Belaagde conducteur ontzet door reizigers

8 december 2015 om 13:44 door Anne-Fleur Pel
Belaagde conducteur ontzet door reizigers
Foto: AW Foto

Bespuugd en uitgescholden was hoofdconducteur Gerrie Doornbos weleens, maar aangevallen nog nooit. Tot maandagmiddag twee mannen hem aanvlogen. „Gelukkig schoot een drietal reizigers mij te hulp. Dat zijn echte helden voor mij.”

De hoofdconducteur in Groningen controleerde twee mannen waarvan er een reisde met een ov-chipkaart voor studenten die hem niet toebehoorde. „Dat was overduidelijk, want er stond een foto van een vrouw op. Ik stopte de kaart daarom in mijn binnenzak”, zegt Doornbos, die als conducteur bevoegd is om een vervoersbewijs in te nemen als daar misbruik van wordt gemaakt.

Duwen en trekken

„De twee mannen stonden vervolgens op en vlogen me aan. Ze begonnen te duwen en te trekken. Ik wist me af te weren tot een drietal reizigers er tussen sprong en ik me daardoor in veiligheid wist te brengen.”

Doornbos verschuilde zich in de cabine van de machinist en belde de politie. Tot aan Meppel bonkten de mannen op de deur. „We waren bang dat ze naar binnen zouden komen als we helemaal naar het eindstation Zwolle zouden rijden, dus maakten we een ongeplande tussenstop in Meppel. Daar stond de politie gelukkig al klaar.”

Maximaal beboet

Met vijf agenten in zijn kielzog heeft Doornbos de reiziger maximaal beboet voor het niet in bezit hebben van een geldig ov-bewijs, het niet willen tonen van een ID en het misbruik maken van een ov-bewijs. „De politie heeft nog getwijfeld hem aan te houden, maar alleen duwen en trekken is niet voldoende voor een aanhouding. Daarvoor moeten ze spugen, slaan, schoppen of me met de dood bedreigen.”

De politie heeft de mannen vervolgens uit de trein gehaald. „Ik ben me rot geschrokken. Je weet niet wat ze gaan doen. Mijn eerste gedachte was dat ze met me op de vuist zouden gaan. Het is super dat enkele reizigers mij ontzet hebben. Dat heb ik ze ook gezegd. Zij noemden het hun burgerplicht. Maar dat vindt niet iedereen. De meesten draaien zich in zo’n situatie om. Deze drie verdienen een pluim.”

 
 
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!