In het nieuws

Na klappen en schoppen nu conducteur gebeten

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

4 DEC 2015

De vele maatregelen ten spijt komen geweldsincidenten tegen ov-personeel nog regelmatig voor. Na schoppen, slaan en schelden begint de treinreiziger nu ook te bijten.

Op station Leeuwarden is woensdag een treinconducteur in zijn hand gebeten en in zijn buik geslagen door een 25-jarige man. De conducteur had de politie gebeld omdat de man mogelijk vervalste ov-bewijzen bij zich had.

Zware mishandeling

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door vele geweldsincidenten in het openbaar vervoer. De conductrice die begin maart in Hoofddorp zo zwaar werd mishandeld dat ze meerdere breuken in haar gezicht opliep, staat symbool voor wat conducteurs te verduren kunnen krijgen. Vrijdag hoort ze de straf die tegen haar belager, een dakloze, wordt geëist.

In maart werden door de overheid en NS acht maatregelen afgesproken. Onder meer dat er na 22.00 uur een dubbele ’bemensing’ op de trein aanwezig moet zijn en dat verwarde personen, zoals de man die de conductrice in Hoofddorp aanviel, ook in en rondom het ov aangepakt worden.

Het tempo waarin deze twee maatregelen ingevoerd worden, baart Huub van den Dungen, vakbondsbestuurder bij FNV Spoor, nog zorgen. „Dit zijn ongeleide projectielen”, zegt Van den Dungen. „Na aandringen van ons is hier door het zogeheten ’aanjaagteam verwarde personen’ nu ook in het ov aandacht voor, maar resultaten heb ik helaas nog niet gezien.”

Dubbele bezetting

Van den Dungen zou binnenkort ook graag een doorbraak willen zien in de dubbele bezetting – twee conducteurs - op de trein. De NS heeft hier tot 2017 voor, „maar er is vertraging opgetreden”. Wim Eilert, bestuurder van VVMC (Vakbond voor Rijdend Personeel), wil hier ook meer vaart in en zou bovendien tussentijdse oplossingen willen zien.

Vergroot veiligheidsgevoel

„Het vergroot het veiligheidsgevoel en je bent niet meer alleen”, zegt Eilert. „Want dat kan tegenwoordig echt niet meer na 22.00 uur.” Eilert begrijpt dat er een eenjarige opleiding voor staat, maar „misschien kan er in de tussentijd intern geschoven worden met personeel. Niet een gat dichten en een nieuwe creëren, maar daar slim in zijn.”

Beide bestuurders zijn tevreden met de maatregelen die al zijn genomen. Zo lopen er nu gebiedsagenten rond op twintig stations, zijn poortjes versneld gesloten en zijn meerdere late treinen in het weekend voorzien van extra NS-personeel en extra beveiligers. Daarnaast loopt er een proef met bodycams.

Realistisch

Eilert denkt echter dat pas „wanneer het hele pakket aan maatregelen is doorgevoerd een groot deel van de agressie teruggedrongen kan worden”. Maar het aantal geweldsincidenten zal nooit op nul uitkomen, „daar moeten we realistisch in zijn”, zeggen zowel Eilert als Van den Dungen.


Views

41

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+