Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Noodopvang voor met olie besmeurde vogels geopend

De stichting Vogelklas Karel Schot heeft dinsdag laten weten dat de noodopvang voor vogels die met olie zijn besmeurd is geopend. Het gaat om vogels die bij de Maeslantkering in de Hoek van Holland besmeurd zijn geraakt met olie. Zaterdag botste een olietanker daar op een steiger, waarna er stookolie in het water kwam.

Geen plek

Het opzetten van de noodopvang was nodig omdat er in de reguliere opvang geen plek meer was voor de vogels. Volgens nu.nl kunnen in de noodopvang vijfhonderd vogels worden opgevangen en schoongemaakt.

Op de site van milieuorganisatie Ecomare is te lezen dat de medewerkers begonnen zijn met het stabiliseren van veertig zwanen. In totaal zouden er 260 vogels zijn opgevangen.

Van de ruim 200 ton olie die gelekt is in de Rotterdamse haven, is ruim 150 ton opgeruimd. Dat meldt het Havenbedrijf dinsdag. Een gedeelte van de 3e Petroleumhaven is inmiddels weer vrijgegeven.

Speciale wasstraten

De opruimwerkzaamheden gaan nog enkele dagen duren. Om de circa vijftig binnenschepen en vijftien zeeschepen in de haven schoon te krijgen, zijn speciale wasstraten ingericht. Inmiddels zijn acht binnenvaartschepen en een zeeschip van drab ontdaan.

Om te voorkomen dat de olie zich verspreidt is een deel van de 3e Petroleumhaven nog afgesloten met een oliewerend scherm. Ook de Geulhaven is nog gestremd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.