer de trein op tijd vertrekt.”

Folklore


Views

1k+