Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 12 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Beter milieu begint in jouw kast met kledingdieet

Nederlanders geven steeds meer uit aan kleding. Door de steeds sneller wisselende collecties van modeketens zijn we geneigd vaker en meer kleding te kopen. Sinds het begin van deze eeuw geven huishoudens gemiddeld 500 euro meer uit aan kleding, terwijl de producten in die periode ook nog eens 10 procent goedkoper werden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maakt zich zorgen over de negatieve effecten hiervan op het milieu en geeft tips voor een succesvol kledingdieet.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 5 procent van de klimaatbelasting wordt veroorzaakt door kleding en schoeisel. „Als consument kun je de impact van de kledingindustrie verlagen door minder kleding te kopen”, zegt Lara Peters van Milieu Centraal, dat consumenten helpt duurzame keuzes te maken met tips die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. „Denk aan het vaker ruilen van kleding, tweedehands artikelen kopen en kleren een lang leven te geven. Met onze tips word je opnieuw verliefd op je kledingkast en ontdek je hoe je kleding lang mooi houdt.”

Vegetarisch

Dus heb je minder snel behoefte aan een nieuwe broek, vers shirt of een ander jurkje. Als je per jaar drie kledingstukken minder koopt, bespaar je ongeveer 57 kilogram CO2. Als alle Nederlanders dat zouden doen, loopt de besparing op tot 970 ton CO2. Dat is hetzelfde effect als 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch eten.

De productie van kleding kan op verschillende manieren belastend zijn voor het milieu. Uit een analyse van Milieu Centraal blijkt dat zijde en wol de grootste impact op het milieu hebben in de productiefase. Zo zorgen schapen voor een grote bijdrage aan klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van spijsverteringsgassen en mest. Verder worden voor de productie van wol bestrijdingsmiddelen gebruikt. In het geval van zijde is het productieproces vooral erg inefficiënt. Voor 1 kilo zijde is 100 kilo rupsenvoer nodig en bij de teelt daarvan wordt veel zoetwater gebruikt.

Plastic soep

Maar ook als je de kledingstukken eenmaal in huis hebt, kunnen ze een milieuvervuilende werking hebben. Peters licht toe: „Bij het wassen van kleding worden er vezels uitgespoeld, die in het afvalwater terechtkomen en uiteindelijk in de zee. De natuurlijke vezels zijn biologisch afbreekbaar, maar synthetische vezels niet. Die worden onderdeel van de plastic soep.”

Op loveyourclothes.nl zet Milieu Centraal enkele tips op een rij om duurzamer om te gaan met kleding. Wij selecteerden er een paar voor je:

Winkelen

  • Kies voor een tijdloos design, zodat het product meerdere seizoenen meegaat
  • Koop vaker tweedehands kleding
  • Heb je een themafeestje? Huur dan de kleding in plaats van ze te kopen
  • Upcycle je kleding. Maak van iets ouds iets nieuws
  • Voorkom miskopen door in stijladvies te investeren

Gebruik

  • Was kleding niet vaker dan nodig, dat voorkomt slijtage
  • Gat in je kleding of een kapotte rits? Laat je kleding repareren
  • Sluit alle ritssluitingen voordat je de kleding in de wasmachine gooit, zo voorkom je beschadigingen aan andere kledingstukken
  • Gooi versleten kleding en schoenen in de kledingcontainer, zodat de producten gerecycled kunnen worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.