Veel steun voor campagne tegen kosten ov-chipkaart

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

30 NOV 2015

De petitie die de Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover zijn gestart om de servicekosten van de ov-chipkaart omlaag te krijgen, kan nu al op veel bijval rekenen. Ruim een dag na de lancering staat de teller al op bijna 7000 steunbetuigingen.

Uit onderzoek van Rover blijkt dat de Nederlandse ov-chipkaart de duurste in Europa is. Hier betaal je 7,50 euro voor een nieuwe ov-chipkaart die maar 5 jaar geldig is, 11 voor een vervangende ov-chipkaart na diefstal, verlies of defect en kost het 2,50 euro om je saldo terug te laten storten.

Rover liet maandag tegenover Metro weten te vermoeden dat er inmiddels rond een miljoen euro aan restsaldo door reizigers is weggegooid door verlopen ov-chipkaarten. De consument vindt het ’te veel gedoe’ om via formulieren het restsaldo terug te vragen en dit kost ook nog eens geld.

Omslachtig

„Zeer omslachtig met als doel dat je het niet invult en het saldo verdwijnt”, zegt Wolter op de website van Rover. „Anoniem is de kaart niet meer als je alle formulieren hebt ingevuld.” Forens Lenselink vindt dat de kaart onbeperkt geldig moet zijn. „Totdat de kaart stuk is. In Zweden is er geen datum. Waarom zou je ook? Als die kaart technisch nog werkt.”

Politiek doet mee

Naast consumenten steunen ook politieke partijen de actie van beide belangenorganisaties. Lies van Aelst, Statenlid voor de SP in Zuid-Holland, gaat het provinciebestuur vragen „of wij als provincie aan kunnen sluiten bij deze actie om reizen voor onze inwoners makkelijker te maken.”

De SP, VVD en D66 in Zuid-Holland pleiten er al langer voor dat de staatssecretaris van Infrastructuur ervoor zorgt dat het gemakkelijker wordt om restsaldo op een verlopen anonieme chipkaart terug te krijgen. Ze stellen verschillende oplossingen voor, zoals het eenvoudig overhevelen van restsaldo naar een nieuwe kaart en de mogelijkheid om het saldo via de pinautomaat terug te storten op je bankrekening.

Ombudsman

Het OV loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, raadt de vervoerders aan om de vervangingskosten voor een vervangende kaart mee te nemen in de tarieven.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”