In het nieuws

'Volkswagen moet vertragingen op spoor verhelpen'

Foto van 'Tjerk de Vries'

3 DEC 2015

Volkswagen zou wel eens de redding voor de Nederlandse treinreiziger kunnen worden. Het 'boetegeld' dat de autofabrikant betaalt aan de Nederlandse Belastingdienst vanwege de sjoemeldiesels, moet in het spoor worden gestoken.

D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil dat er een miljard euro wordt geïnvesteerd in het spoor. Dat wordt gefinancierd uit de compensatie die Volkswagen voor de sjoemeldiesels aan de Belastingdienst betaalt. Daarmee wordt volgens hem chaos op het spoor voorkomen.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat door de tekorten bij ProRail maatregelen genomen zullen moeten worden die ook de treinreizigers raken. „Wat D66 betreft kunnen er geen drastische maatregelen worden genomen waar de reiziger de dupe van is”, zegt Van veldhoven.

Rampzalig

„Zeker voor mensen die met de trein naar hun werk reizen is dat rampzalig. De treinen zitten nu al propvol. Door de tekorten bij ProRail wordt dat alleen maar erger. D66 wil dat de compensatie die Volkswagen betaalt voor de sjoemeldiesels wordt gebruikt om te voorkomen dat het een chaos wordt op het spoor.”

De staatssecretaris heeft aangekondigd dat door de financiële chaos bij ProRail werkzaamheden overdag en doordeweeks gepland kunnen worden om te bezuinigen op arbeidskosten. Om goedkoper te werken zouden tijdens werkzaamheden stations tijdelijk gesloten kunnen worden. Stremmingen zullen langer duren.

Puinhoop op spoor

„Daarmee wordt het een puinhoop op het spoor”, vreest Van Veldhoven. „Wij willen niet dat de reiziger de dupe wordt van de chaos bij ProRail. Forenzen moeten met de trein naar hun werk kunnen blijven gaan. Je voorkomt bovendien dat mensen massaal ’s ochtends in de auto stappen met nog langere files tot gevolg. Het is dus ook in het belang van de automobilist dat de treinen blijven rijden.”

Voordat er extra geld wordt geïnvesteerd, wil D66 dat eerst de financiële wanorde bij ProRail is aangepakt.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over ProRail.


Views

20

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+