In het nieuws

Treinhoppende bedelaar met briefje lastig te pakken

Foto Twitter

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

9 NOV 2015

Bedelaars in de trein zijn lastig aan te pakken. Het is een terugkerend fenomeen dat de laatste tijd weer een opleving kent. NS en de politie treden gezamenlijk op. ,,Maar als ze ons vaak zien op een bepaald traject, wil dat niet zeggen dat ze verdwijnen. Dan poppen ze weer op, op een andere lijn”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid Politie.

De afgelopen maanden is het weer vaker raak in de trein. Reizigers posten berichten en foto’s op social media over bedelaars die middels ’zielige’ briefjes zakdoekjes proberen te verkopen voor een paar euro. In oktober bleken er ook mensen door de trein te lopen die geld zouden inzamelen voor vluchtelingen. Conducteurs waarschuwden reizigers hiervoor via de intercom en ook op Twitter.

„Het vindt in golfbewegingen plaats”, zegt Martijn Kamans van NS. „Afgelopen zomer was het raak op de lijnen richting het zuiden, maar deze groepen mensen verplaatsen zich constant.” Dit maakt het lastig aanpakken. „Daarnaast moet je ze op heterdaad betrappen en als ze een conducteur zien doen ze het natuurlijk niet.”

Conducteurs die een bedelaar spotten melden dit aan de veiligheidscentrale. Deze schakelt de politie in als het op een bepaald traject vaak geconstateerd wordt. „Dan lopen wij mee in de trein”, zegt de politiewoordvoerder. „De bedelaars verdwijnen dan op die lijn, maar ze verdwijnen nooit helemaal.”

Bedelen en het houden van inzamelingen in het openbaar vervoer is strafbaar. Er is geen vaste boete vastgesteld zoals voor muziek maken in het ov (140 euro), maar er wordt een proces-verbaal uitgeschreven. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt vervolgens de hoogte van het prijskaartje.

Deze kan opgehoogd worden met een boete voor zwartrijden. Maar hier is volgens Kamans is niet altijd sprake van.

NS en politie adviseren reizigers om altijd melding te maken van mensen die om geld vragen in de trein. „We kunnen niet in alle treinen aanwezig zijn”, zegt de politiewoordvoerder. „Maar als we weten op welke trajecten de meeste incidenten zijn, kunnen we daar samen met NS actie op ondernemen.”


Views

100+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+