Heel veel redenen om de trein links te laten liggen

Wat is sneller? De trein of de auto? Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

Tjerk de Vries

18 NOV 2015

’Wanneer kiest automobilist dan wél voor de trein?’, kopte Metro vorige week. Nou, dat hebben we geweten.

De mailbox ontplofte bijna met mailtjes van treinreizigers die de vraag liever omgedraaid zagen: ’Waarom kiest een treinreiziger voor de auto?’.

Het blijkt dat veel treinreizigers de automobilist wel begrijpen. Ondanks de files die ook deze week weer buitensporige lengtes aannamen, blijven veel forenzen stug de auto pakken.

En dat heeft redenen, volgens de mensen die wél de trein pakken. „Ik ben een groot voorstander van openbaar vervoer, maar neem toch geregeld de auto”, schrijft P. Klok uit Dordrecht.

Vertraging

Volgens hem wordt de reistijd in de trein vertraagd door meer haltes (dus stops) en meerdere treinen op een traject, waardoor de kans op vertraging wordt vergroot. „Als er een trein is vertraagd, zijn alle andere treinen daarachter ook vertraagd. Ik heb het geregeld meegemaakt dat een sneltrein daardoor achter een stoptrein aan sukkelt.”

Als voorbeeld van langere reistijd met openbaar vervoer geeft hij een ritje Dordrecht- Monnickendam. Met de trein en bus een reis van 2 uur, met de auto een uur en een kwartier.

Dennis mailt: „Ik had een collega die in Amsterdam woonde en we werkten in Aalsmeerderbrug. Ik woonde in Hoorn. Om op dezelfde tijd op ons werk te komen, moest mijn collega die veel dichterbij woont met de trein 2 uur eerder vertrekken dan ik met de auto!

Wegwerkzaamheden

Jessica Hendriks is wel overgestapt van de auto naar de trein omdat zij zich stoorde aan files en wegwerkzaamheden. „Maar de trein brengt ook irritaties met zich mee. Het begint al dat je bij het station je fiets niet kunt stallen. Daarnaast is mijn trein iedere dag bomvol en je betaalt er best veel voor.”

Volgens onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid kan het duurder maken van parkeren ervoor zorgen dat meer mensen de trein nemen. Socioloog Jaap Timmer, die al in 1998 publiceerde over de redenen dat mensen liever de auto nemen, gelooft daar niet in.

Hij zegt nu: „De automobilist is helemaal niet zo rationeel. Het is merendeel emotie die hem in de auto houdt. Automobilisten zitten opgesloten in hun eigen redeneringen en zijn daar niet makkelijk uit te praten. Ik stel althans vast dat dat nog niet is gelukt, ’s ochtends vanuit de rijdende trein uitkijkend op de rijen stilstaand blik.”

Hufterig

Een zichzelf ’arme hardwerkende, autorijder’ noemende lezer heeft inderdaad zijn eigen redeneringen. „Het ov is zo duur dat ik het niet kan betalen en de vertragingen, overvolle coupés, de hufterige medemens en de winderige perrons nodigen niet uit om mijn ruime, warme en rustige auto te laten staan.”

Kortom: er is nog een wereld te winnen voor NS en andere ov-aanbieders


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

2 UUR

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd een ware horror-storm voorspeld voor de donderdag: windkracht 12 met windsnelheden tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

3 UUR

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:54

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:19

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online

Oud-prof Van der Doelen boegbeeld carnavalspetitie

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Met carnaval moet heel Nederland vrij krijgen. De petitie om dat voor elkaar te krijgen heeft nu al 100.000 steunbetuigingen gekregen. We belden even met het boegbeeld van de actie, oud-profvoetballer en nu singer-songwriter Björn van der Doelen.

‘Met Björn. Ik ben er effe niet. Ik ben op pad om voor iedereen vrij te regelen met Carnaval. Ik ga dat effe sjeffen.’ Aldus de voicemail van Van der Doelen. „Mooi hè?”, lacht hij als we hem aan de telefoon krijgen. Van der Doelen is net bij het Radio 538-duo Coen & Sander geweest. „We hebben al 100.000 handtekeningen te pakken en de teller loopt nog steeds. Zo hard had ik het niet verwacht, ik ben kennelijk een goed uithangbord, haha. Het doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en om deze dan na het carnaval in Den Haag aan te bieden.”