In het nieuws

Onwetende reiziger onterecht beboet als zwartrijder

OV loket: Niet alle niet-ingecheckte reizigers zijn zwartrijders. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

3 NOV 2015

Niet alle reizigers in het openbaar vervoer die niet zijn ingecheckt, zijn zwartrijders. Openbaarvervoerbedrijven moeten hun boetebeleid ingrijpend veranderen en niet klakkeloos boetes uitschrijven.

Dat stelt het OV loket, de ombudsman voor beter openbaar vervoer, dat de afgelopen maanden klachten verzamelde van mensen die om diverse redenen niet konden inchecken en toch een fikse boete ontvingen. „We zien het aantal klachten over onterechte boetes de laatste tijd flink toenemen”, zegt Dorathé Hoentjen, Hoofd OV loket. „Het ov-chipkaartsysteem maakt fouten maken nu nog mogelijk door open poortjes en defecte palen. Daarom moet er coulanter opgetreden worden naar reizigers toe.”

Reiziger: „De ov-chipkaart van mijn zoon deed het niet. Hij heeft een papieren kaartje gekocht en wist niet dat hij deze moest inchecken. Arriva heeft ervoor gekozen om toch een boete in rekening te brengen.”

Hoentjen wil dat alle vervoerbedrijven hiervoor een nieuw boetebeleid maken, zodat „de reiziger niet overgeleverd is aan het oordeel van de controleur.” „Wat wij aan klachten binnenkrijgen, is slechts het topje van de ijsberg”, zegt Hoentjen. „Veel reizigers klagen niet of doen dit bij de vervoerder zelf. Dit geeft wel een beeld van het soort ijs dat onder water zit.”

Alleen al op sociale media regent het klachten van reizigers die niet konden inchecken met de ov-chipkaart bij een defecte incheckpaal en toch een boete kregen. Bij het OV loket komen veel meldingen binnen van reizigers die een boete krijgen omdat ze bij een verkeerde vervoerder inchecken, per ongeluk uit- in plaats van inchecken of een kaartje uit de automaat kopen en niet inchecken, terwijl ze wel voor hun reis hebben betaald.

Reiziger: „Gisteren had ik ingecheckt op station Nijmegen Heyendaal, althans dat dacht ik. Toen het treinpersoneel van Veolia kwam controleren, bleek dat ik had uitgecheckt in plaats van ingecheckt. Waarschijnlijk was ik vergeten uit te checken op mijn heenreis naar station Nijmegen Heyendaal. Ik heb een studenten week ov, dus ik had de reis normaal gesproken gratis kunnen maken. Nu legde de controleur mij een boete op van €15,19 voor de ritprijs plus een wettelijke verhoging van €35, met dus een totaal van €50,19.”

Alle in- en uitcheckacties van een reiziger kan een controleur gemakkelijk nakijken op zijn mobiele scanner. „Ze hebben de hele reishistorie in handen. Mensen die zich vergissen, zijn gemakkelijk te onderscheiden van echte zwartrijders.”

Reiziger: „Vanuit Utrecht moest ik naar Barneveld-Noord. Omdat er geen verbinding was vanuit Amersfoort ben ik over Ede-Wageningen gegaan. Ik was ingecheckt bij de NS in Utrecht. Pas toen drie conductrices op met af stapten, werd mij duidelijk dat de Valleilijn van een andere vervoerder was. Ik gaf meteen toe dat ik fout zat door onwetendheid en dat ik bereid was het kaartje te vergoeden. Maar daar was geen sprake van. Ik kon kiezen of een boete van 25 euro zonder recht op bezwaar of een boete van 35 euro met recht op bezwaar. Ik heb 35 euro + het bedrag voor het kaartje betaald.”

Deze reizigers mogen niet als zwartrijders worden behandeld, vindt Hoentjen. „Ze hebben al voor hun reis betaald. Zeker als ook nog de juiste reisdatum op het kaartje staat, verwachten wij van vervoerders een coulantere houding. Dat zal het draagvlak voor de ov-chipkaart ook vergroten.”


Views

200+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+