Nepbommelding, welke straf krijgt een onruststoker?

Zaterdag werd een vliegtuig aan de grond gehouden na een dreigtweet. Foto: ANP

Foto van 'Bianca Brasser'

Bianca Brasser

18 NOV 2015

Dreigtweets, nep-WhatsAppwaarschuwingen en valse bommeldingen: onruststokers lijken er plezier in te hebben om de gruwelijke aanslagen in Parijs te misbruiken.

Zo werd afgelopen weekend een vliegtuig van Air France dat naar Frankrijk zou gaan, ontruimd op Schiphol na een dreigtweet. Een tweet die later van een 16-jarige scholier afkomstig bleek te zijn. Dinsdag ontstond opnieuw onrust in ons land na een nepwaarschuwing via WhatsApp over een ‘directe dreiging’ rond het Amsterdamse Leidseplein en Rembrandtplein. ‘Een broodje aap-verhaal’, volgens de Amsterdamse politie.

Riskant

Met een simpele druk op de knop waarmee een tweetje of WhatsAppbericht de wereld in wordt gestuurd, riskeert de onruststoker in ons land een maximale straf van zes jaar achter de tralies, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Ook kan een geldboete worden opgelegd van maximaal 81.000 euro.

In de praktijk zal die maximale straf voor ‘bedreiging met een terroristisch misdrijf’ echter niet vaak gegeven worden, stelt strafrechtadvocaat Joris van 't Hoff, die zelf een aantal keer dit soort ‘grappenmakers’ bijstond. „Deze straf hangt van ontzettend veel factoren af, maar iemand die hier langer dan een jaar voor moet zitten, zul je in Nederland niet veel zien. Misschien twee maanden maximaal. Vergelijk het met de straf op diefstal, hier staat vier jaar op, maar in de praktijk komt iemand meestal weg met een geldboete.”

Spijt

Zo is de straf voor dreigen met een bom onder andere afhankelijk van de persoon die de dreiging uitte. „Het gaat hier vaak om onnozele acties op sociale media, die over het algemeen gedaan worden door mensen bij wijze van grap. Een onbezonnen daad en de spijt achteraf is vaak groot. Straffen vallen hierdoor lager uit”, zegt Van 't Hoff.

Maar ook de maatschappelijke impact speelt volgens de advocaat een rol. Is deze groot, dan zal de straf hoger kunnen zijn dan wanneer nauwelijks iemand iets heeft meegekregen van de dreiging. Daarnaast speelt een eventueel strafblad van iemand mee, valt iemand in herhaling? Dan zal de straf ook hoger zijn dan wanneer iemand voor het eerst de fout ingaat.

Schade verhalen

Een woordvoerder van het OM wijst er daarnaast op dat kosten die bijvoorbeeld gemaakt worden door een gebied af te zetten of zelfs te ontruimen ook verhaald kunnen worden op de bedreiger.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”