In het nieuws

Heel veel redenen om de trein links te laten liggen

Wat is sneller? De trein of de auto? Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

18 NOV 2015

’Wanneer kiest automobilist dan wél voor de trein?’, kopte Metro vorige week. Nou, dat hebben we geweten.

De mailbox ontplofte bijna met mailtjes van treinreizigers die de vraag liever omgedraaid zagen: ’Waarom kiest een treinreiziger voor de auto?’.

Het blijkt dat veel treinreizigers de automobilist wel begrijpen. Ondanks de files die ook deze week weer buitensporige lengtes aannamen, blijven veel forenzen stug de auto pakken.

En dat heeft redenen, volgens de mensen die wél de trein pakken. „Ik ben een groot voorstander van openbaar vervoer, maar neem toch geregeld de auto”, schrijft P. Klok uit Dordrecht.

Vertraging

Volgens hem wordt de reistijd in de trein vertraagd door meer haltes (dus stops) en meerdere treinen op een traject, waardoor de kans op vertraging wordt vergroot. „Als er een trein is vertraagd, zijn alle andere treinen daarachter ook vertraagd. Ik heb het geregeld meegemaakt dat een sneltrein daardoor achter een stoptrein aan sukkelt.”

Als voorbeeld van langere reistijd met openbaar vervoer geeft hij een ritje Dordrecht- Monnickendam. Met de trein en bus een reis van 2 uur, met de auto een uur en een kwartier.

Dennis mailt: „Ik had een collega die in Amsterdam woonde en we werkten in Aalsmeerderbrug. Ik woonde in Hoorn. Om op dezelfde tijd op ons werk te komen, moest mijn collega die veel dichterbij woont met de trein 2 uur eerder vertrekken dan ik met de auto!

Wegwerkzaamheden

Jessica Hendriks is wel overgestapt van de auto naar de trein omdat zij zich stoorde aan files en wegwerkzaamheden. „Maar de trein brengt ook irritaties met zich mee. Het begint al dat je bij het station je fiets niet kunt stallen. Daarnaast is mijn trein iedere dag bomvol en je betaalt er best veel voor.”

Volgens onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid kan het duurder maken van parkeren ervoor zorgen dat meer mensen de trein nemen. Socioloog Jaap Timmer, die al in 1998 publiceerde over de redenen dat mensen liever de auto nemen, gelooft daar niet in.

Hij zegt nu: „De automobilist is helemaal niet zo rationeel. Het is merendeel emotie die hem in de auto houdt. Automobilisten zitten opgesloten in hun eigen redeneringen en zijn daar niet makkelijk uit te praten. Ik stel althans vast dat dat nog niet is gelukt, ’s ochtends vanuit de rijdende trein uitkijkend op de rijen stilstaand blik.”

Hufterig

Een zichzelf ’arme hardwerkende, autorijder’ noemende lezer heeft inderdaad zijn eigen redeneringen. „Het ov is zo duur dat ik het niet kan betalen en de vertragingen, overvolle coupés, de hufterige medemens en de winderige perrons nodigen niet uit om mijn ruime, warme en rustige auto te laten staan.”

Kortom: er is nog een wereld te winnen voor NS en andere ov-aanbieders


Views

300+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+