Binnenland

Beter milieu begint in jouw kast met kledingdieet

Minder kleding kopen is goed voor het milieu. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

12 JUL 2018

Nederlanders geven steeds meer uit aan kleding. Door de steeds sneller wisselende collecties van modeketens zijn we geneigd vaker en meer kleding te kopen. Sinds het begin van deze eeuw geven huishoudens gemiddeld 500 euro meer uit aan kleding, terwijl de producten in die periode ook nog eens 10 procent goedkoper werden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maakt zich zorgen over de negatieve effecten hiervan op het milieu en geeft tips voor een succesvol kledingdieet.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 5 procent van de klimaatbelasting wordt veroorzaakt door kleding en schoeisel. „Als consument kun je de impact van de kledingindustrie verlagen door minder kleding te kopen”, zegt Lara Peters van Milieu Centraal, dat consumenten helpt duurzame keuzes te maken met tips die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. „Denk aan het vaker ruilen van kleding, tweedehands artikelen kopen en kleren een lang leven te geven. Met onze tips word je opnieuw verliefd op je kledingkast en ontdek je hoe je kleding lang mooi houdt.”

Vegetarisch

Dus heb je minder snel behoefte aan een nieuwe broek, vers shirt of een ander jurkje. Als je per jaar drie kledingstukken minder koopt, bespaar je ongeveer 57 kilogram CO2. Als alle Nederlanders dat zouden doen, loopt de besparing op tot 970 ton CO2. Dat is hetzelfde effect als 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch eten.

De productie van kleding kan op verschillende manieren belastend zijn voor het milieu. Uit een analyse van Milieu Centraal blijkt dat zijde en wol de grootste impact op het milieu hebben in de productiefase. Zo zorgen schapen voor een grote bijdrage aan klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van spijsverteringsgassen en mest. Verder worden voor de productie van wol bestrijdingsmiddelen gebruikt. In het geval van zijde is het productieproces vooral erg inefficiënt. Voor 1 kilo zijde is 100 kilo rupsenvoer nodig en bij de teelt daarvan wordt veel zoetwater gebruikt.

Plastic soep

Maar ook als je de kledingstukken eenmaal in huis hebt, kunnen ze een milieuvervuilende werking hebben. Peters licht toe: „Bij het wassen van kleding worden er vezels uitgespoeld, die in het afvalwater terechtkomen en uiteindelijk in de zee. De natuurlijke vezels zijn biologisch afbreekbaar, maar synthetische vezels niet. Die worden onderdeel van de plastic soep.”

Op loveyourclothes.nl zet Milieu Centraal enkele tips op een rij om duurzamer om te gaan met kleding. Wij selecteerden er een paar voor je:

Winkelen

  • Kies voor een tijdloos design, zodat het product meerdere seizoenen meegaat
  • Koop vaker tweedehands kleding
  • Heb je een themafeestje? Huur dan de kleding in plaats van ze te kopen
  • Upcycle je kleding. Maak van iets ouds iets nieuws
  • Voorkom miskopen door in stijladvies te investeren

Gebruik

  • Was kleding niet vaker dan nodig, dat voorkomt slijtage
  • Gat in je kleding of een kapotte rits? Laat je kleding repareren
  • Sluit alle ritssluitingen voordat je de kleding in de wasmachine gooit, zo voorkom je beschadigingen aan andere kledingstukken
  • Gooi versleten kleding en schoenen in de kledingcontainer, zodat de producten gerecycled kunnen worden

Views

1k+

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse. / ANP

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse

Afghanistanveteraan Ronald van Dort komt als eerste over de finish op tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Rolstoeler Ronald van Dort (36) uit Ridderkerk heeft als eerste Vierdaagsedeelnemer de 102e Vierdaagse volbracht. De goedgetrainde militair kwam alle vier de dagen ruim als eerste binnen in Nijmegen.

Van Dort ging vrijdag zo snel over het parcours dat de speciaal voor de Vierdaagse aangelegde pontonbrug over de Maas bij Cuijk in Brabant nog niet klaar was. Hij is met een speedbootje overgezet, vertelde hij bij terugkomst in Nijmegen.

Uruzgan


Views

300+

Laffe daad rolstoelbakfietsrover leidt tot crowdfund

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:16

Laffe daad leidt tot hartverwarmende reacties en een crowdfunding en mocht het lukken, dan mag de bakfietspimper zich melden. ,,Zou echt te gek zijn als iemand iets moois voor ons erop wil maken!”

'Droeftoeter'


Views

500+

Vermiste kat duikt op zodra baasje uit coma komt

Foto ter illustratie. Bron: Emre Gencer/ Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

18 JUL 2018

Een hond is je beste vriend, maar een kat kan er blijkbaar ook wat van! Kat Pruttel was tijdenlang vermist, maar dook ineens weer op toen baasje Ineke van Broenswijk na een half jaar uit coma kwam.

„Het is een wonder, we hebben allebei een hele lange reis gemaakt", zegt Ineke tegen RTV Utrecht. De kat werd volledig uitgeput teruggevonden in Baarn. Deze week zagen de twee elkaar voor het eerst in maanden weer terug.

Longontsteking


Views

1k+

Treinen rijden op tijd, maar klaag vooral verder!

Volgens ProRail reden er in Nederland nog nooit zo veel treinen op tijd als in de eerste zes maanden van 2018. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

ProRail had donderdagochtend goed nieuws voor treinreizigers. Heel goed nieuws, zelfs. In de eerste helft van dit jaar reed maar liefst 92,1 procent van de treinen volgens planning. Met een vertragingsmarge van vijf minuutjes ligt dat percentage zelfs op 96 procent. „Nog nooit eerder reden treinen in Nederland zo vaak op tijd”, aldus de jubelende spoorbeheerder.

En toch overheerste niet bij alle reizigers dezelfde feeststemming. Uitval van treinen, langere vertragingen of overvolle coupés zorgen voor gefronste wenkbrauwen bij een positief bericht vanuit ProRail. Logisch, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom. „Negatieve dingen blijven altijd langer hangen, dat geldt voor iedereen. Als ik een dag met mijn kinderen op pad ben en ze huilen tien minuten keihard, kan ik aan het eind van de dag het gevoel hebben dat het een rotdag was. Terwijl ze de rest van de tijd heel vrolijk waren. Dat geldt ook voor reizen met de trein. Een paar minuten langer op het perron wachten blijft mensen langer bij dan wanneer de trein op tijd vertrekt.”

Folklore


Views

1k+