In het nieuws

Veel steun voor campagne tegen kosten ov-chipkaart

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

30 NOV 2015

De petitie die de Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover zijn gestart om de servicekosten van de ov-chipkaart omlaag te krijgen, kan nu al op veel bijval rekenen. Ruim een dag na de lancering staat de teller al op bijna 7000 steunbetuigingen.

Uit onderzoek van Rover blijkt dat de Nederlandse ov-chipkaart de duurste in Europa is. Hier betaal je 7,50 euro voor een nieuwe ov-chipkaart die maar 5 jaar geldig is, 11 voor een vervangende ov-chipkaart na diefstal, verlies of defect en kost het 2,50 euro om je saldo terug te laten storten.

Rover liet maandag tegenover Metro weten te vermoeden dat er inmiddels rond een miljoen euro aan restsaldo door reizigers is weggegooid door verlopen ov-chipkaarten. De consument vindt het ’te veel gedoe’ om via formulieren het restsaldo terug te vragen en dit kost ook nog eens geld.

Omslachtig

„Zeer omslachtig met als doel dat je het niet invult en het saldo verdwijnt”, zegt Wolter op de website van Rover. „Anoniem is de kaart niet meer als je alle formulieren hebt ingevuld.” Forens Lenselink vindt dat de kaart onbeperkt geldig moet zijn. „Totdat de kaart stuk is. In Zweden is er geen datum. Waarom zou je ook? Als die kaart technisch nog werkt.”

Politiek doet mee

Naast consumenten steunen ook politieke partijen de actie van beide belangenorganisaties. Lies van Aelst, Statenlid voor de SP in Zuid-Holland, gaat het provinciebestuur vragen „of wij als provincie aan kunnen sluiten bij deze actie om reizen voor onze inwoners makkelijker te maken.”

De SP, VVD en D66 in Zuid-Holland pleiten er al langer voor dat de staatssecretaris van Infrastructuur ervoor zorgt dat het gemakkelijker wordt om restsaldo op een verlopen anonieme chipkaart terug te krijgen. Ze stellen verschillende oplossingen voor, zoals het eenvoudig overhevelen van restsaldo naar een nieuwe kaart en de mogelijkheid om het saldo via de pinautomaat terug te storten op je bankrekening.

Ombudsman

Het OV loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, raadt de vervoerders aan om de vervangingskosten voor een vervangende kaart mee te nemen in de tarieven.


Views

25

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+