Opgelet! Dodelijk virus velt je konijn binnen 24 uur

9 december 2015 om 14:46 door Anne-Fleur Pel
Opgelet! Dodelijk virus velt je konijn binnen 24 uur
Foto: Colourbox

In Nederland is een virus opgedoken dat wilde en tamme konijnen binnen 24 tot 48 uur kan doden. In de afgelopen weken zijn al tientallen konijnen gestorven door het nieuwe virus.

Vooral in de regio Nijmegen, Utrecht en Groningen waart het virus rond, maar de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD ontvangt inmiddels meldingen uit heel het land.

Het gaat vermoedelijk om de konijnenziekte VHD, veroorzaakt door het RHD-virus. Huiskonijnen die hiervoor preventief gevaccineerd waren, zijn echter ook dodelijk getroffen. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU) denkt daarom dat er een nieuwe variant (RHD2) opgedoken is.

Verschijnselen

Een ziek konijn heeft bloedingen en kan ook benauwd zijn. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze sterven, meldt de UU.

Het virus wordt verspreidt door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. „Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding”, meldt de UU op haar website.

De universiteit doet nader onderzoek naar het virus. Resultaten worden volgende week verwacht.

Tips

Enkele tips om besmetting te voorkomen:

- Geef het konijn geen vers gras of groente uit de tuin. Kijk ook uit met hooi als een wild konijn hier ook toegang tot kan hebben.

- Was de handen voor en na het voeren en verzorgen.

- Verblijft het konijn binnenshuis? Wissel dan van schoenen bij het naar binnen gaan. Zitten ze in een buitenverblijf, draag dan andere schoenen dan op straat.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!